Gigantul american este cel mai mare retailer online din lume, dar mai nou își extinde tentaculele în tot mai multe domenii. Valoarea brandului său a crescut cu 42% anul trecut, până la 150,8 miliarde de dolari.
Acest lucru nu înseamnă că aceasta este valoarea totală a Amazon. Capitalizarea bursieră a acesteia este 699 de miliarde de dolari.
În fapt, creșterea prețului acțiunilor Amazon l-a făcut pe Jeff Bezos, fondatorul Amazon, să devină cel mai bogat om din lume, depășindu-l pe Bill Gates, cofondator al Microsoft. Jeff Bezos a depășit 105 miliarde de dolari la începutul lunii ianuarie, iar acum averea sa este estimată în timp real la 120,5 de către revista americană Forbes.
Amazon și-a făcut junglă în Seattle
Zilele trecute, Bezos a inaugurat două sfere gigantice în Seattle, lângă sediul companiei, acestea fiind pline cu vegetație tropicală luxuriantă, investiția fiind de 4 miliarde de dolari.
Amazon a fost fondată în 1994 ca un magazin online de cărți. Între timp, Amazon a devenit cel mai mare retailer online din lume. Amazon concurează în acest domeniu cu gigantul chinez Alibaba.
Amazon Video vs Netflix
De asemenea, compania s-a extins cu repeziciune și în alte sectoare de activitate. Acum produce filme și seriale proprii, Amazon Video fiind al doilea serviciu de streaming ca popularitate de pe planetă, după Netflix.
Concomitent, Amazon este liderul mondial în furnizarea de servicii de cloud computing către companii. Mai exact, o sumedenie de alte firme își țin activitatea pe serverele sale. Între numele celebre sunt Netflix și Twitter. În acest domeniu Amazon concurează cu Microsoft, dar și cu IBM, Oracle și… Google.
Alexa, lider în domeniul inteligenței artificiale
În fine, Amazon este și lider în domeniul inteligenței artificiale, datorită asistentului virtual Alexa. Acesta este integrat într-o mulțime de produse și gadgeturi, de la propriile boxe inteligente produse de Amazon până la alte dispozitive. Și în curând va ajunge și pe calculatoarele cu Windows 10.
Când se lansează Amazon în România?
Amazon a închiriat anul trecut mai multe spații în Pipera, nordul Bucureștiului, și angajează masiv, ceea ce a dus la speculații că gigantul american ar urma să se lanseze în România.
Amazon intră în domeniul medical
Bloomberg a scris în această săptămână că Amazon își va face o companie medicală alături de Berkshire Hathaway, conglomeratul deținut de miliardarul Warren Buffett, și gigantul bancar JPMorgan.
Presa speculează de mai mult timp că Amazon va intra în domeniul farma și va începe vânzarea de medicamente pe site-urile sale.
La cuțite cu Google
Pe de altă parte, Amazon se află la cuțite cu Google. Aceasta din urmă a eliminat aplicația YouTube de pe mai multe dispozitive Amazon și a acuzat retailerul online că nu oferă o serie de produse Google pe site-urile sale.
Ulterior, presa a scris că Amazon lucrează la lansarea unui competitor pentru YouTube, cel mai popular site video de pe planetă. Amazon deține deja Twitch, un serviciu de video pentru gameri.
Cine mai e în top
Revenind la top, pe poziția a doua se clasează Apple. Brandul său a crescut cu 37% anul trecut, până la 146,3 miliarde de dolari.
Apple este cea mai mare companie din lume, capitalizarea acesteia depășind de curând 900 de miliarde de dolari.
Pe locul al treilea este Google, al cărui brand este mai valoros cu 10%. Acum acesta este evaluat la 120,9 miliarde. Capitalizarea Alphabet, holdingul care deține Google, este acum de 816,6 miliarde de dolari.
Pe locul al patrulea se clasează Samsung, cu 92,2 miliarde de dolari, în creștere cu 39%.
Locul al cincilea este deținut de Facebook, cu 89,6 miliarde de dolari, un plus de 45% față de anul anterior.
Precum se vede, tehnologia este în top. Mai mult, clasamentul este continuat cu AT&T, Microsoft, Verizon, abia pe locul al nouălea apărând o companie care nu este din domeniul IT, respectiv Walmart. Top 10 se încheie cu Industrial and Commercial Bank of China (ICBC).