Aceasta este Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) și gestionează asigurările obligatorii ale locuințelor.
Reamintim, toți proprietarii de locuințe din România sunt obligați prin lege să aibă asigurări ale acestora. La finele lunii august erau asigurate în țara noastră doar 1,65 de milioane de locuințe, potrivit statisticilor PAID. Spre comparație, România are în total 8,92 milioane de locuințe, potrivit Institutului Național de Statistică (INS), astfel că doar 18,5% din total sunt asigurate.
Ce riscuri acoperă polița de asigurare obligatorie
Polița de asigurare împotriva dezastrelor naturale este o poliță de asigurare obligatorie care acoperă daunele doar produse de inundații, cutremure sau alunecări de teren asupra locuințelor. Pentru alt gen de pagube, precum incendiu, trăznet sau asigurarea mobilei există alt gen de asigurări, separat de cea obligatorie. Polița nu acoperă nici copacii căzuți pe mașini sau acoperișuri luate de vânt.
”Asigurarea obligatorie a locuinței (PAD) acoperă pagubele produse locuințelor în urma pătrunderii şi infiltrării apei, în cazul acoperirii pe scurtă durată a terenului cu un strat de apă, ca urmare a acumulării apelor provenite din precipitaţii atmosferice abundente. PAID România este pregătită să gestioneze dosarele de daună ce vor fi deschise de către proprietari, asigurați obligatoriu împotriva dezastrelor naturale, care se află în această situație”, arată PAID România, într-un comunicat.
Dosar pentru daune
Așadar, dacă ați încheiat o asigurare obligatorie și ați fost afectați de inundații, pentru deschiderea dosarului de daună şi efectuarea constatării, trebuie să vă adresați asiguratorului la care ați încheiat polița de asigurare obligatorie împotriva dezastrelor naturale.
”După cum ne-a demonstrat și furtuna de duminică, fenomenele naturale extreme pot să apară oricând și oriunde, iar intensitatea lor este uneori greu de estimat. În ultima perioadă, am auzit de numeroase dezastre în întreaga lume, a căror amploare nici cele mai riguroase programe de modelare nu au putut-o anticipa. Iată că acum asistăm și în România la fenomene atmosferice cu urmări fără precedent. Este, din păcate, una dintre cele mai mari dovezi că locuințele din România au nevoie de protecție prin asigurare”, a declarat Nicoleta Radu, directorul general al PAID România.
Cât costă o asigurare obligatorie a locuinței
În funcție de tip, o poliță de asigurare obligatorie a locuinței costă 10 euro pe an sau 20 de euro pe an.
Construcţiile cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic se asigură cu 10 euro, iar suma asigurată este de 10.000 de euro.
Cele cu structura de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă, lemn ori din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic se asigură cu 20 de euro pe an, iar suma asigurată este de 20.000 de euro.
Ce riscați dacă nu aveți asigurare
În situația în care persoanele fizice sau juridice nu își asigură locuințele aflate în proprietate, acestea nu beneficiează, în cazul producerii vreunui dezastru, de despăgubiri.
”În plus, nerespectarea de către persoanele fizice sau juridice a obligației de asigurare a locuinței costituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 100 la 500 lei”, se menționează pe site-ul PAID.