Botezul nu omoară, sigur este altundeva problema
Preoții spun că nu există risc de înec la botez, pentru că fața copilului este protejată pe durata afundării în cristelniță.
Părintele Constantin Necula a declarat, pentru Libertatea, că ”Botezul nu omoară, sigur este altundeva problema.
Preotul Constantin Stoica, parohul Bisericii Iancu Vechi – Mătăsari din București, spune că discută cu părinții înaintea Botezului și, în general, singura grijă a mamelor este temperatura apei.
”Mamele ne cer ca apa din cristelniță să fie la temperatura apei de la baia copilului, iar noi respectăm această dorință. Momentul afundării durează câteva secunde, greu de crezut că îl poate afecta pe copil. Dacă sunt probleme de sănătate, acestea sunt discutate înainte. Apoi, copilul nu se sperie de apă, el este obișnuit. Multe mămici aleg să nască în apă, iar viața intrauterină este tot în lichid”, spune părintele paroh.
Preotul Stoica mai spune că nu există risc de înec la botez, pentru că în cristelniță este puțină apă, iar preoții știu că trebuie să țină cont de sensibilitatea copilului. ”Există și tradiția botezului prin stropire, la fel ca aceea prin scufundare”, adaugă părintele Stoica.
Bebelușul nu trebuie alimentat înainte de afundarea în cristelniță, pentru că există risc de înec prin regurgitare
După ce este alăptat, bebelușul trebuie să fie ținut în poziție verticală, pentru că altfel există riscul înecării cu laptele regurgitat.
”Primele lucruri pe care le învață mama, odată cu venirea pe lume a copilului, este tehnica alimentației la sân. În acest context, toate mamele află că, după ce s-a terminat alăptatera, copilul trebuie ținut în poziție verticală până când elimină gazele, altfel există riscul ca lapte să treacă în căile aeriene, iar copilul să se înece”, explică președintele Societății Naționale de Medicina Familiei, doctor Rodica Tănăsescu.
Medicii spun că mamele trebuie să evite alimentația copilului înaintea botezului sau, dacă se întâmplă acest lucru, imediat după alăptare, să țină copilul în poziția verticală obligatorie după orice masa, ca să nu existe riscul regurgitării și înecării.
”Regurgitarea este o eliberare din stomac pe gură a unei cantităţi mici de alimente sau de salivă amestecate cu sucul gastric. Regurgitarea este frecventă la copii, în special la nou-născuţi şi la sugari, se consideră un fenomen perfect firesc, care nu are nevoie de niciun tratament special. În primele săptămâni de viaţă, regurgitările se manifestă la aproape 85% dintre sugari. La vârsta de 3-4 luni, regurgitările devin mai rare şi aproape totalmente dispar fără tratament, atunci când copilul împlineşte 8-10 luni”, explică medicul pediatru Alis Grasu, managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov.
În general, principalele cauze de regurgitare la nou-născuţi şi la sugari sunt: supraumplerea stomacului cu alimente şi cu aer. Destul de des, regurgitarea la copii are loc imediat după masă, odată cu ieşirea aerului (râgâiala). În asemenea situaţii, din stomacul copilului se elimină hrana ”în plus”.
Cel mai adesea, regurgitările la copil apar în poziţia culcat pe spate. Într-o asemenea situaţie, există un risc real ca bebelușul să se înece cu alimentele eliminate (aspiraţie), ceea ce poate fi foarte periculos, din cauza riscului de obstrucţie a căilor respiratorii sau poate să conducă la dezvoltarea pneumoniei.
”Pentru a preveni aspiraţia, de îndată ce observaţi că a regurgitate copilul, întoarceţi-l pe o parte sau ridicaţi-l într-o poziţie verticală, astfel încât el să poată împinge din gură toate alimentele râgâite”, a adăugat medicul Alis Grasu.
Preotul care a oficiat botezul este foarte afectat
Preotul Constantin Nichifor Hrestic, de la Parohia Curături, care a oficiat botezul, este foarte afectat pentru că bebelușul a murit la scurt timp după slujbă.
Reprezentanții Mitropoliei Moldovei susțin că decesul copilașului nu poate fi pus pe seama botezului.
„Este o mare dramă. (…) Nu consider că ar trebui făcută o legătură cu botezul, cu scufundarea în apa sfințită. După ce preotul a botezat copilul, copilul a avut reacții obișnuite. A plâns, i-au dat apoi o suzetă, s-a liniștit. Toată această perioadă, de la momentul propriu-zis, până când părinții au constatat că bebelușul este inert și nu mai mișcă, a durat înspre 20 de minute”, spune preotul Marian Timofte, vicar administrativ al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.
„Cazul de la Iași, în ciuda tragismului său, e unul care s-a limpezit oficial. Actul botezului, care a fost sâvârșit normal și de către un preot experimentat, nu a avut absolut nicio legatură cu decesul micuțului. Acesta a fost bine și după botez, aproximativ 10 minute, când, în timp ce era îmbrăcat, a survenit acel stop cardiorespirator. Micuțul nu a inghițit apă, nu a suferit absolut niciun șoc (apa din cristelniță era ca de obicei călduță, nu rece). Preotul împreună cu tatăl i-au oferit primul ajutor. Am înteles azi că rezultatul necropsiei a arătat posibilitatea ca micuțul să se fi înecat cu laptele matern regurgitat. Mama îl alăptase și în biserică, înainte de botez pentru că micuțul plângea”, a declarat, pentru Libertatea, Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.
Bebelușul a murit prin înec
În urma necropsiei, medicii legiști au stabilit că bebelușul a murit prin înec.
Primarul din Ciurea spune despre preotul Constantin Nichifor Hrestic că este foarte iubit în localitate, iar după tragedia de sâmbătă, părinteșe a mai oficiat două slujbe de botez, ambele fără incidente, deși i-a fost foarte greu și este foarte marcat de ceea ce s-a îmtâmplat.
Primarul a povestit că părintele și nașul copilului au fost primii care au sărit în ajutorul bebelușului, încercând să-l salveze atunci când acesta a intrat în colaps.
Una dintre ipotezele vehiculate de către localnici este aceea că bebelușul a murit înecat, după ce părinții i-au dat să bea lapte cu biberonul cu puțin timp înainte să fie băgat în cristelniță. Astfel, edilul spune că ”în timpul etapelor dinaintea momentului când copilul a fost băgat în cristelniță, am înțeles că bebelușul a fost alăptat cu biberonul și că este foarte posibil să se fi înecat cu lapte, pe care l-a regurgitat”.
Dosar penal pentru ucidere din culpă
Polițiștii au deschis un dosar penal „in rem”, pentru fapta de ucidere din culpă, a declarat, pentru Libertatea, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție Iași, Anca Vîjiac.
„S-a deschis dosar penal in rem întrucât copilul a decedat în condiții necunoscute și până se clarifică situația se deschide dosarul acesta penal și se continuă cercetările”, a spus Anca Vîjiac.
Citește și:
ANALIZĂ/ Ce poți face dacă ți-a fost afectată locuința de inundații ca urmare a furtunii de duminică
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro