Vestea a fost dată de către Iulian Stanciu, șeful eMag, cel mai mare retailer online din România. Întrebat cum vede situația tensiunilor comerciale dintre SUA și China din acest moment, acesta a replicat:
”Este posibil ca la anumite produse să crească prețul. Europa este prinsă la mijloc. Anumite produse, însă, se merită să fie realizate în Europa. Un astfel de exemplu ar fi frigiderele, pentru că sunt voluminoase și transportul lor costă mult”, a afirmat Stanciu, în cadrul unei conferințe privind investițiile companiei în România.
Trump și tarifele lui
Președintele american Donald Trump a impus tarife de 25% pentru oțelul importat de SUA din China, Canada, Mexic, Japonia și Uniunea Europeană. De asemenea, a instituit un tarif de 10% pe importurile de aluminiu.
Ulterior, Trump a mai impus tarife vamale și pentru o serie de bunuri chinezești în valoare de 50 de miliarde de dolari.
China a replicat prin propriile măsuri de retorsiune, țintind produse petrochimice, industria auto, produse agricole și echipamente medicale.
Marți, însă, Trump a anunțat că a ordonat identificarea altor bunuri importate din China, în valoare de 200 de miliarde de dolari anual, pentru a fi taxate, conform NPR.
Anunțul a dus, marți, la scăderea burselor.
Trump a promis că va aplica tarife vamale pentru alte 200 de miliarde de dolari, dacă Beijingul retaliază.
SUA vor scăderea deficitului comercial uriaș pe care îl au cu China, de 375 de miliarde de dolari.
Pentru a-și recupera costurile suplimentare cauzate de tarifele suplimentare, producătorii de electronice își majorează de regulă prețul final.
China, fabrica lumii
De partea cealaltă, în China sunt produse cele mai multe smartphone-uri și tablete din lume, dar și laptopuri, console de jocuri video și mare parte din electrocasnice.
Cele mai mari companii care asamblează electronice sunt Foxconn, Pegatron, Wistron, Inventec, Quanta și Compal. Acestea sunt companii taiwaneze, dar dețin vaste fabrici în China, unde sunt realizate produse pentru aproape toate brandurile din lume, de la Apple, Microsoft, Dell, HP sau Sony până la companii mai puțin cunoscute.
Pe lângă produsele realizate pentru alte companii, din China sunt și unele dintre cele mai populare branduri de electronice din lume. Astfel, producătorul de laptopuri Lenovo este din statul asiatic, ca și producătorii de smartphone-uri Huawei, ZTE, Xiaomi, Oppo sau One Plus.
Concomitent, tot în China se fac smartphone-urile BlackBerry și Alcatel, iar DJI – cel mai mare producător de drone de pe planetă- este din aceeași țară.
De asemenea, producătorii de electrocasnice Midea și Haier sunt din China, ca și producătorii de televizoare HiSense, TCL și Skyworth.
Nu există pensie în China
Iulian Stanciu a spus că aceste produse se realizează în China datorită productivității foarte mari din această țară și a condițiilor în care lucrează oamenii. Astfel, programul ar fi de 14-15 ore pe zi, nu de 8 ore, ca în Europa, lucrându-se inclusiv sâmbăta. De asemenea, Stanciu a afirmat că nu există protecție socială și nici pensie.
”În China, costul unui produs nu este cu 10% mai mic, ci de 10 ori mai mic. Nu putem să-i batem la șurubărit, cheia este educația. Putem fi mai creativi”, a punctat șeful eMag.
Consumul nu este așa mare în România
Pe de altă parte, Stanciu a afirmat că în România consumul nu este așa mare pe cât spun economiștii.
Analiștii economici afirmă că cea mai mare parte a creșterii economice din România vine din creșterea consumului.
”Un om din România consumă pe electronice la jumătate față de Europa Centrală și de cinci ori mai puțin față de Germania sau Franța. Consumul nu este mare, dar pentru asta e nevoie de bani. Pentru a avea bani, trebuie să ai productivitate”, a conchis Stanciu.
Citește și:
O româncă absolventă la Cambridge, despre situația socială din țară. “Eliminarea corupției, educația în spiritul onestității și meritocrația sunt până la urmă elemente cheie”