Acesta a spus că planul va fi notificat Comisiei Europene în perioada următoare, fiind vorba de un plan de restructurare a CNU, care a primit anul trecut ajutor de stat.
În cadrul acestui ajutor de stat, compania este obligată să prezinte un plan de restructurare. În cadrul acestuia, Guvernul va prezenta Comisiei Europene acestă strategie prin care Nuclerelectrica să preia uzina de procesare, iar minele să fie închise.
Acest proces de închidere ar urma să înceapă anul viitor și se va derula pe o perioadă mai mare de timp pentru ca acest proces să fie ordonat, mai ales că acestea trebuie să rezolve problemele de mediu.
Lanțul slăbiciunilor
Nuclearelectrica și Compania Națională a Uraniului sunt legate ombilical una de alta. CNU extrage uraniu în perimetrul Crucea Butușana, din județul Suceva.
Acesta este apoi prelucrat în uzina de la Feldioara. De aici, materia primă ajunge la Fabrica de Combustibil Nuclear (FCN) de la Pitești, unde se realizează fasciculele de uraniu care apoi sunt folosite în cele două reactore de la Cernavodă. Atât FCN Pitești, cât și reactoarele sunt deținute de către Nuclearelectrica.
Acesta din urmă a fost aspru criticată de către politicieni după ce a reziliat contractul de furnizare a uraniului livrat de CNU la finele anului 2015. În acest moment, reactoarele de la Cernavodă funcționează în baza uraniului importat din Canada, iar CNU are o situație financiară dezastruoasă, după ce a pierdut un proces cu Curtea de Conturi.
Interes strategic pentru stat
Însă statul consideră că este un interes strategic al României de a menține ciclul nuclear complet. Adică România să dețină atât mine de uraniu, cât și prelucrare și utilizare.
În privința deschiderii de noi mine, Chirițoiu a afirmat că se dorește deschiderea unui nou perimetru. Acesta este un plan mai vechi al statului, iar minele cu pricina ar trebui să se deschidă în perimetrul Tulgheș (județul Neamț) – Grințieș (Harghita).
Nuclearelectrica produce acum 18% din energia electrică a României cu două reactoare și mai are în plan realizarea altor două.
Nuclearelectrica de stat a negat recent că ar avea ca intenție preluarea Companiei Naționale a Uraniului. Aceasta din urmă este deținută de către Ministerul Energiei, în vreme ce acesta este și acționarul majoritar al Nuclearelectrica. Însă acesta este și listată pe bursă și are acționari minoritari, astfel că aceștia ar putea să nu fie prea fericiți cu planurile statului privind această achiziție. Și asta pentru că uzina de procesare necesită investiții și retehnologizări, iar acestea necesită sume consistente de bani.