„Consider că proiectul de buget este realizat cu înţelepciune, cu o analiză judicioasă şi cu multă chibzuinţă în ceea ce priveşte nevoile bucureştenilor. Ne-am axat pe proiectele de sănătate, educaţie şi rezolvarea problemei aglomeraţiei din Capitală. Dorim să eliminăm decalajele care sunt în acest moment între sectoare”, a afirmat primarul general Gabriela Firea, conform Agerpres.
83 milioane de euro, vor fi cheltuiți pentru cele 19 spitale din subordinea Consiliului General al Municipiului Bucureşti, pentru modernizări, achiziţie de aparatură, pentru reparaţii şi alte necesităţi, dar și pentru cabinetele medicale şcolare şi stomatologice.
În plus, bugetul conține și suma necesară studiului de fezabilitate pentru construirea spitalului metropolitan, care va avea în jur de 2.000 de paturi şi va costa, în total, aproximativ 300 de milioane de euro.
„Este nevoie de acest spital metropolitan pentru că la cele 19 spitale ale Municipalităţii sunt secţii foarte aglomerate”, a afirmat primarul Capitalei.
80 de milioane de euro pentru infrastructură
80 de milioane de euro sunt destinate proiectelor de infrastructură şi sunt cuprinse aici pasajele, podurile, penetraţiile şi supralărgirile.
„În ceea ce priveşte şantierele, aş puncta modernizarea infrastructurii Piaţa Sudului, reabilitarea sistemului rutier şi a liniei de tramvai Şoseaua Iancului, penetraţie Splaiul Independenţei – Ciurel – Autostrada A1, străpungere Nicolae Grigorescu – Splai Dudescu, modernizare Piaţa Eroii Revoluţiei şi pasajul pietonal. De asemenea, sunt cuprinse şi proiecte foarte importante care vor degaja toată aglomeraţia din Capitală şi vor contribui ca aspectul Bucureştiului să fie mult mai modern, aerisit, plăcut. Ne referim la proiecte foarte importante, menite să fluidizeze traficul în Bucureşti, cum ar fi supralărgirea Prelungirea Ghencea – Domneşti, faza a II-a a Pasajului Ciurel, supralărgirea şi traversarea zonelor Andronache, Petricani, Colentina, Doamna Ghica, Dimitrie Pompei, strada Jandarmeriei şi şoseaua Bucureşti – Măgurele”, a precizat Gabriela Firea.
11 milioane de euro sunt dedicați parcărilor, printre care se numără parcarea Park & Ride – zona Pantelimon, dar și parcările subterane din Piaţa Constituţiei, Sala Palatului, Piaţa Lahovari, Uranus, Calea Rahovei.
Mai mult decât atât, 73 de milioane de euro au fost alocate modernizării pistelor de biciclete.
„Avem pistele de biciclişti şi amenajări conexe din care anul acesta au fost alocate sume semnificative, proiectul fiind eligibil şi pentru obţinerea unei finanţări europene”, a arătat Gabriela Firea.
În plus, 6 milioane de euro sunt destinate consolidării clădirilor cu risc seismic. Conform primarului Capitalei, suma este mai consistentă decât în anii trecuți și poate fi rectificată pe perioada verii.
În proiect sunt cuprinse și investiții noi
În bugetul pentru 2017 sunt cuprinse şi investiţii noi.
„Am punctat 58 dintre acestea, printre care 16 grădiniţe, 10 after school, 15 extinderi de şcoli, o sală de sport în incinta Şcolii Centrale, şase cartiere de locuinţe sociale şi pentru tineri, un parc de distracţii şi agrement, acvariu public cu centru de cercetare, şase cămine de bătrâni, teatru temporar”, a declarat primarul general.
Pentru programul de eco-igienizare a oraşului, în buget a fost prinsă suma 7 milioane de euro, care va acoperi programul unitar de deratizare şi dezinsecţie, tratamentele fitosanitare, precum şi anumite obiective de investiţii pentru eficientizarea acestei activităţi.
„De asemenea, pentru amenajarea parcurilor Capitalei avem alocată suma de 27 de milioane de euro – în administrarea Consiliului General sunt 11 dintre parcurile Capitalei. Vă garantez că acestea vor fi o mândrie pentru Bucureşti. Fac un apel către sectoare ca şi parcurile care sunt administrate de acestea să se ridice la înălţimea cerinţelor cetăţenilor. Să nu mai fie mizerie, foarte puţine coşuri, copaci necurăţaţi, nevăruiţi, nu este admisibil”, a susţinut Gabriela Firea.
Sume importante au fost alocate pentru domeniul cultural, cum sunt cele 15 teatre ale Municipalităţii pentru care s-a prevăzut suma de 53 de milioane de euro. Pentru ARCUB, de asemenea, 15 milioane de euro, iar pentru CREART aproape 13 milioane de euro.
În ceea ce priveşte acţiunile pentru tineret şi pentru copii, în buget este prevăzută suma de 20 milioane de euro.
Sume mari pentru RATB și RADET
RATB va primi 121 milioane de euro, bani ce reprezintă subvenţia pentru diferenţa de preţ la transportul de călători şi 11 milioane de euro pentru investiţii. La aceste sume se adaugă 7 milioane de euro pentru Direcţia de Transporturi a Primăriei pentru achiziţia de mijloace noi de transport în cadrul programului aprobat. Programul are valoarea de 492 milioane de euro destinați achiziției a 400 de autobuze, 100 de troleibuze şi 100 de tramvaie.
Pentru RADET au fost alocaţi 125 milioane de euro. 106 milioane euro reprezintă subvenţia pentru energia termică livrată populaţiei, iar 19 milioane de euro sunt alocați proiectelor de investiţii.
„Menţionăm că pentru refacerea infrastructurii de transport a agentului termic se fac demersurile necesare pentru accesarea a 180 milioane euro – fonduri europene nerambursabile”, se arată într-un comunicat al PMB.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro