• Însuși unul dintre parlamentarii care au lucrat la lege, Marton Arpad, de la UDMR, spune pentru Libertatea că „nu vor fi probleme în sistem pentru că e foarte probabil ca magistrații să se retragă, dar apoi să revină și să cumuleze pensia cu salariul”!
  • Judecătorul Cristi Dănileț consideră că „e o politică stupidă ca statul să ne plătească dublu”!
  • În schimb, Șerban Nicolae de la PSD amintește că „prevederea a intrat în lege la cererea magistraților” și acuză ipocrizia și faptul că „totul e o încercare de a întârzia reformarea justiției prin schimbarea legilor”.

Judecătorii și procurorii se pot pensiona, chiar dacă nu am împlinit 60 de ani, cu condiția să aibă 20 de ani de vechime.

Mai mulți magistrați au explicat, pentru Libertatea, de ce acest lucru va crea un val de pensionări în sistem.

Nu doar că pensia va fi mai mare decât salariul net actual, dar legea le și permite să se reangajeze, dacă sistemul de justiție va avea nevoie de ei. Cum e vorba de sute de judecători și procurori care se pot retrage imediat, și care nu pot fi înlocuiți, e extrem de probabil ca și Parchetele, și Tribunalele să-i solicite, caz în care vor încasa și pensia și salariul!

Libertatea a publicat ieri lista integrală a veniturilor celor 549 de angajați ai Înaltei Curți, de la președintă la șofer, arătând, prin calcule, cum pensia va fi mai mare decât salariul!

PNL și PSD se spală pe mâini de vila lui Iohannis. Festivalul ipocriziei a venit după cel al slugărniciei
Recomandări
PNL și PSD se spală pe mâini de vila lui Iohannis. Festivalul ipocriziei a venit după cel al slugărniciei

Azi apare o nouă evoluție a evenimentelor: posibilitatea ca magistrații să le câștige pe amândouă, pensie și salariu.

Cum s-a ajuns aici?

Lovitură de teatru: pentru că magistrații pot cumula pensia cu salariul, venitul unui judecător al ÎCCJ "pensionat pe hârtie" poate ajunge la 40.000 de lei pe lună!

Șerban Nicolae: „Nu va fi un val de pensionări!”. Marton Arpad: „Probabil se vor pensiona, dar vor cumula apoi pensia cu salariul!”

Legea 303, privind statutul magistraţilor, din pachetul Legilor justiţiei, a ajuns la punctul final, după atacurile repetate și inutile ale Opoziţiei şi ale preşedintelui Klaus Iohannis, la Curtea Constituţională.

Ultima sesizare a şefului statului a fost respinsă, astfel că acesta este nevoit să o promulge.

Reprezentant al majorității parlamentare, senatorul PSD Şerban Nicolae afirmă că este vorba despre o falsă problemă, şi că nu va exista o pensionare masivă în sistem.

Marton Arpad, de la UDMR, afirmă și el că riscul unor probleme în sistemul juridic nu există, chiar dacă el previzionează probabile pensionări. „Dar vor reveni atâta timp cât magistraţii îşi pot cumula pensia cu salariul”.

Marton Arpad, UDMR: „Probabil majoritatea ar rămâne în sistem, pentru că ar lua două salarii!”

Marton Arpad, de la UDMR, este unul dintre parlamentarii care a lucrat la legile justiţiei, în comisia specială din Parlament.

El spune că formaţiunea pe care o reprezintă a avut un amendament de eliminare din lege a acestei prevederi privind pensionarea magistraţilor.

Procurorii cer pedeapsa maximă pentru Mario Iorgulescu în dosarul în care este acuzat de ucidere din culpă. Când vor lua judecătorii decizia finală
Recomandări
Procurorii cer pedeapsa maximă pentru Mario Iorgulescu în dosarul în care este acuzat de ucidere din culpă. Când vor lua judecătorii decizia finală

Amendamentul a picat însă, așa că acum pensionarea anticipată e o realitate.

Însă parlamentarul UDMR consideră că soluția va veni firesc: reangajarea judecătorilor și magistraților care se vor pensiona.

„Chiar dacă magistratul se pensionează, poate să rămână la locul de muncă, cumulând pensia specială cu salariul, pentru activitatea de magistrat, ceea ce a rămas în vigoare. Ca atare, din punctul meu de vedere, probabil majoritatea ar rămâne în sistem pentru că ar lua două salarii”, explică Marton Arpad.

