”Au trecut 4 ani – dar nu vom uita anexarea ilegală a Crimeii
În urmă cu 4 ani, pe 18 martie 2014, Rusia a definitivat ocuparea ilegală a Crimeii, parte a teritoriului suveran al Ucrainei pe care Rusia îl recunoscuse ca atare prin mai multe tratate internaționale. Anexarea rusă a însemnat o serie de acțiuni în aceeași măsură ilegale: de la dislocarea de trupe ruse de elită, în uniforme fără însemne oficiale, până la organizarea sumară – prin încălcarea legislației ucrainene și a dreptului internațional – a unui “referendum” nelegitim. Președintele Putin a susținut inițial că acele trupe nu aveau nimic în comun cu Rusia, dar apoi a recunoscut că el însuși a ordonat întreaga operațiune de anexare la sfârșitul lunii februarie 2014. Ulterior a acordat cu generozitate medalii militarilor ruși care au participat la această operațiune de ocupare.
Locuitorii Crimeii au aflat dintr-odată că trăiesc de facto sub regulile Moscovei. Ulterior, au fost obligați să obțină cetățenia rusă și să efectueze serviciul militar în forțele armate ruse, ambele încălcând dreptul internațional. Au urmat politici represive de anvergură, care au condus la încălcări masive ale drepturilor omului, precum arestări din motive politice, închiderea de publicații și școli, alături de câteva cazuri de crime și dispariții. Comunitățile tătarilor indigeni din Crimeea și etnicii ucraineni, dintre care mulți s-au opus anexării ilegale, au fost vizați în mod special. Zeci de persoane au fost inculpate sub acuzații false, precum condamnarea șocantă la 20 de ani de închisoare a lui Oleh Sentsov, un regizor ucrainean.
Sentsov și alți peste 60 de deținuți politici trebuie eliberați imediat. Situația dificilă a drepturilor omului în Crimeea, așa cum a fost evaluată de Misiunea ONU de Monitorizare a Drepturilor Omului din Ucraina și alte organizații, trebuie gestionată imediat. Organizațiile internaționale de monitorizare trebuie să primească acces în Crimeea. Multe organizații îndrăznețe ale societății civile și-au asumat sarcina dură de a apăra drepturile omului. Acestea merită tot sprijinul nostru.
Rusia susține că “anexarea” reprezintă “o nouă realitate în teren”. Astăzi, a spune că Peninsula Crimeea este parte integrantă a Ucrainei conform dreptului internațional este privit de Rusia ca un act de separatism, pedepsit prin lege. Dar pretențiile Rusiei în privința Crimeii nu au fost recunoscute de niciun alt actor internațional. Încălcările dreptului internațional și militarizarea continuă a Crimeii au fost larg condamnate de comunitatea internațională.
Adunarea Generală a ONU a adoptat o serie de rezoluții care reafirmă angajamentul față de integritatea teritorială a Ucrainei. Împreună cu mulți alți parteneri, printre care Statele Unite, Canada și Norvegia, Uniunea Europeană a implementat o politică de ne-recunoaștere și regimuri de sancțiuni, vizând persoane fizice și entități juridice care au promovat anexarea ilegală. Construcția podului peste strâmtoarea Kerci va fi privită în același registru. UE a interzis, de asemenea, schimburile comerciale și investițiile, alături de restricții în domeniul turismului și călătoriilor. Mai mult, UE nu recunoaște alegerile organizate de Rusia în Crimeea.
Acest lucru arată că noi nu vom permite ca subiectul Crimeea să fie marginalizat pe agenda internațională. În acest scop, Înaltul Reprezentant al UE Federica Mogherini publică/emite, în numele Uniunii Europene, o declarație anuală privind Crimeea. Atâta timp cât anexarea ilegală continuă, măsurile restrictive și sancțiunile vor fi menținute.
Ocuparea ilegală a Crimeii crește riscurile de securitate în regiunea Mării Negre, dar repercusiunile sale depășesc cu mult această regiune. Alături de agresiunea rusă în desfășurare din Donbas, ea încalcă și ordinea de securitate din Europa, un set de reguli și principii care au stat la baza stabilității și securității Europei de la încheierea Războiului Rece. Ceea ce s-a întâmplat în Crimeea nu privește doar Ucraina, ne privește pe noi toți. Din acest motiv nu vom uita și nu vom abandona Crimeea.”
Semnat:
Anders Samuelsen, Ministrul Afacerilor Externe al Regatului Danemarcei
Sven Mikser, Ministrul Afacerilor Externe al Republicii Estonia
Edgars Rinkēvičs, Ministrul Afacerilor Externe al Republicii Letonia
Linas Linkevičius, Ministrul Afacerilor Externe al Republicii Lituania
Jacek Czaputowicz, Ministrul Afacerilor Externe al Republicii Polone
Teodor-Viorel Meleşcanu, Ministrul Afacerilor Externe al României
Margot Wallström, Ministrul Afacerilor Externe al Regatului Suediei
Pavlo Klimkin, Ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei
Cirește și:
https://www.libertatea.ro/stiri/stiri-externe/alegerile-prezidentiale-din-rusia-2018-2182912
https://www.libertatea.ro/ultima-ora/conspiratiile-din-jurul-lui-putin-2182859
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro