După ce în 2009 a scos din groapă creditarea imobiliară, programul guvernamental Prima Casă va dispărea în următorii doi-trei ani, iar motivul ține tot de bănci. Acestea au început să își dezvolte produse de creditare care acum concurează și canibalizează creditul cu garanție de la stat. Bancherii sunt conștienți că fără acest program ar fi avut de suferit, dar pentru că există hibe în sistem preferă să meargă fără stat în împrumuturile pentru locuințe.
„Prima Casă va dispărea în următorii doi sau trei ani, nu așa subit, deși în vară s-a blocat din anumite cauze. Acum mai toate băncile, printre care și noi, au scos produse mult mai competitive din punct de vedere al costurilor față de programul guvernamental”, a declarat pentru Libertatea, Dana Demetrian, vicepreședinte BCR pe segmentul de Retail și Privat.
Deja bancherii se așteaptă ca anul viitor, dar și în cei care urmează, statul să aloce cât mai puțini bani pentru Prima Casă, astfel încât la un anumit moment să nu mai fie un program viabil sau să nu mai aibă atât de multe de oferit. Cu toate acestea, BCR încă mai oferă astfel de credite garantate în parte de stat pentru că „cele mai noi credite sunt pentru case noi care încă nu au avut recepția finalizată”.
„Am mai remarcat un trend: se întârzie termenul de finalizare cu o medie de 30%. Adică dacă până acum se făcea creditul în august și se luau banii peste 2-3 luni, acum aceste termen a mai crescut cu o lună”, a mai declarat oficialul BCR.
Rata fixă te salvează de variația dobânzii
Cea mai mare bancă din România merge și pe premisa că acum este cel mai bun moment pentru a ieși la înaintare cu un credit care să ofere siguranță celor care sunt în cautare de casă. Astfel creditul cu dobândă fixă pe cinci sau pe zece ani ia avânt într-o perioadă în care Robor a devenit sperietoarea celor care vor să devină proprietari de locuință.
Din acest motiv și costurile de finanțare pentru un credit sunt mai mici, dacă ar fi să comparăm oferta de la Prima Casă cu produsele proprii ale băncilor. În cazul BCR, există produsul Casa Mea cu 4,1% dobandă fixă în primii 5 ani pentru clienții care încasează salariul prin BCR și care optează pentru asigurarea de viață. Dobânda fixă din primii 5 ani este mai avantajoasă decât costul creditului Prima Casa (ROBOR 6M + 2% si comision de gestiune FNGCIMM de 0.25% / an).
„Avansul nu mai este un așa mare departajator pentru cei care vor să își cumpere o casă cu ajutorul creditului. Fie că este 15% sau 20% la produsele noastre,oamenii trebuie să se gândească la faptul că în felul acesta vor avea de plătit pe o perioadă mai mică de timp. Nu se vor mai întinde pe 30 de ani cu creditul”, a mai declarat Dana Demetrian.
Pentru a ieși din sfera socială a programului guvernamental pe care acesta încerca să o acopere, băncile cer la produsele lor de creditare, un avans mai mare, acesta fiind și un filtru pentru alegerea clienților, dar și o perioadă de timp mai scurtă pentru achitarea creditului. Și în funcție de zone și dezvoltarea lor economică, băncile percep un avand cuprins între 15 și 25% pentru produsele lor.