Pensiile cresc cu 15% din septembrie 2019
Prima modificare importantă o constituie creșterea pensiilor din 2019. Mai exact, crește punctul de pensie. Reamintim, punctul de pensie a fost majorat, de la 1 iulie 2018, la 1.100 de lei și urmează să crească la 1.265 lei din septembrie 2019.
Acest lucru ar însemna o majorare de circa 15%.
Pensia medie lunară a fost de 1.122 de lei în primul trimestru al anului 2018, ceea ce înseamnă un pic mai mult decât un punct de pensie actual.
Pensia se calculează înmulțind numărul de puncte înscris pe talonul de pensie al fiecărui pensionar cu valoarea acestuia.
- Dacă în acest moment aveți pensia de 1.100 de lei, din septembrie 2019 veți avea 1.265 de lei.
- Cei care au mai puțin, vor avea o creștere mai mică a pensiei. Astfel, dacă aveți 900 de lei pensie acum, veți avea, din septembrie 2019, o pensie de 1.035 de lei.
- Cei care primesc acum doar pensia minimă de 640 de lei, vor ajunge să încaseze în jur de 730 de lei, dacă Guvernul nu schimbă și alte prevederi.
- Dacă aveți 1.500 de lei pensie, aceasta se va mări la 1.725 de lei din septembrie anul viitor.
- Majorarea ar urma să fie mai mare pentru cei care au pensia mai mare: dacă acum ai 2.000 de lei pensie, după aplicarea legii aceasta va ajunge la 2.300 de lei.
- La o pensie actuală de 3.000 de lei, din septembrie 2019 veți încasa 3.450 lei.
- În fine, pentru o pensie de 4.000 de lei, din toamna anului viitor veți primi în jur de 4.600 de lei.
Calculele sunt orientative, acestea variind în funcție de situația particulară a fiecăruia, de vechime, contribuții, studii etc.
Majorare de 40% în 2020
Legea pensiilor stipulează o creștere masivă, de 40%, a pensiilor în anul 2020.
Acest lucru se va face odată cu creșterea punctului de pensie de la 1.265, cât este prevăzut în septembrie 2019, la 1.775 lei de la 1 septembrie 2020.
Creșterea punctului de pensie înseamnă 510 lei, adică 40% din valoarea de 1.265 lei.
- Cei care au acum pensia medie de 1.122 de lei, vor ajunge la 1.265 de lei în 2019 și la 1.775 de lei din 2020.
- La o pensie actuală de de 900 de lei veți ajunge la 1.035 de lei în 2019 pentru ca în 2020 să ajungă la 1.452 de lei.
- Cei care au acum pensie de 1.500 de lei, ar ajunge să primească 2.420 de lei în 2020.
- Un pensionar cu 3.000 de lei pensie acum este prognozat să primească în 2020 o sumă de 4.840 lei.
Creștere de 5,6% în 2021
Anul 2021 aduce două noi schimbări: o nouă creștere a punctului de pensie, dar și recalcularea pensiilor după o nouă formulă.
Să le luăm pe rând. După majorarea punctului de pensie la 1.775 lei în 2020, statul majorează punctul la 1.875 lei în 2021, adică dă 100 de lei în plus.
Procentual, creșterea în 2021 este de 5% față de anul anterior, dar vine după un avans de 40%.
- Cei care acum încasează pensia medie de 1.122 de lei, vor ajunge să primească în jur de 1.900 de lei în 2021, numai din majorarea punctului de pensie.
- Cei care acum încasează 900 de lei, vor ajunge la 1.534 de lei în septembrie 2021.
- Iar cei care acum primesc pensie de 1.500 de lei, vor ajunge la 2.556 de lei în septembrie 2021.
Țineți minte: aceste calcule se referă doar la majorările privind punctele de pensie, fără a ține cont de contribuțiile efective ale fiecăruia, studiile sau situația aparte privind condițiile de muncă.
Se schimbă formula de calcul a pensiei
Tot din 2021 va intra în vigoare și schimbarea formulei de calcul a pensiei.
Iată ce menționează proiectul Legii pensiilor cu privire la schimbare:
- Numărul total de puncte de pensie se obține din adunarea punctajelor anuale.
- Punctajul anual se stabilește prin împărțirea la 12 a sumei punctajelor lunare.
- După intrarea în vigoare a noi legi a pensiilor, punctajul lunar se va calcula prin raportarea venitului brut lunar realizat (adică salariul înainte de plata taxelor și contribuțiilor sociale) sau a venitului lunar care a constituit baza de calcul a contribuției de asigurări sociale, la câștigul salarial mediu brut folosit la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat din anul respectiv.
- În situaţia asiguraţilor care, în aceeaşi perioadă de timp, pe lângă veniturile pentru care datorează contribuţia de asigurări sociale, au și venituri în baza unui contract de asigurare facultativă, la determinarea punctajului lunar se au în vedere veniturile lunare asigurate cumulate.
- La calcularea punctajelor anuale și a punctajului lunar se folosesc cinci zecimale.
Contribuțiile la pensiile private se scad
Același articol arată că se ”corectează” punctajul în cazul în care salariatul contribuie la fonduri de pensii. Practic, se scade suma trimisă către fondurile de la Pilonul II.
”În situaţia asiguratului care contribuie la un fond de pensii administrat privat, punctajul lunar stabilit în condiţiile prezentei legi se corectează cu raportul dintre cota de contribuţie de asigurări sociale datorată la sistemul public de pensii de către asigurat, prevăzută de Codul fiscal, din care s-a dedus cota de contribuţie aferentă fondului de pensii administrat privat şi cota de contribuţie prevăzută pentru persoanele fizice care au calitatea de angajaţi sau pentru care există obligaţia plăţii contribuţiei de asigurări sociale”, se arată în proiect.
