Specialiştii în boli infecţioase trag un semnal de alarmă! Bacteria care a îmbolnăvit în ultimile două săptămâni peste 20 de bebeluşi nu trebuie tratată acasă. Şi asta pentru că anumite tipuri de Escherichia coli determină grave complicaţii care netratate corespunzător pot duce, după cum s-a şi întâmplat, chiar şi la deces.
Potrivit medicilor specialişti, nu toate tipuri de Escherichia coli determină complicaţii. Însă cele mai grave tipuri care duc la complicaţii severe sunt: enterohemoragic – cea mai agresivă formă- şi enterotoxigen. Acestea pot declanşa sindromul hemolitic urenic. Vesta bună este că nu toată lumea se îmbolnăveşte, existând şi o predispoziţie pentru acest sindrom complicat. Totul depinde de cantitatea ingerată, de mecanismul patogenic implicat. ”Boala debutează ca o diaree simplă care poate dura şi o săptămână. Apoi, brusc bolnavii nu mai urinează, fac insuficienţă renală, se umflă. Mai mult decât atât, sunt anumite clase de antibiotice, de exemplu penicilina, ampicilina, ciprofloxacina – care nu sunt recomandate în astfel de cazuri pentru că agravează boala. E necesar să se facă profilaxia, să se treacă pe un regim alimentar şi, foarte important, să nu fie tratată acasă. Este musai ca bolnavul să meargă la spital”, explică conf. Dr. Monica Luminos, şef secţie la Institutul de Boli Infecţioase Matei Balş. Simptome bolii sunt anemie mare, vărsături, dureri de cap, sângerări – nazale sau la nivelul organelor interne, insuficienţă renală. Boala poate fi evitată spălând fructele şi legumele cu foarte multă apă, bananele trebuie desfăcute cu mâna de la coadă şi nu din vârf cu gura, iar mâinile foarte bine spălate după ce am fost la toaletă. Sunt însă cazuri când bacteria există într-un aliment, iar atunci nu prea mai ai ce să faci.
Doi bebeluşi au murit
În urmă cu aproximativ două săptămâni, mai mulţi bebeluşi din Argeş au fost internaţi de urgenţă în spital după ce au fost infectaţi cu bacteria Escherichia coli. 13 dintre ei au ajuns la spitalul Marie Curie din Capitală. Pe 4 februarie, din pricina complicațiilor rezultate în urma infecției, o fetiță de 11 luni din Topoloveni a murit în unitatea din Bucureşti. Tragedia s-a repetat duminică noaptea, atunci când, un alt bebeluş a cărui stare s-a agravat cu o noapte înainte, a murit. Bebelușul, din Pitești, a murit după ce a făcut stop cardiac și nu a răspuns manevrelor de resuscitare. declarat că
„Bănuim că a fost vorba de o sângerare cerebrală. Formarea de cheaguri de sânge și sângerarea fac parte din tabloul acestei boli și alături de intestin și rinichi, unde clar că s-au întâmplat evenimentele acestea, foarte probabil că s-a întâmplat și în creier pentru că evoluția a fost fulgerătoare, pe parcurs de câteva zeci de minute”, a declarat dr. Radu Tăbăcaru, șeful Secției de Terapie Intensivă de la Spitalul Marie Curie. El a precizat că bebeluşului i se va face autopsie şi că întreaga situaţie este urmărită de polițişti. ”Ironia sorții face ca la foarte scurt timp după ce s-a după ce s-a stins primul pacient, un al doilea să aibă o evoluție izbitor de asemănătoare cu degradarea bruscă, violentă a stării generale. A fost și el intubat, resuscitat. Este în momentul de față ventilat de aparatele de respirație artificială. (…) Medicamentos susținem tensiunea arterială și bătăile inimii. Am reușit să facem o tomografie care ne confirmă faptul că a avut o sângerare cerebrală. Încercăm să stabilizăm situația, însă și starea lui generală și parametrii biologici și nici analizele nu arată deloc bine”, a mai spus medicul. În prezent, la Spitalul „Marie Curie” mai sunt internați 10 copii cu sindrom hemolitic-uremic.Pe Secția de Terapie Intensivă a Spitalului „Marie Curie” sunt patru copii cu sindrom hemolitic-uremic, dintre care doi intubați. Cât despre ceilalți copii internați starea este aceeași ca în urmă cu câteva zile.
Sursa îmbolnăvirii este încă necunoscută
Autoritățile nu au descoperit deocamdată sursa îmbolnăvirii bebelușilor din Argeș. După ce sâmbătă, inspectorii sanitar-veterinari au luat probe de la magazinele lanțului de supermarketuri de unde părinții copiilor bolnavi au cumpărat fructele folosite în alimentația bebelușilor, ieri s-a anunţat că nu acestea au fost sursa îmbolnăvirii. Mai mult decât atât, din probele recoltate de DSP Arges de la domiciliul copiilor internaţi în Bucureşti, de la Spitalul de Pediatrie Piteşti, din alimente şi apa din reţea şi îmbuteliată, care au fost folosite la prepararea hranei pentru copii, înainte de apariţia simptomatologiei a rezultatat că apa era potabilă, cu excepţia celei de la o gospodărie particulară din Mărăcineni şi de la un izvor public din Ştefăneşti. În ambele cazuri părinţii au declarat că apa este folosită doar “la prepararea supelor” sau că nu a fost folosită. DSP Argeş a anunţat că probele de lapte praf recoltate din farmacii “corespund standardelor în vigoare” şi că “microaeroflora” Spitalului de Pediatrie Piteşti “se încadrează în limite normale”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro