Cele opt cerințe suplimentare sunt:
- Suspendarea de îndată a implementării legilor Justiţiei şi a ordonanţelor de urgenţă subsecvente.
- Revizuirea legilor Justiţiei prin integrarea completă a recomandărilor MCV şi a celor emise de Comisia de la Veneţia şi GRECO.
- Suspendarea de îndată a tuturor procedurilor de numire şi de demitere a procurorilor de rang înalt.
- Relasarea procesului de numire a procurorului şef al DNA, care să aibă experienţă în cercetarea infracţiunilor de corupţie şi cu un mandat clar pentru ca DNA să continue să instrumenteze investigații de corupție profesioniste, independente şi nepartizane.
- Consilul Superior al Magistraturii să numească imediat o echipă interimară de conducere a Inspecţiei Judiciare şi în termen de trei luni să numească prin concurs o nouă echipă de conducere a Inspecţiei.
- Respectarea avizelor negative ale CSM în numirea şi demiterea procurorilor cu funcţii de conducere, până când intră în vigoare un nou cadru legislativ în concordonaţă cu recomandarea 1 din ianuarie 2017.
- Împiedicarea intrării în vigoare a modificărilor Codului Penal şi ale Codului de Procedură Penală.
- Reluarea procesului de modificare a Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală, luând pe deplin în considerare nevoia de compatibilitate cu legislaţia UE şi cu instrumentele internaţionale anticorupţie, alături de recomandările din cadrul MCV şi opiniile Comisiei de la Veneţia.
Comisia Europeană (CE) a recomandat marţi României, în raportul privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare, să suspende imediat punerea în aplicare a legilor justiţiei şi a ordonanţelor de urgenţă ulterioare şi să le revizuiască ţinând seama pe deplin de recomandările formulate în cadrul MCV, cât şi de cele formulate de Comisia de la Veneţia şi de Grupul de state împotriva corupţiei al Consiliului Europei (GRECO).
CE notează în concluziile raportului MCV că intrarea în vigoare a legilor modificate ale justiţiei, presiunea la adresa independenţei sistemului judiciar, în general, şi a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în special, precum şi o serie de alte măsuri care subminează eforturile de combatere a corupţiei au avut drept efect anularea progreselor sau punerea sub semnul întrebării a caracterului lor ireversibil.
Citește și: Are Simona Halep soluții, după despărțirea de Darren Cahill? „Nu poate fără antrenor”