Suspendarea, anunţată joi, a durat mai puţin de 24 de ore, însă decizia a avut ca scop transmiterea unui mesaj puternic agenţiilor americane cu privire la cât de sensibile au fost informaţiile divulgate.
Mark Rowley, oficialul britanic cu cel mai înalt grad în lupta împotriva terorismului, a confirmat că Londra a primit ”asigurări proaspete” de la Washington şi că britanicii şi americani colaborează din nou îndeaproape.
Această suspendare a fost impusă după ce oficiali americani au divulgat unor jurnalişti americani identitatea atacatorului de la Manchester, Salman Abedi, şi alte detalii oferite Washingtonului de Poliţia din Manchester şi de către echipa de la Londra a lui Rowley.Poliţia voia să ţină secret numele atactorului timp de 36 de ore, pentru ca eventuali complici ai lui Abedi să nu fie puşi în gardă.
Ministrul britanic de Interne Amber Rudd i s-a plâns miercuri secretarului american pentru Securitate Internă John Kelly şi i-a cerut asigurări că nu se va repeta, însă ziarul The New York Times (NYT) a publicat după aceea detalii de la locul atentatului, inclusiv fotografii în care apare detonatorul şi rucsacul în care a fost ascuns dispozitivul exploziv.
Subiectul sensibil a fost discutat de Theresa May cu Donald Trump, în marja reuniunii NATO de la Bruxelles. Președintele american a transmis că va fi declanșată o anchetă, iar cei găsiți vinovați vor fi pedepsiți.
Poliţia britanică a transmis, aşa cum face de obicei, detalii despre anchetă în baza de date centrală americană, pentru a fi accesate de specialişti în lupta împotriva terorismului, criminalişti şi alţii. Alianţa în domeniul informaţiilor Five Eyes – între Statele Unite, Marea Britanie, Australia, Canada şi Noua Zeelandă – este unul dintre grupurile cu cel mai apropiat schimb de informaţii din lume. Schimbul de date de la poliţie constituie doar o mică parte a activităţii acesteia.
Principalul obiectiv al alianţei este cooperarea între agenţii de supraveghere – precum Cartierul general pentru comunicaţii al Guvernului (GCHQ) şi Agenţia Naţională americană pentru Securitate (NSA) – în domeniul culegerii şi analizării informaţiilor.
Serviciile britanice de informaţii interne (MI6) şi externe (MI5) şi omologii lor americani FBI şi CIA fac de asemenea parte din grup. Serviciile britanice de informaţii se bazează mult pe Statele Unite în domeniul lor. GCHQ, MI6 şi MI5 nu s-au alăturat poliţiei în această scurtă suspendare a schimbului de informaţii.