„Este necesară o justă reabilitare a victimelor acestui sistem opresiv”, a adăugat, imediat, liderul PSD Liviu Dragnea. Opoziția, în schimb, acuză că actuala majoritate politică nu se gândește la oamenii simpli, ci dorește ștergerea condamnărilor politicienilor penali.

Interesantă este poziția ALDE, care susține proiectul ministrului Justiției, Tudorel Toader, privind revizuirea condamnărilor, mai degrabă decât o amnistie. 

În primăvara lui 2017, subiectul amnistiei și grațierii inflama nu doar scena politică, ci și societatea românească, prin proteste ample și critici venite din partea partenerilor internaționali ai României.

Acum, subiectul reapare în prim-plan, într-un mod inedit, prin vocea fostului procuror federal și fost primar al orașului New York, Rudolph Giuliani, care a arătat, în scrisoarea deschisă adresată oficialilor români, despre nevoia îndreptării abuzurilor din justiție, printr-o amnistie penală.

Imediat ce scrisoarea a devenit publică, a apărut întrebarea în ce calitate a trimis-o Giuliani, el fiind acum avocatul personal al lui Donald Trump, fără a avea o altă funcție în administrația americană.

Miercuri a venit și răspunsul la întrebare: Giuliani a recunoscut că a fost plătit de firma de consultanță condusă de fostul director din FBI, Louis Freeh, să trimită scrisoarea autorităților române de la cel mai înalt nivel. Freeh este avocatul oamenilor de afaceri Gabriel ”Puiu” Popoviciu, condamnat la șapte ani de închisoare pentru fapte de corupție, și Alexander Adamescu, cercetat de procurorii DNA pentru dare de mită. Ambii sunt acum în Londra și autoritățile judiciare române au cerut extrădarea lor.

Alexandru Jerpelea, elevul de 17 ani care a creat primul traducător de aromână: „Suntem fericiți că am produs un așa entuziasm” | INTERVIU
Recomandări
Alexandru Jerpelea, elevul de 17 ani care a creat primul traducător de aromână: „Suntem fericiți că am produs un așa entuziasm” | INTERVIU

În scrisoare, el cerea verificarea protocoalelor secrete din justiție și argumenta de ce ar trebui să fie dată o amnistie celor care au fost acuzaţi şi condamnaţi ca urmare a “exceselor DNA”.

„Încurajez România să îşi reafirme angajamentul de a investiga şi a judeca corupţia în mod cinstit, transparent şi în concordanţă cu legea. O amnistie ar trebui dată celor care au fost acuzaţi şi condamnaţi ca urmare a exceselor DNA făcute de la implementarea protocoalelor secrete, inclusiv mai multor oameni inocenţi care au fost trimişi la închisoare”, spune avocatului lui Trump, în scrisoare.

Libertatea a întrebat reprezentanții partidelor ce înseamnă această „amnistie” și cine ar beneficia de ea. Dacă Puterea vorbește despre nevoia urgentă de îndreptare a acestor abuzuri din justiție, inclusiv prin plata unor despăgubiri, pe modelul celor împotriva abuzurilor comuniștilor, Opoziția atrage atenția că vizați de ștergerea acestor condamnări sunt în special politicienii și apropiații lor.

Tăriceanu susține proiectul Ministerului Justiției privind revizuirea condamnărilor

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, spunea, înainte ca Giuliani să spună cine l-a plătit să trimită scrisoarea, că deși cei rău-voitori încearcă să pună scrisoarea acestuia în cheia unui lobby, recomandările fostului primar al orașului New York sunt făcute din perspectiva „unui om care are cunoştinţe juridice solide şi-şi dă seama şi de climatul care domneşte în România”.

„Rușii se vor căi că l-au ascultat”. Oficialul Gazprom devenit luptător ucrainean are un mesaj pentru Putin
Recomandări
„Rușii se vor căi că l-au ascultat”. Oficialul Gazprom devenit luptător ucrainean are un mesaj pentru Putin

Întrebat dacă susţine emiterea unei amnistii, aşa cum indică Rudolph Giuliani, Tăriceanu a spus că susţine propunerea ministrului Tudorel Toader, de a fi dată o ordonanță care să permită revizuirea tuturor hotărârilor judecătoreşti care s-au bazat pe utilizarea interceptărilor ilegale de telefoane şi a utilizării protocoalelor în faza de urmărire penală şi de judecată.

PSD: „Poate fi vorba despre o lege de reparare a nedreptăților, pe modelul celor date pentru victimele regimului comunist, după Revoluție”

Președintele Comisiei juridice a Camerei Deputaților, Eugen Nicolicea, explică ce presupune, în viziunea lui, această sintagmă de „amnistie penală”, care a reapărut în spațiul public.

