Libertatea a vorbit cu mai mulți economiști, iar aceștia recomandă românilor să își diminueze cheltuielile inutile și să pună bani deoparte, în perioada următoare.
Venezuela, Argentina, Turcia sunt afectate deja
În Venezuela situația este atât de neagră încât peste un milion de cetățeni au fugit în Columbia, Peru, Ecuador și Brazilia, sperând să scape de foame și de dictatură.
Concomitent, în Argentina și Turcia, monedele locale au scăzut în acest an cu peste 40%, iar dobânzile au crescut masiv.
India și China încep să aibă probleme
Nici India și China nu sunt ocolite de această „furtună financiară”.
Rupia indiană a scăzut cu 13% în acest an față de dolarul american, iar statul vrea să impună tarife la importurile de oțel, pentru a stăvili ieșirea de bani din țară.
Concomitent, yuanul chinezesc a scăzut cu 6% din iunie până acum, după ce SUA au impus tarife vamale la bunuri în valoare de 250 de miliarde de dolari.
Istoria se repetă
În România, istoria din 2008 începe să se repete. Consultantul fiscal Adrian Bența spune că se văd deja semnele crizei.
„Au început deja semnele incipiente. Avem o rată de creștere a insolvențelor cu 35% și o scădere a înființării de firme noi cu 13%. Este un preambul al crizei, așa s-a întâmplat și în 2009.
Eu cred că în doi ani-doi ani și jumătate, va veni criza și la noi. Nu e așa mare panică, dar noi când cădem, cădem de pe cai mari”, a declarat Bența, pentru Libertatea.
De asemenea, tot ca în 2008 încep atenționările cu privire la domeniul imobiliar.
„Vine criza, dar noi nu o vedem„, declara în urmă cu câteva luni Ion Sturza, preşedintele Fribourg Capital, o companie de investiţii ce acţionează în Europa de Est.
România cheltuiește mai mult decât produce
Ca și atunci, România are și acum deficite foarte mari. Mai exact, cheltuiește mai mult decât produce și se împrumută pentru a plăti salarii și pensii, în loc să facă investiții în infrastructură.
Deficitul comercial, adică diferența între importuri și exporturi, a crescut în primele 7 luni din acest an cu 11%, până la 7,5 miliarde de euro.
De asemenea, foamea de bani se simte și la bugetul statului: autoritățile au propus, rând pe rând, tot felul de măsuri fanteziste pentru a acoperi cheltuielile, de la naționalizarea fondurilor de pensii private, la taxe noi pentru autostrăzi sau redefinirea pachetului de servicii de sănătate.
Cum se manifestă criza
Nu există o regulă generală cu privire la manifestarea crizei, dar în 2008-2009, în România aceasta a avut următoarea desfășurare:
- a scăzut leul față de euro și dolar;
- piața imobiliară a căzut, iar locuințele și terenurile s-au ieftinit cu 40-50%;
- din cauza deprecierii leului, s-au scumpit bunurile importate, precum mâncarea, autoturismele sau smartphone-urile;
- au crescut dobânzile, iar ratele la creditele în euro și franci elvețieni au explodat;
- statul a redus salariile bugetarilor cu 25%;
- ajutoarele sociale au scăzut cu 15%;
- TVA a crescut de la 19% la 24%, scumpind toate produsele și serviciile;
- tarifele la gazele naturale, energia electrică și cea termică au crescut.
Sfaturi în caz de criză
Consultantul financiar are mai multe sfaturi pentru români în caz de criză:
- diversificați veniturile;
- puneți bani deoparte și optimizați cheltuielile;
- dacă aveți rate, puneți deoparte bani cât să acopere 3-4 rate;
- dacă aveți economii, țineți banii în mai multe valute.
„Eu am firme care mă întreabă cum să producă ceva în România și să vândă pe Amazon în SUA sau Germania. În funcție de cât de inventive sunt firmele, cu atât mai bine le va fi angajaților. Cei de la firmele mici, normale, vor avea de suferit.
De asta e important să ai mai multe surse de venit, să mai lucrezi ceva seara, să mai ai un proiect suplimentar. În caz că se întâmplă ceva, pierzi o sursă de bani, dar rămâi cu cealaltă. Nu mă refer aici la afaceri de genul cumperi produse ieftine din China și le revinzi pe Emag sau Olx, pentru că atunci când vine criza, scade cererea peste tot”, a mai spus Bența.
Ce cheltuieli pot fi tăiate
Consultantul financiar dă și exemple de cheltuieli inutile ce pot fi reduse.
„Să nu te mai arunci la ultimul tip de telefon și în niciun caz să nu îl iei în rate. Valabil și pentru concediile făcute pe credit. Fiecare să se întindă cât are plapuma”, punctează economistul.
Unde ne ținem banii
Întrebat în ce monedă să își țină banii, acesta a spus: „De regulă, atunci când se întâmplă o criză, moneda națională se depreciază. Nu trebuie toți ținuți în aceeași valută, de exemplu în euro, că nu știi ce va face Banca Centrală Europeană. Cine are, ar putea să țină o mie de dolari și o mie de euro, de exemplu”.
Pe urma Greciei
Consultantul financiar spune că România repetă acum istoria Greciei. „Ca țară, trebuie să faci investiții, nu să crești pe consum. România face acum exact ce făcea Grecia. Avem pondere mare a industriei și exporturilor, dar per total avem deficit comercial. Germania are excedent”, a conchis Bența.
Grecia a ajuns sub lupa Fondului Monetar Internațional în 2010 și abia în luna august a acestui an a ieșit din programul cu instituția financiară.
Recent, s-au împlinit 10 ani de la declanșarea crizei financiare din 2008, aceasta afectând întreaga planetă.
Jean-Claude Trichet, fostul șef al Băncii Centrale Europene, avertiza, în urmă cu două săptămâni, că, în acest moment, întregul sistem financiar mondial este la fel de vulnerabil ca în 2008, din cauza acumulării de datorii.
Citește și: