Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, prin Serviciul relaţii cu asiguraţii, presă şi purtător de cuvânt, ne-a remis, printr-un comunicat de presă, o sinteză a ultimelor modificări privind asigurările sociale de sănătate.
Noul mecanism de depunere a declarațiilor
Prin Ordonanţă de urgenţă adoptată recent de Guvern se reglementează în Codul fiscal noul mecanism de depunere a declarațiilor fiscale și de plată a contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate. În concordanţă cu acest nou mecanism, se modifică şi Legea 95/2006 în privinţa modului de acordare şi de încetare a calităţii de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate. Astfel, în cazul persoanelor care realizează venituri din activităţi independente, din drepturi de proprietate intelectuală, din asocierea cu o persoană juridică, contribuabil potrivit titlurilor II, III din Codul Fiscal sau Legii nr. 170/2016, din cedarea folosinţei bunurilor (chirii), din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, din investiţii şi venituri din alte surse, calitatea de asigurat și dreptul la pachetul de servicii medicale de bază se acordă, pentru o perioadă de 12 luni, calculată de la data depunerii declarației unice, şi încetează dacă nu se depune o nouă declarație până la termenul prevăzut în Codul fiscal pentru perioada următoare. Cei care, până la 31 decembrie 2017, erau asigurați, fără plata contribuției, vor fi în continuare asigurați.
Opțiunile persoanelor fără venituri
CNAS precizează că persoanele care nu realizează venituri şi nu sunt exceptate de la plata contribuţiei dobândesc calitatea de asigurat pentru o perioadă de 12 luni, prin depunerea declaraţiei unice (în care se angajează să achite contribuția la sănătate, de 190 de lei lunar, adică 10% din salariul minim, care este de 1.900 de lei-n.red), indiferent de data depunerii acesteia, calitate care încetează dacă nu se depune o nouă declarație, pentru perioada următoare. În cazul persoanelor care realizează venituri din salarii și asimilate salariilor, calitatea de asigurat și dreptul la pachetul de bază se acordă de la data începerii raporturilor de muncă/serviciu şi încetează în termen de 3 luni, de la data încetării raporturilor de muncă/serviciu. Pentru anul 2018, se reglementează că persoanele fizice care realizează venituri din activităţi independente, cedarea folosinţei bunurilor, agricultură, silvicultură, piscicultură, asocieri cu persoane juridice, investiţii şi alte surse îşi păstrează calitatea de asigurat, până la termenul de depunere a declaraţiei unice (15 iulie), astfel încât să beneficieze în continuare de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale.
Noua cotă de contribuție la asigurările sociale de sănătate
Noua cotă de contribuție de asigurări sociale de sănătate (CASS) este de 10% din venitul realizat și se datorează de către persoanele fizice care au calitatea de angajați sau pentru care există obligația plății CASS. Persoanele fizice și juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora au obligația de a calcula și de a reține la sursă contribuția de asigurări sociale de sănătate, datorată de către persoanele fizice care obțin venituri din salarii sau asimilate salariilor.
Citește și: Se majorează contribuția la asigurările de sănătate?