„Sensul dat nu este de amnistie, așa cum o știm noi, ci de reparare a nedreptăților produse, și care se poate face prin lege”, spune deputatul PSD, precizând că este vorba despre o ipoteză de lucru, pe care se va discuta mai mult.

În opinia lui Nicolicea, o astfel de lege de îndreptare a nedreptăților nu i-ar viza doar pe cei care au fost condamnați și care au făcut pușcărie.

„Dacă țineți minte, după Revoluție, pentru îndreptarea nedreptăților făcute de regimul comunist s-au dat niște legi. Spre exemplu, restituire de proprietăți. Deci, pentru fiecare tip de nedreptate în parte trebuie o măsură separată, ținând cont că a fost făcută prin comiterea unui abuz”, explică președintele Comisiei juridice.

De ce amenințarea lui Vladimir Putin cu un război nuclear sună altfel de această dată: „Frustrarea Rusiei a crescut” | ANALIZĂ
Recomandări
De ce amenințarea lui Vladimir Putin cu un război nuclear sună altfel de această dată: „Frustrarea Rusiei a crescut” | ANALIZĂ

Nicolicea consideră că o analiză s-ar putea face pentru fiecare tip de nedreptate, iar măsurile s-ar putea lua pentru fiecare categorie de prejudiciați.

PNL: „Politicienii sunt principalii interesați de amnistia penală, sunt mulți în jurul lui Dragnea care abia așteaptă”

„Amnistia nu e adusă întâmplător în discuție, este miezul acestei scrisori, scopul pentru care s-a făcut acest lobby care a generat scrisoarea. Evident că, în principiu, la politicienii care au făcut acest demers se referă amnistia, ei sunt principalii interesați. Și sunt mult alții în jurul lui Dragnea care abia așteaptă argumente suplimentare în discuția publică din România. Nu îmi imaginez că grija manifestată e pentru oamenii normali și simpli din societate”, spune senatoarea PNL Alina Gorghiu, pentru Libertatea.

Gorghiu mai spune că nu înțelege „de ce liderul unei majorități, precum Dragnea, care a spus mereu că nu trebuie să cedăm în fața sugestiilor venite din afara țării, este acum primul care acceptă sugestia unor cetățeni străini care să evalueze situația din România”.

„Giuliani nu are o funcție oficială în prezent. Probabil, această scrisoare este o chestiune de conjunctură. Nu știm, dar ar fi extrem de important să știm cine anume i-a prezentat lui Giuliani situația din România și în ce anume termeni. Poate să fie vorba despre lobbyiști ai actualei puteri și majorități de la București, pentru că unele mesaje coincid cu punctele lor de vedere. Nu cred că el urmărește regulat situația politică din România”, a spus aceasta.

USR: PSD își dorește o amnistie, nu e deloc întâmplător că Giuliani dă glas tocmai acestei dorințe

Liderul USR, Dan Barna, consideră că PSD își dorește o amnistie.

„Mai mulți lideri PSD vorbesc despre amnistie, au încercat cu Ordonanța 13, au decriminalizat în Parlament, prin modificarea codurilor penale, fapte de corupție. Nu e deloc întâmplător că Giuliani dă glas tocmai acestei dorințe a PSD. De aceea este evident că scrisoarea este rezultatul unei acțiuni de lobby”, a spus liderul Uniunii Salvați România, pentru Libertatea.

UDMR: „Dacă ni se spune și din SUA că este o problemă ceea ce a făcut SRI, care seamănă mai mult cu activitatea Securității, atunci trebuie luat în serios”

UDMR nu are încă o poziție oficială față de scrisoarea domnului Giuliani, a declarat pentru Libertatea deputatul jurist Marton Arpad.

Acesta a precizat că „există o gravă încălcare a spiritului statului de drept și a legilor României, în anumite proceduri despre care se vorbește”.

„Fiecare caz în care a fost condamnată o persoană, indiferent dacă și-a executat sau nu pedeapsa sau este în executare, sau este în procedură judiciară, fiecare caz trebuie luat în calcul și făcută o analiză, dacă s-a încălcat legislația. Din punctul meu de vedere, într-adevăr, este posibilă și o amnistie”, a spus Marton Arpad, arătând că dacă o persoană a comis o faptă gravă, de omor, nu trebuie să scape de răspundere penală.

„Din punctul meu de vedere, în tote cazurile în care există o astfel de condamnare, trebuie să intervină justiția, pentru a analiza starea de fapt. Asta se poate realiza printr-o lege sau modificare a unei legi, în care să se trimită la o reanalizare a acestor dosare. O lege a amnistiei este posibilă, dar tot prin implicarea justiției. Problema este destul de întortocheată, și este adevărat că în Codul de procedură penală există această prevedere.

