Călin Farcaş a murit, luni seară, la Institutul Marius Nasta din Capitală. A sperat până în ultima clipă că va primi transplantul de plămâni care i-ar fi salvat viaţa. În zadar. Călin a aşteptat doi ani transplantul şi a strâns 200.000 de euro pentru operaţie, dar a fost prea târziu. Căli Farcaş a murit în braţele mamei sale, iar femeia a povestit, cu sufletul îndurerat, ultimele clipe din viaţa fiului ei.
„A fost conştient până în ultima clipă. Şi zice: Mămica, du-te, cheamă-l pe părinte să îmi citească pentru sănătate, ca eu vreau să trăiesc. A venit, i-au citit, au venit prietenii lui din Braşov. Toată ziua au curs apele pe el. Îi era cald. Trebuiau să vină prietenii lui cei mai buni şi până să vină, a murit. Zice Mamă, nu mai pot, nu mai pot, nu mai pot. Nu mai aveau ce să-i facă„, a declarat mama lui Călin, potrivit Observator TV.
Tatăl lui Călin spune că fiul său a murit din cauza statului român. „L-au lăsat de a murit ca un câine. Nişte nenorociţi„, acuză bărbatul, potrivit aceleiaşi surse.
Călin Farcaş aştepta de peste 2 ani un transplant de plămâni. Fusese diagnosticat cu o boală extrem de rară: hipertensiune pulmonară, o boală foarte rară care îi afecta vasele de sânge din interiorul plămânilor. În ultimii doi ani a fost dependent de un aparat de oxigen şi ţintuit într-un scaun cu rotile. Alături de familie, prieteni şi zice de braşoveni a protestat în faţa Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov, în luna aprilie. A cerut accelerarea procedurilor de transplant din România.
„Împreună trebuie să tragem un semnal de alarmă faţă de sistemul nostru de sănătate, care, în timp, a ajuns la acest stadiu, să nu îţi mai poată acorda ajutorul de care ai nevoie. În această situaţie sunt eu acum, dar mâine poate fi oricine, acesta este crudul adevăr, deşi nu mi-aş dori ca cineva să treacă prin ce trec eu acum. Cerem două lucruri simple, garantate de Constituţia României: dreptul la viaţă şi dreptul la sănătate. Eu unul am de gând să lupt până în ultima clipă“, spunea Călin, la protestul din luna aprilie.
Marţi, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a făcut precizări cu privire la cazul lui Călin Farcaş.
“Călin Farcaș avea o problemă foarte gravă de sănătate, identitifcată înce de acum doi ani de zile. În acești doi ani de zile puteam schimba multe. E prea târziu pentru el, dar poate nu și pentru alți pacienți. Au fost foarte multe discuții pe marginea acestui subiect, am fost implicată personal în niște decizii pe care România trebuie să le ia în transplantul pulmonar.
Primii pași s-au făcut, am modificat Ordinul 50, lucru care nu s-a mai întâmplat din 2004, asltfel încat pacienții care nu pot beneficia de un transplant pulmonar aici, să poată merge în străinatate.
Din fericire, a început transplantul pulmonar și în Romania, dar pentru pacienții în stare gravă acest ordin prevede că pot fi transplantați în străinătate.n
România are un acord perfect valabail cu Eurotransplant, încheiat în 2017. Din păcate, România nu și-a respectat atribuțiile și contribuțiile, astfel încât să poată să adere la această organizație în calitate de membru. Adică, trebuie să intre în acest circuit, să aea niște organe țărilor din Eurotransplant. Am început să facem asta în urmă cu 2 luni, când doi plămâni, incompatibili cu pacienții de pe listele de așteptare din România, au fost transferați către Eurotransplant”, a declarat Sorina Pintea marți, 3 iulie, într-o declarație de presă, în fața sediului Ministerului Sănătății.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro