UPDATE. Încă două persoane, bănuite de implicare în atentatul de la Sankt-Petersburg, au fost arestate la Moscova.
„Şase persoane au fost arestate la Sankt-Petersburg şi două la Moscova, pentru implicarea lor în atentat”, a precizat Comitetul rus de anchetă, într-un comunicat citat de AFP.
Cei șase reținuți, imigranți din Asia Centrală, sunt acuzați că recrutau oameni pentru a se alătura rețelei teroriste Statul Islamic, dar și altor grupări teroriste, precum Frontul al-Nusra. Propagandă jihadistă a fost găsită în percheziţii la locuinţele suspecţilor, se arată în comunicat.
Autoritățile ruse au anunțat că încă nu este nicio dovadă că ar fi o legătură între celel șase persoane și bărbatul care a pus la cale atacul de la metroul din Sankt Petersburg, soldat cu 14 morți.
Rusia se confruntă cu o amenințare islamistă diferită
În acest timp, ancheta în cazul atacului terorist din Sankt Petersburg continuă. Atacul din Sankt Petersburg a fost comis de un tânăr din Kârgâzstan, care părea să nu aibă nicio problemă, ceea ce atrage atenția asupra noii amenințări teroriste. Mai precis, Akbarzhon Jalilov face parte din noul val de islamiști radicali care se integrează în societate departe de mișcările jihadiste existente, ceea ce face ca sarcina serviciilor de securitate de a identifica persoanele radicalizate să fie mult mai dificilă.
Paginile lui Akbarzhon Jalilov de pe rețeaua rusă de socializare echivalentă Facebook arată interesul lui în wahabbism, o ramură ultraconservatoare a Islamului. Cu toate acestea, informațiile nu au oferit niciun indiciu că tânărul ar putea recurge la violență, prezentând imaginea tipică a unui tânăr care ducea o viață aparent laică.
Dacă islamismul radical a fost într-adevăr motivul din spatele atacului, acesta se distinge de două valuri anterioare de atacatori — cei din regiunea Caucazului de Nord, care au lansat acțiuni succesive de rebeliune împotriva Moscovei și un alt grup, care a mers în Irak și Siria pentru a lupta alături de gruparea Statul Islamic, notează Reuters.
Noua generație de atacatori se poate inspira de la persoanele implicate în aceste lupte și provine din aceleași comunități musulmane. Cu toate acestea, ei nu au legături directe cu aceste organizații militante și nu au făcut obiectul unor mandate de arestare, a unor apeluri telefonice interceptate, documente de călătorie și traversări ale frontierelor monitorizate pe care se bazează forțele de securitate pentru a păstra o evidență a islamiștilor radicali violenți.
„Este ceva cu totul diferit, un nivel diferit de amenințare teroristă față de cea cu care se confruntă de obicei serviciile de securitate ruse”, a declarat Andrei Soldatov, un expert rus privind serviciile de informații.
Serviciile de securitate caută de obicei o organizație și o rețea de finanțare în spatele unui atac terorist, a mai spus el, însă acestea ar putea să nu existe în cazuri precum atacul de la metroul din Sankt-Petersburg. „Este foarte dificil să contracarezi lucruri de genul acesta”, a spus Soldatov.
Poliția britanică s-a confruntat cu probleme similare în investigarea cazului lui Khalid Masood, bărbatul care a comis atacul din 22 martie, din Londra. Nici în cazul acestuia nu au fost descoperite legături cunoscute cu grupuri jihadiste.
SUMAR:
- VIDEO | Atentat la metroul din Sankt Petersburg. Bilanțul exploziei a crescut la 11 morți
- FOTO | Vladimir Putin a mers la locul exploziei din Sankt Petersburg
- Donald Trump l-a sunat pe Vladimir Putin pentru a-i transmite condoleanțe
- Cronologia atentatelor teroriste din Rusia
- Suspectul atacului de la metrou este un tânăr din Kârgâzstan
- Putin a discutat cu Merkel și Hollande despre o consolidare a luptei împotriva terorismului