Adio benzină sub 5 lei litrul
Carburanții se vor scumpi cu aproximativ 16 bani pe litru, după ce Guvernul a decis recent majorarea accizelor, în două etape, respectiv de la 15 septembrie și 1 octombrie.
Practic, autoritățile reintroduc supraacciza de 7 eurocenți pe litrul de benzină și motorină, după ce aceasta a fost eliminată la începutul anului. Ionuț Mișa, ministrul Finanțelor, a argumentat că acciza se reintroduce deoarece petroliștii nu au scăzut corespunzător prețurile după reducerile de taxe operate de la 1 ianuarie, iar scăderea taxelor nu s-a văzut nici în creșterea colectărilor din impozitul pe profit.
Carburanții s-au scumpit deja de la anunțarea proiectului, dar și în 15 septembrie, când a intrat în vigoare prima etapă a majorării.
Totuși, adevăratul motiv pentru care Executivul reintroduce supraacciza de 7 eurocenți este majorarea veniturilor la buget, pentru încadrarea în ținta de deficit de 3% din Produsul Intern Brut (PIB). Pe românește, statul are nevoie de bani pentru a acoperi majorările de salarii și pensii.
Concomitent, o altă cauză pentru scumpiri o constituie creșterea prețului pentru barilul de țiței la 60 de dolari, nivel atins de curând pe bursele internaționale.
Gazele se scumpesc cu 6%, energia cu 5%
Și utilitățile se scumpesc. Emil Calotă, vicepreședinte al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), a declarat zilele trecute că prețul plătit de populație pentru gazele naturale va crește cu 6% în ultimul trimestru al anului.
De asemenea, ANRE a decis și majorarea prețului la energia electrică cu 3 bani pe fiecare kWh consumat, ceea ce înseamnă aproximativ 5%. Majorarea vine ca urmare a creșterii spectaculoase a prețurilor la electricitate pe OPCOM, bursa de profil, din această vară. Creșterile de pe bursă vin și ele ca urmare a secetei și caniculei din această vară, care au redus producția de energie hidro și eoliană.
Situația a fost atât de gravă încât Electrica a cerut public plafonarea prețurilor la energie.
Pe de altă parte, ANRE notează că furnizorii au cerut majorări de trei ori mai mari, adică de circa 15%.
Călătoria cu taxiul
De asemenea, firmele de taximetrie din București vor majora tarifele cu 30 de bani, până la 1,69 lei pe kilometru. Măsura a fost luată după ce serviciile de transport Uber și Taxify au afectat încasările taximetriștilor. Aceștia au protestat de mai multe ori împotriva aplicațiilor Uber și Taxify, pe care le acuză de ”piraterie” deoarece șoferii companiilor în cauză nu dețin licențe și nu plătesc taxe similar taximetriștilor.
În acest moment, tariful minim în Capitală este de 1,39 lei pe kilometru și este practicat de majoritatea firmelor, însă alte companii au deja prețuri mai mari.
Companiile de taximetrie mai sunt afectate și de concurența firmelor de taxi din Ilfov, dar și de majorarea prețului la carburanți.
De altfel, transportatorii au cerut reluarea schemei de returnare a unei părți din acciza de 7 eurocenți, în caz contrar amenințând cu majorarea tarifelor de transport. Acest lucru va duce, în final, la scumpirea alimentelor de la raft.
S-a aruncat cu parașuta și a făcut o criză de epilepsie în timpul zborului. Momentul înfricoșător a fost filmat | VIDEO
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!