Deputatul UDMR a mai spus că legea se poate schimba printr-un amendament sau Guvernul poate da o Ordonanţă de urgenţă.

Danileţ: „Politica statului este stupidă, pur şi simplu!”

Judecătorul Cristi Danileţ a explicat și el pentru cititorii Libertatea că acest cumul dintre pensie şi salariu nu rezolvă problema din sistem, şi, mai mult, nu există bani pentru a acoperi plata dublă a magistraţilor care doresc să rămână în activitate.

„Ei se aşteaptă ca noi să ne pensionăm şi apoi să ne reîncadrăm? Păi, asta e tare, atunci mâine facem toţi asta. Dacă statul ne plăteşte dublu ca să rămânem… Eu ştiu că în ultimii doi ani au fost unul sau doi magistraţi care cumulează pensia cu salariul”, a spus judecătorul, precizând că în perioada crizei economice acest cumul a fost interzis, dar apoi s-a reluat acest drept, din 2013.

Pensionarii din Ucraina, nevoiți să se întoarcă la lucru din cauza lipsei forței de muncă | VIDEO
Recomandări
Pensionarii din Ucraina, nevoiți să se întoarcă la lucru din cauza lipsei forței de muncă | VIDEO

„Este stupid ca tu, stat, să te gândeşti că voi, magistraţilor, ca să vă ţin aici, voi aveţi salariu, cei care vă pensionaţi, de 13.000 sau 15.000 de lei, atunci rămâneţi aici şi vă dăm în plus pensie de 18.000 de lei. Transmiteţi-le că, domnule, le mulţumesc, dacă ne plătesc de două ori, au toate şansele să rămânem aici. Politica statului este stupidă, pur şi simplu. Tu nu te gândeşti să aduci oameni în sistem, că ne lipsesc 1.000 de magistraţi, şi să te gândeşti să îi plăteşte pe cei care sunt acum… Poporul ăsta, care este atât de sărac, va trebui să plătească dublu”, a mai explicat Danileţ.

USR: „E o nebunie totală și o lipsă de responsabilitate crasă această manieră haotică de legiferare”

USR atrage atenţia că „pericolul pensionării masive a magistraților este extrem de mare”. Deputatul USR Stelian Ion a declarat pentru Libertatea că „la presiunea organismelor europene, cu precădere după emiterea Raportului preliminar din partea Comisiei de la Veneția, PSD-ul vrea să lase impresia că e dispus să facă un pas mărunt în spate și să revină prin OUG asupra acestei măsuri”.

„E o nebunie totală și o lipsă de responsabilitate crasă această manieră haotică de legiferare”, spune parlamentarul USR.

„Foarte multi magistrați au deja cererile pe pensionare pregătite. Sunt oameni, au o singură viață, dacă li se deschide aceasta oportunitate ea este greu de refuzat. Cum poti să îți exerciți cu drag profesia în aceste condiții?? Alta ar fi fost situația dacă li s-ar fi creat toate condițiile, nu doar salariale, pentru a-și desfășura activitatea. Nu e cazul. Guvernul, politicienii aflați acum la putere au alte prioritati: modelarea legilor justiției și a legislație penale după interesul lor personal, amnistii, grațieri, revizuiri, bete în roate și anatema aruncată asupra magistraților. Ultima lor născocire e că amnistia e pentru magistrați de fapt, să nu mai lucreze sub presiunea dosarelor de care erau vizați. Halucinat! Măsura pensionarii despre care am vorbit este dublată de o mărire a stagiului la INM, ceea ce va agrava situația. Probabil că la un moment dat vor intra masiv in magistratură politisti, avocați, notari cu vechime în profesie, în detrimentul absolvirii INM-ului”, a mai spus reprezentantul USR.

Şerban Nicolae: „Îmi reproşezi că nu îţi fac rău, că îţi fac un bine şi vreau să câştigi mai mult şi mai bine la pensie?”

„Mie mi-e greu să cred că se va ajunge la un blocaj. Eu cunosc suficient de mulţi judecători şi procurori, ca să îmi dau seama că profilul lor de magistraţi nu îi pune în situaţia în care să şantajeze, să spună: Domnule, plec la pensie la 45 de ani, am o pensie de 15.000, 20.000 de lei, şi trec în avocatură. Din câte ştiu eu, propunerea pentru reducerea vârstei de pensionare a venit tocmai de la magistraţi, care au spus că volumul mare de muncă, răspunderea deosebită pe care o au în soluţionarea cauzelor şi anchetare ar da un plus de stres şi o agravare a stării de sănătate”, a spus Nicolae, despre avertizările venite din sistemul judiciar.