„Indiferent de statutul acestei persoane, dacă ni se spune și din SUA că este o problemă ceea ce a făcut SRI, care seamănă mai mult cu activitatea Securității, atunci trebuie luat în serios și nicio persoană care a fost condamnată în baza unor proceduri discutabile nu trebuie să tragă în continuare ponoasele unei astfel de poliții politice”, mai spune Arpad, precizând că se referă la toți cetățenii, și nu la anumite persoane.

PMP: „În clipa de față, nici Giuliani și nici Obama nu-i poate scăpa pe cei de la Putere de suspciunea de a dori să se salveze printr-o nouă OUG 13″

„PSD a compromis de mult ideea de a evalua în mod profesionist orice demers ce ține de posibila îngrădire a unor libertăți și drepturi prin prisma unor protocoale încheiate între instituții”, spune, pentru Libertatea, liderul PMP, Eugen Tomac.

El afirmă că, „atât timp cât însuși Liviu Dragnea, în calitate de vicepremier, a semnat un asemenea protocol, între ministerul pe care îl conducea și SRI, suna necredibil ca tot el să vină să spună că acele protocoale au fost ilegale”.

”Mai mult, eu cred că, în clipa de față, nici Giuliani și nici Obama nu-i poate scăpa de suspiciunea de a dori să se salveze printr-o nouă OUG 13. Scrisoarea fostului primar al orașului New York nu este poziția SUA”, mai spune Tomac.


Citește și: 

EXCLUSIV/Dosarul „Tigrul de platan”, micul monstru care ne poate îmbolnăvi. Toată Europa se chinuie să scape de copacul care atrage insecta, noi îl plantăm abuziv 

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Va fi înființat cel mai mic stat din lume. Se va afla la doar câteva sute de kilometri distanță de România
Știrileprotv.ro
Va fi înființat cel mai mic stat din lume. Se va afla la doar câteva sute de kilometri distanță de România
Cum arăta Matilda Pascal Cojocărița la începutul carierei. A câștigat Miss România în 1979, la 19 ani
Viva.ro
Cum arăta Matilda Pascal Cojocărița la începutul carierei. A câștigat Miss România în 1979, la 19 ani
Sorana Cîrstea, declarație de dragoste de ziua lui Ion Alexandru Țiriac. Poză rară, de cuplu, cu sportiva și moștenitorul lui Ion Țiriac
Libertateapentrufemei.ro
Sorana Cîrstea, declarație de dragoste de ziua lui Ion Alexandru Țiriac. Poză rară, de cuplu, cu sportiva și moștenitorul lui Ion Țiriac
Patru zodii care au noroc în ultimele zile din septembrie. Bani mulți, măriri de salariu și relocări în străinătate
FANATIK.RO
Patru zodii care au noroc în ultimele zile din septembrie. Bani mulți, măriri de salariu și relocări în străinătate
Gigi Becali a făcut praf un jucător, apoi s-a răzgândit și a criticat arbitrajul » Ce arată imaginile de la cel mai încins moment al jocului
GSP.RO
Gigi Becali a făcut praf un jucător, apoi s-a răzgândit și a criticat arbitrajul » Ce arată imaginile de la cel mai încins moment al jocului
Cele 5 zodii care dau de bani pe final de an. Cuadratura financiară le schimbă viața pentru totdeauna
FANATIK.RO
Cele 5 zodii care dau de bani pe final de an. Cuadratura financiară le schimbă viața pentru totdeauna
'Era ritual, când se trezea dimineața'. Larisa, fosta soție a lui Alin Oprea, a făcut publice detalii intime din mariajul lor de 24 de ani
Unica.ro
'Era ritual, când se trezea dimineața'. Larisa, fosta soție a lui Alin Oprea, a făcut publice detalii intime din mariajul lor de 24 de ani
S-a aflat cum a ajuns la Dinamo autocarul pe care l-a folosit şi FCSB, după ce fanii "câinilor" au izbucnit! Prima explicaţie: "Este adevărat" | FOTO
Orangesport.ro
S-a aflat cum a ajuns la Dinamo autocarul pe care l-a folosit şi FCSB, după ce fanii "câinilor" au izbucnit! Prima explicaţie: "Este adevărat" | FOTO
EXCLUSIV. Mărturia vatmanului implicat în accidentul în care murit un angajat SPP: "Mama plânge întruna. Nu am avut nicio șansă să îl evit"
Observatornews.ro
EXCLUSIV. Mărturia vatmanului implicat în accidentul în care murit un angajat SPP: "Mama plânge întruna. Nu am avut nicio șansă să îl evit"
Horoscop 23 septembrie 2024. Săgetătorii sunt invitați la profunzime, așa s-ar putea rezuma tendința care îi vizează în mod direct
HOROSCOP
Horoscop 23 septembrie 2024. Săgetătorii sunt invitați la profunzime, așa s-ar putea rezuma tendința care îi vizează în mod direct

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI