3 noiembrie 2015 – Guvernul Ponta adoptă o Ordonanță care înăsprește condițiile de obținere a autorizației de securitate la incendiu, Parlament prelungește termenul de obținere a documentului cu un an
Imediat după tragedia din Clubul Colectiv, Guvernul Ponta a emis o ordonanţă de urgenţă prin care înăsprea condiţiile privind funcţionarea cluburilor. Ajunsă în Parlament, Ordonanța a fost modificată, instituindu-se ca termen data de 31 decembrie 2016 pentru obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu.
Actul normativ, așa cum a fost adoptat de Parlament, a apărut pe 24 martie în Monitorul Oficial, după ce a fost promulgat și de președintele Klaus Iohannis.
În motivarea demersului, iniţiatorii propunerii au arătat că ”foarte mulţi proprietari/deţinători de construcţii nu ar fi putut respecta termenul iniţial pentru obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu, respectiv 31 decembrie, în condiţiile în care, în prezent, există numeroase situaţii de neconformitate a solicitărilor, iar în lunile rămase exista riscul înregistrării unui volum mare de solicitări”.
Prevedere importantă în Ordonanța dată în 2015 – ISU poate aplica sigiliul asupra construcţiilor care nu respectă regulile anti-incendiu!
O modificare importantă făcută prin Ordonanța nr. 52/2015 este aceea că Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), care înainte putea să dispună doar oprirea funcţionării/folosirii construcţiilor/amenajărilor, din noiembrie 2015 poate şi să sigileze construcţiile şi amenajările firmelor care nu respectă regulile de siguranţă la incendiu.
„Atribuţiile Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă au fost extinse în sensul că inspectorii ISU pot sigila construcţiile şi amenajările operatorului economic în punctul de lucru în care constată încălcarea reglementărilor privind siguranţa la incendiu. Potrivit legislaţiei în vigoare până la data prezentei reglementări, ISU putea dispune doar oprirea funcţionării ori utilizării contrucţiilor sau amenajărilor, ceea ce nu era de natură să garanteze încetarea de fapt a funcţionării„, explicau reprezentanţii Guvernului în noiembrie 2015, în urma adoptării Ordonanței de Urgență.
Totodată, în cazul aplicării sigiliului, firmele erau obligate să înştiinţeze clienţii despre acest aspect, prin afişarea, la loc vizibil, a unui anunţ referitor la oprirea activităţii.
Criteriile pentru închiderea localurilor se aplicau în cazul clădirilor/spaţiilor comerciale, adică în baruri, cluburi, discoteci, restaurante, centre comerciale, magazine şi supermagazine. De asemenea, acestea sunt valabile în egală măsură pentru clădirile/spaţiile culturale (teatre, cinematografe, săli polivalente, săli de spectacole sau altele asemenea, destinate sau deschise participării publicului) şi clădirile/spaţiile turistice (hoteluri, moteluri, hosteluri, vile turistice, cabane turistice, pensiuni).
24 august 2016 – Guvernul Cioloș prelungește termenul pentru autorizația de securitate la incendiu până în iunie 2017
Guvernul Cioloș adoptă o Ordonanță de Urgență care prevede că persoanele care dețin construcții și amenajări ce funcționează fără autorizație de securitate la incendiu vor putea obține acest document până cel târziu la data de 30 iunie 2017.
Executivul preciza, atunci, că în urma analizelor efectuate, s-a constatat că în cele patru luni până la expirarea termenului stabilit, chiar dacă se păstrează același ritm de avizare sau autorizare, nu toți proprietarii sau deținătorii construcțiilor vor putea atinge obiectivul propus.
„Extinderea perioadei în care se realizează conformarea de bună voie la norma de autorizare va conduce la creșterea numărului de construcții autorizate, fără a fi necesară aplicarea unor măsuri coercitive. Totodată, prin prelungirea termenului pentru obținerea autorizației se urmărește reducerea riscului de nerespectare a termenelor de obținere a avizelor/ autorizațiilor de securitate la incendiu de către beneficiarii care nu s-ar încadra în termenul actual. Prelungirea cu jumătate de an a termenului implică și reducerea numărului de solicitări de autorizare respinse pentru neconformități, beneficiarii urmând astfel să aibă la dispoziție o perioadă mai mare de timp în care să efectueze lucrările necesare obținerii autorizației de securitate la incendiu” spunea Guvernul Cioloș în comunicat.
Guvernul sublinia că, până la data obținerii autorizației de securitate la incendiu, răspunderea pentru funcționarea construcțiilor și amenajărilor din punct de vedere al asigurării cerinței de securitate la incendiu rămâne în exclusivitate beneficiarilor investițiilor.
Ordonanța a ajuns în dezbaterea Parlamentului, unde se află și în prezent, blocată în comisiile de specialitate.