UPDATE 18.05: Bilanţul atentatului sinucigaş de duminică de la Kabul a crescut la cel puţin 57 de morţi, a anunţat un oficial din Ministerul Sănătăţii Publice. Alte 119 persoane au fost rănite în atacul comis într-un cartier predominant şiit din vestul capitalei afgane, la un centru de distribuire a cărţilor de identitate pentru alegerile legislative care vor avea loc în luna octombrie.
Este cel mai grav atac comis la Kabul după ce aproximativ 100 de persoane au fost ucise în ianuarie cu o ambulanţă-capcană
UPDATE 16:40: Numărul victimelor în atentatul de la secția de votare din Kabul a ajuns la 48 de morți și 112 răniți.
Gruparea jihadistă Stat Islamic a revendicat atentatul, scrie Sky News.
Un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne, Najib Danesh, a declarat că un atacator sinucigaş şi-a detonat încărcătura explozivă la intrarea în centrul unde oficialii afgani emiteau cărţi de identitate (tazkira), în cadrul procesului de înregistrare a alegătorilor în vederea scrutinului din luna octombrie, potrivit Agerpres.
Autoritățile au declarat că bilanțul atacului sinucigaș este de cel puțin 31 de morți și peste 50 de răniți.
Explozia a distrus maşini şi a spart ferestrele clădirilor din apropiere. „Erau femei, copii. Oamenii veniseră să-şi ridice cărţile de identitate”, a spus un martor.
Atentatul – care nu a fost revendicat – s-a produs în vestul capitalei afgane, în cartierul cu populaţie majoritar şiită Dasht-e-Barchi. Minoritatea şiită este vizată cu regularitate de gruparea islamistă Statul Islamic (SI) din 2016.
Centre de înregistrare a alegătorilor au fost deschise începând cu 14 aprilie în Afganistan în vederea pregătirii alegerilor legislative programate pentru luna octombrie. Până în prezent, peste 50.000 de afgani din centre urbane s-au înregistrat, potrivit unui oficial al Comisiei Electorale Independente sub rezerva anonimatului.
La începutul acestei luni, peste 100 de persoane au fost ucise după bombardarea unei școli din Afganistan de către aviația afgană. Printre victimele din școala coranică (madrasa) în nord-estul Afganistanului au fost și foarte mulți copii.
Atunci și Acum | Dacian Cioloș, inginerul agronom ajuns șef al Executivului, în prima guvernare tehnocrată a României
Câți bani primesc partidele din Parlament, din bugetul statului, după ce și-au schimbat legea în favoarea lor