La ședință participă și Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), și maiorul Laurenţiu Cazan, adjunctul Serviciului de Ordine Publică al Jandarmeriei Capitalei și coordonatorul acţiunii jandarmilor la protestul din 10 august, Sebastian Cucoș, schimbat recent de la conducerea Jandarmeriei, cu Ionuț Sindile, însă lipsește Prefectul Capitalei, Speranța Cliseru.
Ședința este una tensionată, cu scandal, fiind înregistrate mai multe discuții contradictorii între cei audiați și deputații care pun întrebări, în special Robert Turcescu.
Cei prezenți sunt sfătuiți să evite „spectacolul mediatic”, ci doar să formuleze întrebările, atunci când Răzvan Prișcă (PNL) a spus că reprezentanții Jandarmeriei își bat joc de ei.
Mai mult, Partidul Social Democrat (PSD) a cerut scoaterea presei din sala de audieri, din cauza raportului clasificat în legătură cu evenimentele de la protestul diasporei, pe motiv ca jurnaliștii nu dețin certificat ORNISS.
Oficiul Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat (ORNISS) este o instituție publică din România, aflată în subordinea Guvernului, înființată în anul 2002, care înlocuit Autoritatea Națională de Securitate (ANS). ORNISS exercită atribuții de reglementare, autorizare, evidență și control în domeniul protecției informațiilor clasificate, ale Standardelor naționale de protecție a informațiilor clasificate în România și ale Normelor privind protecția informațiilor clasificate ale Organizației Tratatului Atlanticului de Nord în România.
Certificatul ORNISS permite celor care îl posedă să dețină acces la informațiile confidențiale considerate secrete de stat. Documentul este obținut după verificări amănunțite atât ale solicitantului, cât și ale familiei și anturajului sau. Cu alte cuvinte, persoanei care dorește să obțină accesul la informații cu caracter strict secret, îi sunt verificate toate cunostiintele și rudele pentru a nu avea legături și interese incompatibile cu obținerea certificatului.
Se completează un chestionar care conține întrebări referitoare la existența unor momente biografice care ar face discutabilă obținerea unui certificat de securitate ORNISS, cu nume, adresă, loc de muncă și așa mai departe, inclusiv la legăturile extraconjugale, care bineînțeles trebuie declarate.
Vă reamintim că luni, 20 august, deputatul Partidului Național Liberal (PNL) Ovidiu Raeţchi a facut apel la preşedintele Comisiei de apărare din Camera Deputaţilor să trimită invitaţiile pentru audierea, în cadrul forului, a ministrului Afacerilor Interne, Carmen Dan, şi a şefilor Jandarmeriei în legătură cu mitingul din Piaţa Victoriei din 10 august.
Iată câteva dintre declarațiile lui Carmen Dan:
- Avem toată transparența, cu condiția să respectăm procedura legală
- Nu avem nimic de ascuns
- Am anticipat că va fi un eveniment de o amploare mare; nu am avut date despre riscuri potențiale. Mi-am întrerupt concediul și am fost prezentă în Minister. Inițial, mi-am luat informațiile de la TV. Dacă aș fi stat în concediu, sunt convinsă că acum aș fi fost întrebată de ce nu am fost la Minister. Mi-am asumat responsabilitatea
- Ar fi fost obligatoriu să avem o situație de pericol în mai multe unități teritoriale
- Nu eu decid convocarea Prefectului Capitalei
- După protest, am chemat Jandarmeria la raport
- 10 jandarmi ar fi comis fapte penale. „Ancheta internă a Jandarmeriei continuă. (…) Structurile de specialitate au identificat şase cazuri în care 10 jandarmi din dispozitivul de ordine publică au fost semnalaţi ca posibili autori ai unor fapte de natură penală. Aceste constatări vor face obiectul sesizărilor din partea Jandarmeriei către Parchetul Militar. În măsura în care vom identifica noi situaţii, acesta este demersul legal pe care intenţionăm să îl ducem mai departe”, a precizat Carmen Dan, la audierile din Comisia pentru apărare de la Camera Deputaţilor.
