UPDATE 15.10 Broadcom a făcut o ofertă de 105 miliarde de dolari pentru preluarea Qualcomm, iar tranzacția ar ajunge la 130 de miliarde dacă punem la socoteală și datoriile de 25 de miliarde de dolari ale Qualcomm, arată Bloomberg. Broadcom ar ajunge al treilea producător de cipuri la nivel mondial, după Intel și Samsung, iar fuziunea ar depăși recordul anterior, stabilit la momentul la care Dell a cumpărat EMC pentru 67 de miliarde de dolari.
Reamintim, Broadcom produce majoritatea cipurilor Wi-Fi și Bluetooth din smartphone-urile și tabletele care se vând la nivel mondial. În acest moment, Broadcom are o capitalizare bursieră de 111,64 miliarde de dolari.
De partea cealaltă, Qualcomm este inventatoarea tehnologiilor 3G și 4G LTE și vinde modemurile folosite de toate smartphone-urile din lume pentru conectarea la rețelele de telefonie. Concomitent, Qualcomm este și cel mai mare producător de procesoare pentru telefoanele Android, ”silicoanele” sale fiind prezente pe modelele de top, precum Samsung Galaxy S8, Note 8, LG V30, HTC U11 Plus sau Google Pixel 2.
Qualcomm este acum angrenată într-o serie de procese cu Apple, care au lăsat compania vulnerabilă. Apple acuză compania de extorcare și abuz de poziție dominantă. Qualcomm acuză Apple că îi folosește brevetele fără să plătească și a cerut interzicerea producției și vânzărilor de iPhone-uri în China, măsură care ar echivale cu o interdicție a exporturilor în toată lumea.
Qualcomm are acum o capitalizare bursieră de 91,12 miliarde de dolari. De asemenea, Qualcomm a fost amendată în ultimii ani de către autoritățile din China, Coreea de Sud și Taiwan pentru abuz de poziție dominantă. Mai mult, Apple vrea să înlocuiască cipurile Qualcomm cu soluții Intel.
Poziție de forță
O posibilă combinare între cele două companii ar putea fi posibilă, deoarece cele două nu au produse comune, care să se suprapună. Însă este de așteptat ca tranzacția să fie foarte intens monitorizată de autoritățile de concurență din întreaga lume deoarece ar da entității nou-create o poziție de forță în fața producătorilor de smartphone-uri.
Acest lucru ar însemna creșterea prețului pentru cipurile și tehnologiile comercializate, ceea ce mai departe s-ar traduce în creșterea prețurilor pentru electronicele care le încorporează.
Preluări peste preluări
Broadcom se află în mijlocul preluării unui rival mai mic, Brocade Communications Systems Inc – pe care a oferit 5,5 miliarde de dolari. De asemenea, Hock Tan – directorul executiv al Broadcom s-a întâlnit cu președintele american Donald Trump, căruia i-a transmis că va muta sediul Broadcom înapoi din Singapore în SUA.
De partea cealaltă, Qualcomm se află în curs de a primi aprobările autorităților din lumea largă pentru cumpărarea NXP Semiconductors. Aceasta este fosta divizie de cipuri a Philips, iar Qualcomm o cumpără cu 38 de miliarde de dolari pentru a intra în industria auto, ținta fiind livrarea de cipuri pentru mașinile care se conduc singure.
În 2015, NXP tocmai ce a cumpărat Freescale Semiconductor pentru aproximativ 12 miliarde de dolari, după cum scria CNBC. Freescale este fosta divizie de cipuri a concernului Motorola, separată în 2004.
Cazul Broadcom vs Qualcomm
Culmea este că Broadcom și Qualcomm s-au înfruntat în justiție în urmă cu zece ani: o instanță din SUA a decis interzicerea importurilor pentru o serie de microcipuri Qualcomm, pe motiv că încalcă brevetele Broadcom. În 2009, cele două companii au căzut la pace, iar Qualcomm a plătit 891 de milioane de dolari către rivala sa.