Cum îi pregăteşti
Ca să poţi beneficia de toate calităţile lor nutritive, este bine să-i găteşti cu tot cu coajă şi cu o cantitate mică de grăsime. Beta-carotenul se absoarbe mai bine în organism atunci când este consumat cu o cantitate mică de grăsime. E mai bine să-i găteşti cu abur, prin fierbere sau la cuptor, într-un timp scurt şi la o temperatură medie. Pot produce balonare.
Cum îi cumperi
Alege-i pe cei care sunt mai grei, adică nu sunt deshidrataţi, şi care au o culoare portocalie intensă. Când îi apeşi, să fie moi. Dacă au fire albe, nu îi cumpăra, fiindcă înseamnă că sunt vechi. Vezi să nu fie zgâriaţi, fiindcă se deteriorează rapid. Nu se congelează.
La cuptor
60 min., aprox. 25 de lei
Ingrediente:
-
- 3 cartofi dulci mari
-
- 2-3 căţei de usturoi
-
- 3 linguri de ulei de măsline
-
- o linguriţă de pudră de chili sau boia iute
-
- sare
-
- piper
Preparare: taie cartofii în felii groase. Pune ulei şi condimentele într- un bol, împreună cu usturoiul felii. Tăvăleşte cartofii şi apoi pune-i pe o tavă acoperită cu hârtie de copt. Lasă-i 15 minute şi întoarce-i pe partea cealaltă încă 5 minute. Îi poţi servi împreună cu un sos de iaurt.
Tartă
60 min., aprox. 25 de lei
Ingrediente:
Blat:
-
- o foaie de aluat fraged
RecomandăriGigi Becali a donat în 2019 terenuri de peste 6 milioane de euro Primăriei Voluntari și acum le vrea înapoi. De ce s-a supărat pe primarul Florentin Pandele
Compoziţie:
-
- 5 ouă
-
- 8 linguriţe de unt
-
- 1/2 ceaşcă de zahăr brun
-
- 0,5 kg de cartofi dulci
-
- o lămâie
-
- unt pentru uns forma
Preparare: Se preîncălzeşte cuptorul. Se mixează ouăle cu untul şi zahărul. Cartofii se taie mărunt şi se amestecă şi ei. Se rade coaja de lămâie şi se pune împreună cu sucul peste amestec. Se unge o formă de tartă cu puţin unt, se întinde foaia de blat şi se taie ce depăşeşte, apoi se toarnă compoziţia. Se lăsă la cuptor timp 40-50 de minute.
Dacă îți place să gătești cartofi dulci, îți recomandăm câteva rețete delicioase de cartofi dulci la tigaie sau rețete de cartofi dulci la cuptor