În Legea 230/2007 sunt menţionate următoarele atribuţii ale preşedintelui asociaţiei de proprietari: Preşedintele asociaţiei de proprietari reprezintă asociaţia în derularea contractelor şi îşi asumă obligaţii în numele acesteia. El reprezintă asociaţia de proprietari în relaţiile cu terţii, inclusiv în acţiunile iniţiate de asociaţie împotriva unui proprietar care nu şi-a îndeplinit obligaţiile faţă de asociaţie sau în procesele iniţiate de un proprietar care contestă o hotărâre a adunării generale a proprietarilor. Preşedintele asociaţiei de proprietari supraveghează şi urmăreşte aplicarea hotărârilor adunării generale, respectarea prevederilor statutului şi acordului de asociere, precum şi aplicarea deciziilor comitetului executiv. În funcţie de situaţie, poate propune comitetului executiv sau adunării generale măsuri împotriva celor care nu respectă regulamentele, hotărârile şi deciziile luate de asociaţia de proprietari. La acestea se adaugă, în conformitate cu HG 1588/2007, obligaţia de a păstra şi de a urmări ţinerea la zi a cărţii tehnice a construcţiei şi a celorlalte documente ale asociaţiei, de a răspunde în 7 zile la contestaţiile la lista de plată depuse de proprietari, precum şi păstrarea ştampilei asociaţiei. După cum se poate observa, preşedintele asociaţiei nu are putere de decizie şi nici sarcini de execuţie. Rolul lui este de reprezentare. Puterea decizională rămâne în sarcina adunării generale şi a comitetului executiv.
Atribuţiile administratorului
Spre deosebire de preşedinte, sarcinile administratorului sunt de execuţie, acesta asigurând managementul de proprietate pentru asociaţia de proprietari. În anumite situaţii, administratorul poate îndeplini şi funcţia de contabil sau pe cea de casier. Administrarea unei asociaţii de proprietari are două componente principale: administrarea financiară şi cea tehnică. Sarcinile financiare se reduc la întocmirea listelor de plată prin repartizarea cheltuielilor asociaţiei şi la întocmirea registrelor şi a documentelor contabile obligatorii. Administrarea tehnică a proprietăţii comune şi sarcinile administratorului sunt mai complexe, pornind de la supravegherea comportării în timp a imobilului, monitorizarea elementelor proprietăţii comune, solicitarea din partea furnizorilor de servicii de oferte atunci când situaţia o impune, precum şi procurarea (cu acordul comitetului executiv) a materialelor necesare întreţinerii proprietăţii comune.
E bine de ştiut
Cine poate fi administrator
Administratorul unei asociaţii de proprietari poate fi atât persoană fizică (caz în care trebuie să fie atestat de autorităţile locale), cât şi persoană juridică, această din urmă situaţie fiind din ce în ce mai des întâlnită în ultima vreme, ne informează Ottavio Şerbănescu de la Scomet (ottavio.serbanescu@scomet.ro).