Vodafone este al doilea operator de telefonie mobilă din România în funcție de numărul de abonați, după Orange. UPC România este unul dintre cei mai mari furnizori de cablu și internet, după RCS-RDS și Telekom România, fosta Romtelecom.
UPC România avea, la finalul anului 2017, 2,41 milioane de abonamente. Vodafone Romania înregistra 9,94 milioane de clienți la 31 decembrie 2017.
Vodafone consemna în anul 2016 un profit net de 189 de milioane de lei la vânzări de 3,49 miliarde de lei, potrivit informațiilor de pe site-ul Ministerului de Finanțe. Compania avea la acel moment 2.787 de angajați.
UPC România avea în același an afaceri de 579 de milioane de lei și o pierdere de 277 de milioane. Compania are 1.198 de salariați.
Servicii complete și investiții mai mari
Integrarea celor două companii ar duce la servicii integrate pentru clienții celor două și la investiții mai mari.
”Vodafone România este al doilea cel mai mare furnizor de servicii de telefonie mobilă, iar UPC România operează a doua cea mai mare reţea NGN (de nouă generaţie, n.r.) din România, cu o acoperire de 3,1 milioane de gospodării (41% din numărul total).
Compania creată în urma achiziţiei va putea oferi servicii TV interactive, de internet în bandă largă şi de telefonie fixă, precum şi servicii mobile, pentru cei 9,9 milioane de clienţi mobili ai Vodafone România şi pentru utilizatorii celor 2,1 milioane de abonamente de servicii fixe ale UPC România. Compania astfel creată va avea o cotă totală de piaţă de 25% după veniturile totale”, se precizează într-un comunicat al Vodafone.
Operatorul telecom nu menționează nimic despre politica de prețuri. Vodafone a fost recent amendată de către ANCOM, autoritatea de reglementare în comunicații, din cauza abuzurilor privind tarifele de roaming. Alături de Vodafone, și Orange a fost sancționată.
Atac la concurență
Orange România, liderul pieței, avea în acel moment afaceri de 4,91 miliarde de lei și un profit de 383 milioane de lei. Orange avea 2.371 de angajați.
Tranzacția vine după ce presa a scris că Orange analizează preluarea AKTA, un furnizor mai mic de internet și cablu, care activează îndeosebi în mediul rural. Achiziţia celui mai mare jucător independent de pe piaţa locală de cablu TV ar aduce Orange o reţea fixă care ajunge până în casele românilor din peste 30 de judeţe, cu aproximativ 700.000 de abonamente la serviciile de cablu TV, internet şi telefonie fixă.
În anul 2011, RCS-RDS, companie controlată de către omul de afaceri Zoltan Teszari, a dorit preluarea UPC, dar aceasta nu s-a realizat.
RCS-RDS, care s-a extins foarte agresiv în segmentul telefoniei mobile în ultimii ani, avea în 2016 vânzări de 3,29 miliarde de lei și o pierdere de 59,2 miliarde de lei. Compania are 11.122 angajați. Societatea s-a listat anul trecut pe bursa de la București.
Un alt jucător important în domeniu este grupul german Telekom, prezent prin două companii, fostele Romtelecom și Cosmote.
Telekom Romania Communications (fosta Romtelecom – n.r.) a avut vânzări de 2,57 miliarde de lei în 2015 și o pierdere de 128 de milioane de lei în 2015, ultimul disponibil. Compania avea atunci 5.291 de salariați.
Telekom Romania Mobile Communications (fosta Cosmote – n.r.) a avut în 2016 vânzări în valoare de 1,95 miliarde de lei și o pierdere de 216 milioane de lei. Societatea avea atunci 924 de angajați.
Potrivit unor teste efectuate de către ANCOM, RCDS-RDS are cel mai rapid internet din România, iar Orange cea mai rapidă rețea mobilă.
Cine este Liberty Global
Liberty Global este un concern american controlat de către miliardarul John Malone. Acesta are o avere de 7,6 miliarde de dolari, potrivit Forbes.
Un alt acționar al Liberty Global este Bill Gates, care deținea în 2015 un pachet de 5,1% din companie.
Informații privind tatonările dintre cele două companii există de câțiva ani.
Vodafone a cumpărat în 2013 Kabel Deutschland, cel mai mare operator de cablu din Germania, pentru 7,7 miliarde de euro. Ulterior, în 2016, cele două grupuri și-au combinat operațiunile din Olanda, o tranzacție de 3,5 miliarde de euro. În 2015, cele două grupuri au mai dus o dată tratative pentru o serie de divizii, dar acestea au căzut.
Deutsche Telekom se opune preluării
Grupul german Deutsche Telekom, proprietarul Telekom, acuză că tranzacția Vodafone – Liberty Global ar fi anticompetitivă. Gigantul german se teme pentru poziția sa din Germania. De asemenea, și grupul spaniol Telefonica, prezent și el pe piața din Germania, a arătat că preluarea ar duce la o ”concentrare excesivă” pe segmentul de cablu tv.
Este de aşteptat ca tranzacţia să fie analizată de către Comisia Europeană. Vodafone anticipează că încheierea tranzacţiei va avea loc la jumătatea anului 2019. Executivul european ar putea pune condiții în privința concentrării economice, cel puțin în Germania.
Citește și: