Veşmintele ocrotitoarei Moldovei sunt schimbate de cinci ori pe an şi sunt dăruite de Înalt Prea Sfinţia Sa Mitropolitul Moldovei Teofan unor biserici care au hramul Sfintei Parascheva. Ritualul după care sunt schimbate veşmintele este unul sacru, la care participa doar câţiva preoţi ai Mitropoliei.
Moaștele Sfintei Parascheva sunt îmbrăcate în fiecare an după ritualuri bisericești, la care iau parte doar preoţi ai Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. Veșmintele Sfintei Parascheva se fac după un ritual special, în atelierele Arhiepiscopiei, iar croitorii ţin post şi fac rugăciune înainte de a începe să le lucreze. „Este pe o catifea albă şi florile sunt la fel în aceeaşi nuanţă cum este împodobit baldachinul Sfintei Parascheva”, spunea Valerian Radu de la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei.
Dar tradiția spune că sub veșmintele care se schimbă, moaștele poartă un veșmânt care nu se dă jos niciodată. Acesta are un sigiliu ce are înscris pe el blestemul domnitorului Vasile Lupu şi al Mitropolitului Varlaam, care sună astfel: „Blestemat să fie cel care va împraştia vreodată Moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva”.
Moaştele Sfintei Parascheva se află la Iaşi de 371 de ani şi au fost aduse de domnitorul Vasile Lupu. Iniţial, racla a fost aşezată în Biserica Trei Ierarhi, dar în 1888, după slujba de vecernie, a rămas aprinsă o lumânare care a declanşat un incendiu. Atunci, doar moaştele au rămas neatinse.
Începând din anul 1889, moaștele sale au fost mutate în Catedrala Mitropolitană din Iași.
Pelerinaj de Sfânta Parascheva
Cuvioasa Parascheva, cunoscută și ca Paraschiva sau Sfânta Vineri, este o sfântă venerată în Biserica Ortodoxă Română, ocrotitoarea Moldovei. S-a născut la începutul secolului al XI-lea, în satul Epivat, Tracia, nu departe de Constantinopolee, din părinți bogați și binecredincioși.
Ca în fiecare an, la mijlocul lunii octombrie, la Iași are loc pelerinajul tradițional la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva.
20.000 de oameni se închinaseră până vineri la amiază la moaște, dar pelerinii continuau să vină. Ca să evite aglomerația, Mitropolia Moldovei s-a organizat bine și anul acesta, ba au pus și un acoperiș de plastic, în caz că vremea se strică. Totusi, la Iași sunt sunt zile superbe, ba chiar e foarte cald pentru această perioadă a anului.
Cumpără cartea de la punctele de difuzare a presei. Cartea costă 14, 99 lei și este recomandată de Libertatea.