Generalul-locotenent Laurian Anastasof, numit interimar, în locul lui Ciucă
UPDATE ora 17.20 Ministerul Apărării Naţionale a anunţat că va pune în aplicare hotărârea instanţei de judecată, de îndată ce aceasta va fi comunicată oficial.
Cu privire la situaţia locţiitorului șefului SMAp, precizăm faptul că această funcţie este îndeplinită până astăzi, 31 ianuarie 2019 inclusiv, de către generalul-locotenent Adrian Tonea, iar începând cu data de 1 februarie 2019, prin ordin al ministrului apărării naţionale, a fost împuternicit pentru îndeplinirea atribuţiilor acestei funcţii generalul-locotenent Laurian Anastasof.
Opoziţia dă vina pe Liviu Dragnea
Deputatul liberal Ovidiu Raeţchi, vicepreşedinte al Comisiei de apărare, susţine că militarii români au o conducere suspendată temporar din cauza ambiţiilor preşedintelui PSD, Liviu Dragnea.
„Cred că, la finalizarea tuturor etapelor de judecată din justiţie (pentru că urmează recursul şi judecarea pe fond), generalul Ciucă va rămâne în fruntea Armatei Române. Pentru că aşa este corect procedural (ministrul Leş neoferind alternative legale de numire) şi pentru că asta este firesc profesional şi moral, având în vedere prestigiul generalului Ciucă în cadrul Armatei Române şi printre partenerii strategici ai ţării noastre. Până atunci, însă, până tot parcursul juridic va fi epuizat, rămâne haosul generat azi prin demersurile PSD împotriva şefului Armatei: în timp ce secretarul general NATO se află la Bucureşti pentru discuţii esenţiale, militarii români află că au o conducere suspendată temporar din cauza ambiţiilor lui Liviu Dragnea. Demersurile PSD pe acest subiect sunt pur şi simplu de neînţeles, aşa cum de neînţeles este blocarea repetată a încercărilor Armatei de a construi o capacitate de descurajare credibilă la Marea Neagră prin achiziţionarea corvetelor”, a scris Raeţchi, joi, pe Facebook.
Ce spune PSD: Iohannis nu înţelege nimic din obligaţiile pe care le are faţă de Armata Română!
Social-democrații îl acuză pe președintele Klaus Iohannis că nu înțelege nimic din obligațiile pe care le are față de Armata Română și că ar fi „lăsat” Armata fără șef de Stat Major.
„Iohannis nu înţelege nimic din obligaţiile pe care le are faţă de Armata Română. Chiar în contextul întâlnirii pe care a avut-o cu secretarul general NATO, Iohannis a lăsat Armata Română fără şef de Stat Major! Este cea mai gravă vulnerabilizare a Armatei Române de după căderea regimului comunist şi pentru prima oară când o armată din cadrul NATO rămâne fără comandant militar! Chiar dacă decizia Curţii de Apel nu este definitivă, Armata Română nu poate rămâne în incertitudine şi nu poate fi subiect de dispute politice! Iohannis trebuie să renunţe la încăpăţânare şi să numească un nou şef al Statului Major”, se arată într-un mesaj publicat de PSD pe Facebook.
Chiar dacă decizia CAB nu este definitivă, ea este executorie, ceea ce înseamnă că trebuie imediat pusă în aplicare. În consecință, Nicolae Ciucă nu mai poate îndeplini funcția de șef al Statului Major al Apărării.
Decizia de suspendare operează până la judecarea dosarului pe fond, adică a cererii principale de anulare a decretului înaintată de ministerul Apărării. Dosarul principal are termen de judecată pe 12 februarie.
„Respinge cererea de repunere pe rol ca nefondată. Respinge excepţia inadmisibilităţii cererii de suspendare, excepţia lipsei calităţii procesual active a reclamantului şi excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtei Administraţia Prezidenţială ca nefondate. Ia act de renunţarea reclamantului la judecata capătului de cerere privind anularea Decretului nr. 1.131/2018. Admite cererea în parte. Dispune suspendarea executării Decretului nr. 1.131/2018 până la pronunţarea instanţei de fond. Cu recurs în termen de 5 zile de la comunicare. În cazul declarării, cererea de recurs se va depune la Curtea de Apel Bucureşti. Pronunţarea hotărârii se face prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei”, se arată în decizia CAB, potrivit Agerpres.
Risc de a periclita misiunile Armatei
„Dacă nu se prelungea mandatul generalului Nicolae Ciucă, exista riscul de a se periclita misiunile din străinătate ale Armatei Române şi se perturba grav continuitatea conducerii structurilor de forţă ale Armatei. MApN nu dovedeşte prin ce a fost vătămat. Şeful Statului Major exercită conducerea de forţă a Armatei Române şi are gradul cel mai înalt, fiind numit de preşedintele României. Actele care ţin de securitatea naţională nu pot fi suspendate de instanţele de contencios. Demersul MApN este unul politic. MApN a introdus o acţiune în instanţă înainte de a primi un răspuns la plângerea prealabilă depusă la Administraţia Prezidenţială. MApN nu era îndreptăţit să introducă acţiunea în instanţă, deoarece interesul decretului este de a asigura continuitatea la conducerea Armatei”, a spus marţi reprezentantul Administraţiei Prezidenţiale.
De cealaltă parte, consilierul MApN a invocat motive de nelegalitate privind prelungirea mandatului generalului Ciucă, subliniind că se creează falsa imagine că Armata rămâne fără conducător, de vreme ce sunt şi alţi ofiţeri care pot îndeplini funcţia de şef al SMAp.
Pe 28 decembrie 2018, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că a semnat decretul prin care îi prelungeşte mandatul generalului Nicolae Ciucă la conducerea SMAp. Tot atunci, Iohannis preciza că nu a fost aprobată propunerea făcută de ministrul Apărării, Gabriel Leş, privind numirea generalului Dumitru Scarlat la şefia Statului Major al Apărării.
Sursa foto: Hepta