În fapt, VirnetX a dat în judecată Apple încă din 2012, susținând că patentele sale sunt încălcate. În urmă cu un an, VirnetX a câștigat daune în valoare de 302,4 milioane de dolari. Ulterior, Apple a făcut apel și a câștigat, iar daunele au fost anulate.
Acum, o instanță din Texas a instituit daune și mai mari, respectiv de 439,7 milioane de dolari și a respins toate cererile Apple.
Potrivit VirnetX, încălcarea voită a proprietății intelectuale a adus un lus de 41 de milioane de dolari la suma totală care trebuie plătită de Apple, iar onorariile avocaților încă 96 de milioane.
Tehnologia VirnetX este încălcată atât în iPhone și iPad, cât și pe linia de calculatoare Mac.
Aceasta este decizia finală, dar un purtător de cuvânt al Apple a afirmat că societatea intenționează să formuleze și acum recurs.
Microsoft a pățit la fel
Anterior, aceeași instanță a obligat și Microsoft să plătească 105,75 milioane de dolari, după ce VirnetX a acuzat gigantul software că Skype îi încalcă patentele. În 2010, Microsoft mai plătise alte 200 de milioane de dolari pentru licențierea a două brevete care acoperă comunicațiile prin intermediul internetului.
VirnetX face parte dintr-o categorie de firme numite ”trolli de patente”, care acumulează brevete și le folosesc în justiție pentru a obține sume de bani de la companiile care le folosesc. Aceste companii de tipul ”patent troll” nu realizează niciun produs cu brevetele pe care le dețin.
Ironia sorții
Pe de altă parte, nu se poate să nu se remarce ironia sorții, care s-a abătut asupra celor doi giganți ai tehnologiei. Apple s-a folosit de brevetele sale pentru a declanșa în 2010 un ”război termonuclear” împotriva producătorilor de telefoane și tablete Android și a dat în judecată Samsung, HTC și Motorola. În anumite cazuri a câștigat, în altele a pierdut.
Pe de altă parte, Apple însăși are probleme în justiție din cauza brevetelor: pe lângă sentința în cazul VirnetX, Apple a fost dată în judecată de producătorul de cipuri Qualcomm, care acuză Apple că îi folosește invențiile fără să plătească. De partea cealaltă, Apple susține că Qualcomm abuză de poziția sa dominantă.
De asemenea, Apple are probleme și cu Nokia. Compania finlandeză a anunțat de curând că a primit 1,7 miliarde de dolari de la Apple.
Microsoft a aplicat aceeași tactică
În fine, și Microsoft a apelat la aceeași tactică: a dat în judecată mai multe companii și a forțat mai mulți producători Android să îi plătească sume de bani pentru fiecare gadget cu Android pe care îl vând.
Între companiile care dau bani către Microsoft pentru dispozitivele Android se află Casio, HTC, Acer, ViewSonic, Onkyo, dar și grupurile taiwaneze Foxconn, Compal, Wistron, Quanta Computer și Inventec, care asamblează în fabricile lor din Asia produse pentru alte companii.
Scopul Microsoft nu era în sine să colecteze bani, ci să arate producătorilor de gadgeturi că Android nu este ”gratis” și să la convingă astfel să producă smartphone-uri cu Windows Phone. Acestea nu au prins, însă, la public, iar Microsoft a anunțat de curând că Windows Phone este istorie.
De asemenea, în anii 2000, când Microsoft era cea mai mare companie din lume, grupul a apelat la aceeași tactică în războiul cu sistemul de operare Linux.