Fiscul justifică scrisorile trimise printr-un articol din Codul de procedură fiscală care îi permite să solicite orice date pentru stabilirea unei situații, potrivit Profit.ro.
Iată ce prevede Codul de Procedură Fiscală la articolul 58, alineatul 1: ”Contribuabilul/Plătitorul sau altă persoană împuternicită de acesta are obligația de a furniza organului fiscal informațiile necesare pentru determinarea stării de fapt fiscale”.
Libertatea a vorbit cu expertul financiar Adrian Bența despre noua inițiativă.
”Este un demers absolut normal, logic, dar atipic pentru experiența noastră românească. Este bună ca măsură de prevenție. Îi sperie un pic.
Restaurantele mari fiscalizează, dar cele mici nu prea. Mai pe la țară, pe la căminele culturale, acolo este problema.
Oricum, în ziua de azi trebuie să fii nătărău să mai faci evaziune fiscală, când ai la dispoziție microîntreprinderea, cu taxe foarte mici. Mulți și-au spus că probabil merge și așa, că nu vor să se complice cu acte, cu chitanțe, dar vor fi obligați.
Nu cred că sunt rezultate uriașe pe cazurile de până acum, ci este mai degrabă o măsură de prevenție”, a declarat consultantul fiscal Adrian Bența.
Torni un manelist dacă nu vrei amendă
Întrebat ce se întâmplă în cazul în care muzicanții și fotografii nu au oferit bon pe sumele încasate, Bența a spus că este un caz similar cu cel în care magazinele nu oferă bon. Adică nu este vinovat clientul. Acesta va fi însă forțat să ofere informații Fiscului dacă nu vrea să fie amendat.
”Mare atenție să aibă viitorii miri fiindcă mâna lungă a Fiscului ajunge până la nunta lor. Deși nu este o chestiune de noutate art. 58 din Codul de Procedură Fiscală, se pare că el este folosit mai nou, pentru „controale încrucișate” între miri, restaurante, biserica, fotograf și orice alt „artizan” al unei petreceri organizate cu ocazia căsătoriei.
Mai pe scurt, veți fi obligați, după ce se termină petrecerea, dacă fiscu află că v-ați căsătorit, de casă nouă, să va pună să completați o declarație care, ATENȚIE – este prevăzută sub sancțiunea falsului în declarații, cu cine v-ați organizat nuntă, cât ați plătit și altele”, a scris pe Facebook și avocatul Adrian Cuculiș.
Cântăreții și fotografii sunt obligați să declare veniturile obținute. Impozitul pe venit este de 10%. Taxele variază în funcție de organizarea fiscală, respectiv dacă are firmă sau dacă e PFA. În anumite cazuri, pe lângă impozitul pe venit mai trebuie plătite și contribuții sociale și de sănătate.
Preoții nu apar în lista Fiscului
De asemenea, din lista de întrebări a Fiscului se observă că nu sunt trecuți preoții, către care se achită la rândul lor sume destul de consistente.
Anterior, Eugen Teodorovici -ministrul Finanțelor, a declarat în mai multe rânduri că dorește impozitarea veniturilor Bisericii.
Toate-s vechi și nouă-s toate
Reamintim, în urmă cu mai mulți ani, Fiscul a mai avut o inițiativă prin care voia impozitarea maneliștilor, dar aceasta nu a avut succesul scontat.
De asemenea, Fiscul a organizat și verificarea celor mai bogați români, dar nici aici nu a înregistrat rezultate spectaculoase.
Actualul șef al ANAF este Ionuț Mișa, cel care anul trecut era ministru al Finanțelor.
Vezi lista neagră a datornicilor, publicată de ANAF.
sursă foto: Pixabay
Citește și INTERVIU EXCLUSIV/ Cristi Borcea le dă fatala femeilor care încă mai visează la el. Jură că nu mai face copii decât cu Valentina!