- Să nu ieșim din zona de echilibru
- Nu am luat eu decizii operative. Nu pot oferi lămuriri despre acest aspect
- E normal ca ministrul de Interne să fie în minister. Am plecat la 3 dimineața din sediul MAI, când colegii mei finalizaseră misiunea. Am stat în biroul meu și tot ce am solicitat a fost să fiu informată. Aveam deja teme sensibile de discutat, dispăruse o armă, aveam doi jandarmi bătuți, internați în spital, și mi s-a părut firesc ca eu să iau informații de la ei. Nu a fost o ședință operativă, ci o ședintă de informare, ocazie cu care eu am cerut a doua zi un prim raport
- Nu aveți de ce spune că Internele nu și-au făcut treaba
- Cred că parlamentarii nu au competențe să mă judece
- Carmen Dan, despre numerele acoperite de pe căștile jandarmilor: „Am precizat eu destul de lămuritor că încercăm să abordăm această problematică cu mult echilibru și că la Jandarmerie este o anchetă internă. Poate o să ajungem să vorbim și despre gradul de agresivitate al celor care au încercat să intre în Guvern”
- Poate că o să ajungem să vorbim și despre gradul de agresivitate ai celor care un forța intrarea în Guvern și care au pus o presiune constantă pe jandarmi. Eu sper să ajungem și în acel punct.
Alte declarații ale celor implicați în evenimente:
- Raed Arafat, despre protestatarul mort: „În piață nu avea vărsături, ci doar hemoragie nazală. Inițial, a refuzat internarea. După patru zile, s-a dus la spital cu hemoragie digestivă. Substanțele lacrimogene nu sunt fără efecte, însa corelarea între acestea și starea pacientului, eu nu o găsesc”.
- Laurențiu Cazan, despre acoperirea indicativelor pe căștile unor jandarmi: „În ceea ce privește indicativele, nu aș spune ascunse de pe căștile jandarmilor, la nivelul instituției noastre au fost efective care au venit în sprijin, iar la nivelul Jandarmeriei au avut loc reorganizări. Situațiile sunt cunoscute și au fost discutate în ședințele de comandă, dar țin să vă asigur că acoperirea indicativelor nu este un impediment în identificarea jandarmilor care au acționat într-un anumit fel. Știu foarte bine unde au acționat, au avut șefi care i-au coordonat”.
Ministrul Afacerilor Interne (MAI), Carmen Dan, a anunţat duminică că, în urma violenţelor de la mitingul din 10 august, au fost deschise 21 de dosare penale, dintre care trei cu autor necunoscut. Carmen Dan a anunţat că sunt cercetate 20 persoane, dintre care trei au fost arestate şi două sunt sub control judiciar. Aceasta a precizat că nu a primit nicio invitaţie, însă este dispusă să participe.
„Astăzi (duminică, 19 august – n.r.) mi-a fost prezentat raportul privind evenimentele din data de 10 august, pe care l-am solicitat tuturor strcuturilor ministerului. Vreau să fie foarte clar de la bun început, acest raport nu are rolul de a stabili vinovăţii. Noi nu suntem o instanţă de judecată. Încep prin a prezenta scuzele mele tuturor acelora care au avut de suferit, fie civili, fie jandarmi militari.Nu am nicio ezitare să prezint acest raport comisiilor de apărare din Parlament sau în CSAT. Dacă s-a vorbit zilele acestea despre convocarea mea la Comisia de apărare a Camerei Deputaţilor, vă spun că nu am primit nicio invitaţie până în prezent, dar sunt dispusă să particip. Au fost deschise 21 de dosare penale. Sunt cercetate 20 de persoane. Trei au fost arestate, iar două puse sub control judiciar. Poliţia şi Jandarmeria vă asigur că au lucrat în toate aceste zile pentru identificarea persoanelor violente, însă au avut la dispoziţie doar două zile. Luni vom merge la Parchet cu alte informaţii şi date obţinute în aceste zile. Este vorba de aproximativ doi terabiţi de filmări”, a declarat, duminică, 19 august, ministrul de Interne, într-o declaraţie de presă susţinută la sediul MAI, în cadrul căreia și-a cerut scuze, la nouă zile de la violențele din Piața Victoriei.
Acesta a mai anunţat că la nivelul ministerului a fost declanşată o verificare internă, în urma căreia au fost identificate 5 fapte de comitere a unor abuzuri împotriva unor persoane care nu au comis violenţe. Carmen Dan a anunţat că toate datele obţinute vor fi transmise Parchetului.
- FOTO – Hepta
Citește și: Bărbatul cu gaura în picior de la o grenadă susține că a luat o bacterie periculoasă din spital. A publicat rezultatele analizelor pe Facebook
Vezi rezultate exit poll alegeri parlamentare 2024 și urmărește rezultatele alegerilor pentru Parlamentul României!