Reamintim, începând cu anul 2008, toate persoanele care aveau mai puțin de 35 de ani la acel moment erau obligatoriu înscrise la Pilonul II de pensii.
Din 2022, pensiile se majorează cu inflația
Începând din anul 2022, pensiile se vor decupla de creșterea economică și se vor majora cu inflația. Dacă avem deflație, adică scăderea prețurilor, pensiile nu scad, ci rămân la același nivel.
”Începând cu anul 2022, valoarea punctului de referință se majorează anual cu rata medie anuală a inflației, indicator definitiv, cunoscut la data de 1 septembrie a fiecărui an în care se face majorarea și comunicat de Institutul Național de Statistică”, se arată în proiect.
Masteratul și doctoratul intră la pensie
Pe lângă modificări pentru actualii pensionari, există modificări și pentru actualii salariați.
- Se vor lua în calcul la pensie și perioadele de masterat și doctorat. Acestea vor avea statut de perioade necontributive asimilate stagiului de cotizare.
- La calculul pensiei se iau acum în calcul perioadele aferente facultății, stagiului militar, concediului medical, concediului pentru creșterea copilului, șomajului indemnizat, deportării, prizonieratului, detenției politice sau pensiei de invaliditate. Acestea se regăsesc deja în legislația actuală.
Minimum 15 ani de cotizare
Legea păstrează cele patru tipuri actuale de pensie: de limită de vârstă, anticipată, de invaliditate și de urmaș.
Pentru a ieși la pensie trebuie să ai minimum 15 ani de cotizare la sistemul de pensii.
Practic, se introduce sistemul contributivității, potrivit consultantului financiar Adrian Bența. Acesta spune că principiul este lăudabil.
Datorită acestuia, cei care au cotizat mai mult vor primi o pensie mai mare decât cei cu pensie minimă.
- Când noua Lege a pensiilor va intra în vigoare, vor fi cuantumuri minime ale pensiilor.
- Pensia minimă reprezintă un prag minim al cuantumului pensiei şi se stabilește în procente, minim și maxim, din salariul minim brut pe țară garantat în plată, în funcție de stagiul de cotizare realizat.
- Procentul minim va fi de 45%, aferent stagiului minim de cotizare. La acesta se adaugă câte 1% pentru fiecare an de stagiu de cotizare realizat peste 15 ani, fără a depăși procentul maxim de 75%.
- Pensia minimă se acordă pensionarilor dacă nivelul cuantumului pensiei, cuvenit sau aflat în plată, se situează sub nivelul pensiei minime.
Poți ”cumpăra” vechime
Noua Lege a pensiilor va permite ”cumpărarea” de vechime, iar acestea nu pot depăși 5 ani.
Prevederea există și în actuala legislație, dar proiectul aduce câteva modificări.
- Dacă în actuala lege se poate plăti doar pentru 5 ani consecutivi retroactivi, pe viitor, persoana își va putea alege perioade diferite necontributive a să totalizeze 5 ani.
- Practic, plătești retroactiv contribuții ca să beneficiezi apoi de o pensie mai mare.
- Plata retroactivă pentru vechime se va putea face și în rate.
- Pot plăti retroactiv doar cei care au cotizat minimum 15 ani.
Mamele cu trei copii se pot pensiona mai devreme
Proiectul noii Legi a pensiilor mai stabilește că femeile care au realizat stagiul minim de cotizare de 15 ani și au născut trei copii pe care i-au crescut până la vârsta de 16 ani beneficiază de reducerea vârstei de pensionare cu 6 ani. Începând cu al patrulea copil se adaugă câte un an în plus pentru fiecare copil.
Bogdan Hossu, liderul Confederației Sindicale ”Cartel Alfa”, spune că măsura, deși bine intenționată, va duce la scăderea pensiilor pentru femei, deoarece acestea vor cotiza mai puțin, deci vor încasa mai puțin. Estimările lui Hossu arată că femeile ar urma să încaseze cu 30% mai puțin decât bărbații.
Plata pensiilor: 62,7 miliarde de lei în 2018, 125,6 miliarde de lei în 2021
Potrivit lui Liviu Dragnea, președintele PSD, impactul noii Legi a pensiilor va fi de circa 125 de miliarde de lei în anul 2021, cel în care ar trebui să se aplice atât schimbarea formulei de calcul, cât și o majorare a punctului de pensie.
În acel moment, pensiile vor fi, în total, de 125,6 miliarde de lei, ceea ce ar însemna dublu față de cele 62,7 miliarde de lei, cât este bugetul de pensii pe acest an.
„În 2016, pentru pensii s-au alocat 51,6 miliarde lei. În 2019, pentru a susține creșterea punctului de pensie se vor aloca 75,5 miliarde lei. În 2020 vor fi alocate 92,2 miliarde de lei, iar în 2021, cu intrarea în vigoare a noii legi, 125,2 miliarde de lei”, spunea Dragnea, joi, la România TV.
Cum, însă, în acest moment, din pensiile actualilor angajați se plătesc pensiile actualilor pensionari, iar numărul de salariați este aproximativ egal cu cel al celor retrași din activitate, rezultă că ar trebui ca salariile să se dubleze la rândul lor până în 2021 ca să se poată face aceste majorări, consideră consultantul fiscal Adrian Bența. Sau să crească foarte mult colectarea.
”Legea poate fi aplicată oricând, important este de unde o finanțezi. Pare așa, o utopie, dacă vrei să plătești din CAS-urile actuale. Ar trebui colectare mai bună sau să se dubleze salariile”, a declarat Bența, pentru Libertatea.
Legea pensiilor 2018 by Daniel Ionascu on Scribd