Documentul de 82 de pagini a fost redactat în luna august de Ministerul britanic de Interne și arată mai multe propuneri care pot afecta migranții europeni, implicit românii din Regat. Astfel, Marea Britanie vrea să ia mai multe măsuri pentru reducerea imigrației, un subiect spinos în timpul campaniei pentru ieșirea țării din UE.
„Pentru a fi considerată un atu pentru întreaga ţară, imigraţia nu ar trebui să fie numai în beneficiul migranţilor, ci să fie profitabilă din punct de vedere financiar actualilor locuitori”, scrie în document, potrivit AFP.
Astfel, principalele măsuri propuse de Londra sunt restricțiile pe piața de muncă, măsurile contra libertății de mișcare, precum și reintroducerea pașapoartelor.
Mai precis, ministerul britanic dorește să reducă sosirea migranţilor europeni slab calificaţi după Brexit, acestea din urmă primind un permis de sejur doar pe o durată maximă de doi ani. Muncitorii calificați vor primi însă astfel de permise de trei până la cinci ani.
Ar urma să fie „preferaţi pe piaţa muncii muncitorii rezidenţi” sau să li se restrângă europenilor posibilitatea de a căuta locuri de muncă Regat, punctează publicația britanică.
Printre alte propuneri se mai află obligarea la prezentarea la intrarea în ţară a unui paşaport în locul cărţii de identitate. În plus, Londra ar urma să introducă un sistem nou de migrație care să limiteze drastic dreptul cetățenilor europeni la reîntregirea familiei.
Astfel, membrii de familie ce se pot alătura noului migrant sunt doar membrii direcți cum ar fi partenerul și copiii sub 18 ani, precum și alte rude care au nevoie de grija unui adult.
„Dacă Marea Britanie vrea să asigure o perioadă de tranziție, cum a fost sugerat recent, aceste propuneri sunt modalitatea greșită de a ajunge acolo”, a afirmat un fost parlamentar britanic pentru The Guardian.
În document se subliniază totodată că propunerile au nevoie de aprobarea întregului Guvern şi că ele sunt „supuse negocierii cu UE”. După ce aceste propuneri au ajuns în presă, un purtător de cuvânt al Guvernului britanic a refuzat să comenteze aceste informații, notează AFP.
„Vom prezenta în această toamnă propuneri referitoare la un nou sistem al migraţiei care să permită să se reia controlul la frontierele britanice”, a afirmat acesta.
Subiectul celor 3,2 milioane de cetățeni europeni din Regat, precum și situația celor un milion de britanici aflați în UE au fost tot timpul în centrul negocierilor cu privire la divorţul dintre Londra şi Bruxelles. Anterior, premierul Theresa May a promis că niciun migrant european nu va fi expulzat din țară imediat ce Marea Britanie părăsește blocul comunitar, ceea ce ar urma să aibă loc în martie 2019. Totodată, șefa Executivului de la Londra a afirmat că le va oferi cetăţenilor europeni posibilitatea să-şi regleze statutul cu scopul de a putea rămâne în Regatul Unit.