At Russia’s National Grain Centre, I ask Vladimir Putin: „Is Russia behind the poisoning of Sergei Skripal?” pic.twitter.com/5ve7U82Hwa
— Steve Rosenberg (@BBCSteveR) March 13, 2018
,,BBC: Dle președinte Putin, este Rusia în spatele otrăvirii lui Sergei Skripal?
Putin: Uitați, suntem ocupați cu agricultura aici. Așa cum puteți vedea, obiectivul este să avem condiții bune pentru oameni și dvs. mă întrebați despre niște tragedii. Cercetați în profunzime lucrurile mai întâi și apoi discutăm despre asta.”
Răspunsul dat, aproape rânjind, pentru un reporter BBC în timpul unui eveniment în Krasnodar (sud-vestul Rusiei) este prima reacție a lui Vladimir Putin în dosarul fostului spion rus Sergei Skripal.
Cu câteva ore în urmă, premierul britanic Theresa May spunea că, cel mai probabil, Rusia este vinovată de tentativa de asasinare a lui Skripal cu o substanță neurotoxică denumită Novichok. Anunțul a lovit precum o lovitură de baros relațiile ruso-britanice, grevate oricum de anexarea peninsulei ucrainene Crimeea, în 2014.
Dovadă a gravității este și ultimatumul pe care l-a primit Kremlinul din partea Londrei. Theresa May a dat Rusiei timp până marți, la miezul nopții, să ofere explicații în cazul morții fostului ofițer de informații, altminteri va acuza guvernul rus de folosire nejustificată a forței.
Cum peste câteva zile sunt alegeri prezidențiale în Rusia, Vladimir Putin nu va recunoaște, sub nicio formă, acuzațiile britanicilor, și nici nu va face vreun pas înapoi. Orice semn de slăbiciune l-ar putea costa voturi pe 16 martie. Așa cum obișnuiește în ultimii patru ani, Putin ar putea spune că țara sa este victima unei persecuții a statelor vestice.
Ce poate face Londra
După modelul american de anul trecut, când fostul președinte Barack Obama i-a acuzat pe ruși de imixtiune în alegerile din SUA, Marea Britanie ar putea expulza diplomați ruși de pe teritoriul său. În 2016, Administrația Obama a trimis acasă 35 de diplomați și a închis două sedii folosite de către serviciile rusești de informații. În replică, Putin a ordonat reducerea personalului diplomatic american din Rusia cu 755 de angajați.
Presa britanică speculează că Londra ar putea răspunde și printr-un atac cibernetic, invocând articolul 51 din carta ONU, care vorbește despre autoapărearea legitimă. Unele voci au menționat chiar și articolul 5 al NATO – un atac împotriva unui aliat este un atac împotriva tuturor celor 28 de aliați.
Spionii care sparg semințe
Ziarul New York Times a publicat un amplu articol despre activitățile spionilor ruși pe teritoriul Marii Britanii. Citând foști lideri ai comunității britanice de intelligence, cotidianul scrie că fiecare opozant al lui Vladimir Putin care a fugit în Marea Britanie a fost urmat de câțiva ofițeri de informații care să-l țină sub supraveghere.
,,Nu poți face prea multe în privința asta”, spune Vladimir Ashurkov, unul dintre criticii Putin, stabilit la Londra. ,,Chiar și după ce ajungi din Moscova la Londra, știi că au un braț lung”.
Rusia are mai mulți ofițeri de informații în Londra decât în timpul Războiului Rece, spun foști oficiali din Serviciile secrete britanice. Spionii au o varietate de atribuții, inclusiv de a crea legături cu politicienii britanici. Dar cea mai importantă misiune a lor este să monitorizeze pe sutele de ruși cu greutate – aliați sau opozanți ai lui Putin – care și-au clădit vieți în Marea Britanie, atrași de piața de proprietăți și de sistemul bancar.
Yevgeny Chichvarkin, un oligarh care a a denunțat public corupția oficialilor, a fugit din Moscova la Londra în 2009 și apoi a fost acuzat de răpire și santaj. Și-a dat seama că este monitorizat la scurt timp după ce s-a mutat aici, când a remarcat că doi sau trei bărbați stăteau cu orele în fața casei sale și spărgeau semințe, un obicei larg răspândit în rândul rușilor din zonele rurale.
Otrăvirea lui Sergei V. Skripal și a fiicei sale pune presiune pe guvernul britanic să-i țină în frâu pe spionii altor state, notează New York Times. În perioada sovietică se consumau multe resurse pentru asemenea activități, dar, în ultimii ani, prioritară a devenit amenințarea teroristă.
Intervenția americanilor
Prin vocea lui Rex Tillerson, șeful diplomației americane, SUA a spus că substanța folosită pentru atacul ]mpotriva lui Sergei Skripal provine, ,,în mod clar”, din Rusia. Guvernul de la Washington a anunțat că își sprijină ferm aliatul britanic.
,,Avem încredere deplină în investigația Marii Britanii și evaluarea că Rusia a fost, probabil, responsabilă pentru atacul cu substanță neurotoxică produs săptămâna trecută în Salisbury. Nu există niciodată o justificare pentru un astfel de atac – tentativa de omor a unui cetățean pe teritoriul unui stat suveran – și suntem revoltați că Rusia pare să se fi implicat într-o astfel de acțiune. Din Ucraina până în Siria – și acum în Marea Britanie – Rusia continuă să fie o forță iresponsabilă de instabilitate în lume, acționând cu o lipsă de respect deschisă față de suveranitatea altor state și viața cetățenilor săi”, a arătat Departamentul de Stat într-un comunicat.
Citește și: Ce sunt gazele Novichok, cu care a fost otrăvit spionul rus, și de ce sunt atat de periculoase
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!