Monedele digitale au fost vedeta sfârșitului de an în 2017, când Bitcoin ajunsese aproape de 20.000 de dolari pe unitate.
De asemenea, o altă monedă, Ripple, a crescut spectaculos, cu 37.000%, ceea ce a făcut ca unul dintre cofondatorii săi să ajungă unul dintre cei mai bogați oameni ai planetei, cu o avere de 37 de miliarde de dolari.
Ei bine, acum aplicația de mesagerie Telegram vrea să își lanseze o monedă proprie. Compania vrea să ofere la vânzare 500 de milioane de dolari către fondurile de investiții care doresc să ia parte la dezvoltarea companiei. Ulterior, vrea să strângă în total o sumă între 3 și 5 miliarde de dolari.
Această sumă va permite companiei să rămână imună la presiunile statelor din lumea întreagă. De asemenea, o monedă virtuală va permite transferuri ușoare de bani în orice loc al lumii.
Noua monedă se va numi ”Gram”, iar aceasta va folosi ”Telegram Open Network”, care va fi un lanț blockchain de generația a treia, cu capabilități superioare Bitcoin și Ethereum.
Telegram are 180 de milioane de utilizatori
Telegram are 180 de milioane de utilizatori la nivel global și a fost înființată de către Pavel Durov, fondatorul Vkontakte – ”Facebook-ul Rusiei”. Acesta a fugit din Rusia în 2014, acuzând că FSG (fostul KGB) că cerea informații personale despre ucrainenii care au participat la Euromaidan.
Telegram a fost recent în centrul protestelor din Iran. Aplicația este foarte populară în statul persan și a fost blocată de către autoritățile de la Teheran împreună cu Instagram.
Zuckerberg se gândește și el la criptomonede
Pavel Durov nu este singurul care se gândește la folosirea cripto-monedelor. Însuși Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, scria de curând că cercetează utilizarea monedelor digitale, conform Business Insider. Acestea ar putea ocoli sistemele de cenzură ale unor state nu tocmai democratice, gen China, Iran, Arabia Saudită etc, dar ar putea fi și operatori de plăți instant în întreaga lume.
Facebook deține deja aplicațiile de chat WhatsApp și Facebook Messenger și urmează să lanseze o a treia, Instagram Direct.
Alții au făcut-o deja
Anul trecut, o altă aplicație de chat – Kakao Talk, cea mai populară din Coreea de Sud – a lansat o bursă de tranzacționare a monedelor digitale.
De asemenea, aplicația de mesagerie Kik a strâns în luna aproape septembrie 100 de milioane de dolari din lansarea unei monede proprii.
Kik este o aplicație gratuită de chat care a fost fondată în anul 2009 și construită pentru adolescenți. Actualmente are circa 300 de milioane de utilizatori, potrivit Statista.
Aplicația este deținută de Kik Interactive, din Canada.