El precizează că dacă magistraţii consideră că trebuie mărită vârsta de pensionare, la 30 de ani vechime, plus limita de vârstă, sau trebuie redusă, aceste aspecte se pot discuta ulterior.

„Din punctul meu de vedere, aceasta a fost o falsă problemă. O dată pentru că parte uşor schizoidă, pentru că îmi reproşezi că nu îţi face un rău, şi îmi reproşezi că îţi vreau binele şi că vreau să câştigi mai mult şi mai bine la pensie”, conchide senatorul PSD, care consideră că acestea sunt doar motive pentru tergiversarea intrării în vigoare a legilor de reformă din justiţie.


Citește și:

22.000 de lei pe lună pensie de judecător! Libertatea a pus mâna pe statul de plată de la Înalta Curte de Casație și Justiție

Primăria Sectorului 5 are o explicație halucinantă pentru gazonul pus între șinele de tramvai: „Ajută la calmarea psihicului uman!”

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Țara europeană care convoacă 230.000 de tineri. Vor fi repartizaţi unităţilor militare ce îi vor mobiliza în caz de război
Știrileprotv.ro
Țara europeană care convoacă 230.000 de tineri. Vor fi repartizaţi unităţilor militare ce îi vor mobiliza în caz de război
Wow! Incredibil cum arată și cu ce se ocupă soția lui Marcel Ciolacu. Sunt căsătoriți de mai bine de 20 de ani, însă abia acum s-a aflat
Viva.ro
Wow! Incredibil cum arată și cu ce se ocupă soția lui Marcel Ciolacu. Sunt căsătoriți de mai bine de 20 de ani, însă abia acum s-a aflat
“De câte ori l-ai înșelat pe Viorel?”, a întrebat-o Denise Rifai pe Oana Lis în emisiune. Iar Oana Lis a răspuns
Libertateapentrufemei.ro
“De câte ori l-ai înșelat pe Viorel?”, a întrebat-o Denise Rifai pe Oana Lis în emisiune. Iar Oana Lis a răspuns
Clădirea emblematică din București pe care Donald Trump a vrut să o cumpere. Avea de gând să facă aici un proiect unic în lume
FANATIK.RO
Clădirea emblematică din București pe care Donald Trump a vrut să o cumpere. Avea de gând să facă aici un proiect unic în lume
VIRAL! Aflat la volan, Gigi Becali a intrat în direct pe TikTok cu celebrul manelist: „Ești cu drogurile?”
GSP.RO
VIRAL! Aflat la volan, Gigi Becali a intrat în direct pe TikTok cu celebrul manelist: „Ești cu drogurile?”
Detalii neașteptate din trecutul celebrei Mariah Carey ies acum la iveală! Ce a dezvăluit abia acum fostul ei soț, Nick Cannon: „Cred că are nevoie de...”
Elle.ro
Detalii neașteptate din trecutul celebrei Mariah Carey ies acum la iveală! Ce a dezvăluit abia acum fostul ei soț, Nick Cannon: „Cred că are nevoie de...”
'În fața camerelor, zâmbet. În spate...' Bursucu, dezvăluiri despre latura nevăzută a Andreei Marin. Au lucrat 3 ani împreună! Ce se întâmpla când camerele de filmat se opreau
Unica.ro
'În fața camerelor, zâmbet. În spate...' Bursucu, dezvăluiri despre latura nevăzută a Andreei Marin. Au lucrat 3 ani împreună! Ce se întâmpla când camerele de filmat se opreau
Destinația ideală pentru a depăși o despărțire. E aproape de România
Financiarul.ro
Destinația ideală pentru a depăși o despărțire. E aproape de România
Filmul teribilului accident din Maramureş, unde un băieţel de 11 ani a sărit direct în faţa unui TIR. Ionuţ a vrut să se ferească să fie stropit de prietenii săi
Observatornews.ro
Filmul teribilului accident din Maramureş, unde un băieţel de 11 ani a sărit direct în faţa unui TIR. Ionuţ a vrut să se ferească să fie stropit de prietenii săi
Horoscop 9 noiembrie 2024. Fecioarele au ocazia de a afla prin cercetare interioară cum se subminează singure și își strică bucuriile
HOROSCOP
Horoscop 9 noiembrie 2024. Fecioarele au ocazia de a afla prin cercetare interioară cum se subminează singure și își strică bucuriile

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI