Unul dintre gardienii acuzați că i-ar fi bătut și maltratat, se spune, chiar până la leșin și-a dat demisia chiar în arest, un altul s-a pensionat mai repede decât și-ar fi dorit, tot de după gratii, iar un al treilea s-a „refugiat” în concediu de creștere a copilului.
Atât ei, cât și ceilalți nouă angajați ai închisorii-spital implicați în această poveste, printre care și fostul director al unității medicale de detenție, sunt inculpați. La finele cercetărilor, procurorii îi vor trimite în judecată pentru cinci capete de acuzare, în funcție de implicarea fiecăruia dintre ei.
Povestea celor patru pușcăriași – trei bărbați și o femeie –, pare să se fi regăsit și în probele și declarațiile aflate la dosarul 687/P/2015 (n.r. în 2015 polițiști de la Secția 19 au început cercetările pentru purtare abuzivă, fără însă a exista vreun suspect printre medicii, asistentele sau gardienii de la Spitalul Penitenciar Rahova), atâta vreme cât, pentru câteva luni, unii dintre gardienii bătăuși au fost arestați preventiv.
Unul dintre subofițerii acuzați că i-ar fi bătut și chiar torturat pe cei patru deținuți a luat, de după gratii, pe când era arestat preventiv, o decizie care a surprins: agentul a renunțat la uniforma militară și și-a dat demisia! Asta se întâmpla la data de 20.03.2018, pe când gardianul-bătăuș mai împărțea celula cu alți doi colegi puși, la rându-le, sub acuzare.
Gardianul acuzat s-a cerut la pensie din celula arestului, fostul șef al serviciului siguranță e în concediu post-natal
Trei săptămâni mai târziu (n.r. 12.04.2018), un alt gardian implicat în uriașul scandal al torturilor de la Spitalul Penitenciar Rahova-București, tot un agent, a decis că e timpul să iasă la..pensie! Tot de după gratii, de unde a ieșit abia la data de 05.07.2018 când a și fost plasat sub control judiciar, angajatul unității medicale de detenție și-a făcut socotelile, și-a depus raportul de pensie și a trecut în rezervă. Acuzat la rându-i în acest caz, fostul șef al serviciului de siguranță și regim penitenciar – unul dintre cei patru ofițeri al cărui nume este legat de acestă poveste incredibilă cu deținuți bătuți și torturați -, a profitat de nașterea copilului său și și-a căutat liniștea în concediu de creștere a celui mai mic membru al familiei sale. Așa, șefii i-au suspendat raporturile de muncă până la finele perioadei legale de creștere a copilului.
Investigația a mai demascat un gardian-bătăuș
Indiferent de cum au încercat ofițerii și agenții să se țină departe de scandalul uriaș care le-a dat complet viața peste cap și chiar i-a lăsat fără uniformă, investigatorii și-au continuat ancheta care pare că a ajuns la final și, firesc, se îndreaptă către o nouă etapă: cea a judecării cazului în instanță. În acest moment, nici unul dintre angajații Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) arestați inițial nu se mai află după gratii. Ultimele eliberări au fost făcute la data de 5 iunie 2018 când din celule au ieșit ultimii doi subofițeri arestați preventiv.
Interesant este faptul că cercetările procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 5 au scos la iveală implicarea a încă unui angajat al închisorii-spital în scandalul torturilor la care au fost supuși cei patru deținuți-pacienți. Este vorba de un agent care acum este inculpat în dosar, alături de colegii lui, plasat și el sub control judiciar, motiv pentru care a fost pus la dispoziția unității la care lucrează.
Cinci capete de acuzare, 12 angajați ai pușcăriei
În acest moment, trei ofițeri – fostul director al Spitalului Penitenciar Rahova-București, fostul șef al serviciului siguranță și regim penitenciar, doi medici (un chirurg și un psihiatru) -, dar și nouă agenți – doi asistenți medicali și șapte agenți operativi din serviciul de siguranță și regim penitenciar -, sunt puși la dispoziția conducerii închisorii-spital și lucrează în zone în care nu au acces la deținuți, cu salariile diminuate, fără sporuri. Și ei, dar și colegii care au decis să demisioneze, să se pensioneze sau să intre în concediu de creștere a copilului vor avea de dat explicații și în fața instanței de judecată la finele cercetărilor procurorilor. În funcție de implicarea fiecăruia dintre ei în acest uriaș scandal, acuzațiile vizează rele tratamente, loviri și alte violențe, fals intelectual, favorizarea făptuitorului și influențarea declarațiilor.
„Cazul va ajunge în instanță, pentru că vorbim de inculpați”
„Ancheta instituției Avocatului Poporului s-a încheiat. Am stat de vorbă de părțile implicate. Deținuții nu s-au mai plâns că sunt supuși vreunui fel de presiune sau violență, de orice natură. Acum vom monitoriza cazul care va ajunge în instanță, pentru că vorbim de inculpați, și vom cere decizia”, ne-a declarat Victor Ciorbea, avocatul poporului.
Ancheta a fost declanșată în 2015 pentru purtare abuzivă
Ancheta de la spitalul Penitenciar Rahova-București a scos la iveală practici cumplite la care ar fi fost supuși cei patru deținuți – unii dintre ei aflați în proceduri de pregătire a unor intervenții chirurgicale. Cei patru pușcăriași-pacienți susțin, spun surse judiciare, că ar fi fost bătuți crunt, până la leșin și chiar până au făcut pe ei, nu înainte de a fi fost legați și așezați în genunchi. Torturile, care au făcut obiectul unei ample anchete a polițiștilor și procurorilor bucureșteni, investigație care s-a derulat începând cu anul 2015, s-ar fi consumat în camerele de izolare ale pușcăriei-spital.
CITEŞTE ŞI:
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro