În pieţe legumele proaspete, provenite direct de pe ogor, se împuţinează pe zi ce trece. Iar preţul gogonelelor, al castraveţilor şi gogoşarilor este din ce în ce mai mare. Acestea sunt principalele legumele pe care gospodinele, toamna, le pun la păstrare pentru iarnă, şi care, dacă sunt bine pregătite, rezistă chiar şi până vara.
Bucătarii şi bucătăresele iscusite au, desigur, câteva reţete speciale şi reuşesc să transforme un preparat banal într-unul extraordinar, însă cu greu afli de la ei secretul celor mai bune murături, de exemplu.
Încă din septembrie, de când gogonelele şi castraveţii au inundat tarabele pieţelor, muşterii au început să facă provizii pentru sezonul rece. Doamnele cu drag de bucătărit au îndesat zeci de kilograme de legume în borcane, le-au asezonat cum se cuvine cu oţet şi mirodenii, apoi au ticsit cămările cu murăturile proaspăt puse la păstrare.
Iar gospodinele care n-au avut timp să pună la „iernat” roadele pământului, încă mai pot găsi prin pieţe gogonele, castraveciori, conopidă, ţelină, morcovi sau gogoşari.
Un reportaj realizat de Libertatea.ro în piaţa Progresul, din Capitală, a arătat că preţul unui kilogram de castraveţi proaspeţi, aduşi direct de pe câmp şi nu din solar, este de aproximativ 3 lei. Tot atât este şi kilogramul de conopidă, dar comercianţii din pieţe spun că e loc de negociere, mai ales pentru clienții care cumpără mai mult.
„Este spre final sezonul de pus murăturile, acum preţul legumelor este destul de jos. La conopidă, de exemplu, preţul este cam 2.50 – 3 lei pe kilogram şi mai şi negociem”, a spus unul dintre vânzători.
Ţelina costă 4 lei bucata, păstârnacul este 1 leu bucata, kilogramul de morcovi este 3 lei, iar gogonelele costă 2-3 lei kilogramul. Aşadar, gospodinele scot din buzunar aproximativ 10-15 lei pentru fiecare borcan de 5 litri pe care îl „ghiftuiesc” cu legume şi oţet ori saramură.
„Ofertele sunt în funcţie de legume, cum arată, dar şi de client, unii fiind mai pretenţioşi. În vară şi la început de toamă preţurile erau ceva mai scăzute, dar cum vremea lor începe să treacă, evident că şi producătorii mai ridică un pic preţul”, a declarat administratorul pieţei, Alexandru Corcău.
A rezistat în libertate doar o zi. Un bărbat care a fost eliberat în baza legii recursului compensatoriu se întoarce după gratii
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro