”Am ajuns la o înţelegere cu distribuitorii şi o parte din producători, astfel încât în acest moment, în depozitele Unifarm sunt 1.000 de fiole, urmând ca în cursul zilei de astăzi să vină încă 600 de fiole. Distribuitorii au promis că în luna aprilie vor mai trimite încă 1.000 de fiole”, explică ministrul Pintea.
Specialiștii Ministerului Sănătății se vor întâlni în 16 februarie cu marii producători pentru a stabili viitoarele contracte.
”Înţelegerea e până în luna aprilie. Urmează să mai avem discuţii şi să ne mai întâlnim cu marii producători în 16 februarie. Avem, până în aprilie, 1.600 de doze plus 2.125. Şi în aprilie, am promisiunea distribuitorilor, mai vin 1.000 de fiole. Sunt pentru tratarea deficienţelor primare”, precizează ministrul Sorina Pintea.
Compania Națională “Unifarm” S.A. a informat Ministerul Sănătății că în 5 februarie au intrat în țară și urmează să fie distribuite către spitale un număr de o mie de doze de IGVena. De asemenea, în cursul acestei săptămâni, C.N. “Unifarm” S.A. a anunțat că va primi alte 600 de flacoane de INTRATECT.Ambele medicamente sunt utilizate pentru tratamentul imunodeficiențelor primare. De asemenea, pentru tratamentul imunodeficiențelor secundare, până la finalul acestei săptămâni vor mai fi achiziționate 2200 de flacoane de Pentaglobina.
În luna decembrie 2017, o femeie din Alba Iulia a murit din cauza lipsei de imunoglobulină.
Discontinuitățile apărute anul trecut în aprovizionarea cu imunoglobulină, cauzate de retragerea de pe piață a unor producători care asigurau peste 80% din necesarul de produse, au determinat retragerea din Lista C2 a medicamentelor cu probleme în aprovizionare. În urma aprobării Ordonanței de urgență de suspendare temporară a obligației de plată a taxei clawback pentru deținătorii autorizațiilor de punere pe piață a medicamentelor derivate din sânge uman sau plasmă umană, în luna decembrie 2017, imunoglobulinele au fost reintroduse în lista C2, fiind astfel decontate din Fondul Național Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate (FNUASS).
Până la remedierea totală a aprovizionării cu imunoglobuline, începând din luna decembrie 2017, medicii din toate unitățile sanitare din țară au la dispoziție o linie telefonică special înființată la Ministerul Sănătății la care pot anunța cazurile grave care necesită tratament cu imunoglobulină, astfel încât din stocurile existente în alte unități sanitare să fie direcționate medicamentele pentru tratamentul necesar în astfel de cazuri.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro