Informațiile par precise, cu atât mai mult cu cât oficiali sud-coreeni au anunţat că au detectat, anterior, un „cutremur artificial” de 5,1 grade pe scara Richter în apropierea principalei instalaţii nucleare nurd-coreene.
Acest test nuclear este al patrulea pe care îl efectuează Coreea de Nord, o ţară izolată, căreia Statele Unite şi ONU i-au impus sancţiuni din cauza programelor sale de rachete şi nucleare. Testarea unei bombe cu hidrogen va conduce aproape sigur la noi presiuni prin impunerea unor noi sancţiuni ONU.
Coreea de Nord a anunţat miercuri că va continua să-şi consolideze programul nuclear, cu scopul de a se apăra de politicile ostile ale Statelor Unite.
Coreea de Sud susţine că Phenianul nu a testat BOMBA cu hidrogen
Phenianul nu ar fi testat o bombă cu hidrogen, dată fiind magnitudinea relativ redusă a undei seismice resimţite în regiune, susţine un parlamentar sud-coreean care precizează că agenţia de spionaj a ţării sale l-a informat în acest sens, într-un briefing privat, potrivit Mediafax.
China condamnă testul nuclear nord-coreean
China, cel mai apropiat aliat al Coreei de Nord, denunţă testul anunţat de Phenian drept o sfidare la adresa comunităţii internaţionale şi îndeamnă regimul stalinist să se abţină de la acţiuni care ar putea amplifica tensiunile în Peninsula Coreea.
Japonia consideră testul o amenințare
Premierul japonez Shinzo Abe a declarat miercuri că ţara sa va răspunde ferm provocării Coreei de Nord la adresa neproliferării nucleare, catalogând ultimul test nord-coreean nuclear o ameninţare la adresa Japoniei.
ANUNȚUL TV ÎN LEGĂTURĂ CU TESTAREA BOMBEI CU HIDROGEN
Reacția SUA cu privire la testul nuclear al Coreei de Nord
Casa Albă a anunţat că nu poate confirma afirmaţiile Coreei de Nord, potrivit cărora nord-coreenii au testat cu succes un dispozitiv nuclear cu hidrogen miniaturizat, şi că va monitoriza în continuare situaţia, relatează Reuters în pagina electronică.
Foto: NorthFoto