„Când a vrut să intre în afaceri, a beneficiat de reputația tatălui său, care valora zeci de milioane de dolari”, spune biograful Michael dAntonio. Astfel, averea moștenită este doar o parte a beneficiilor, mult mai valoroase fiind legăturile familiei sale cu mediul de afaceri din SUA, scriu jurnaliștii de la Washington Post.
În anul 1971, Donald Trump s-a mutat în Manhattan, unde s-a împrietenit cu mai multe persoane influente și a început să construiască imobile. Probleme financiare au apărut la începutul anilor ’90, când hotelurile și cazinourile sale aveau datorii uriașe. El a obținut însă un sprijin financiar din partea familiei și a reușit să treacă peste perioada dificilă.
Alte momente dificile pentru miliardar au urmat în 2004, când Trumps Hotels şi Casino Resorts şi-au declarat insolvenţa, dar și în 2009, când Trump Entertainment Resorts a intrat în incapacitate de plată.
Unul dintre foștii săi rivali la cursa pentru învestitura republicană, Marco Rubio, l-a acuzat că a moștenit de la tatăl său 200 de milioane de dolari și cu acești bani și-a construit actualul imperiu financiar. Desigur, miliardarul a negat acuzația care avea menirea de a-i afecta imaginea de mogul imobiliar.
În bestsellerul „The Art of the Deal“, publicat în 1987, Donald Trump a amintit de averea netă pe care o deţinea la momentul absolvirii facultăţii -„aproximativ 200.000 de dolari“. A fost probabil singura dată când și-a subapreciat rezerva de bani, scriu cei de la Forbes, revistă cu care miliardarul pare să aibă un meci privind averea sa. De-a lungul anilor 80, trei, aproape patru zerouri au fost adăugate la acel număr. „Am învățat repede să luăm numărul pe care ni-l arunca cu averea sa netă, să îl împărțim la trei și să plecăm de aici”, își amintește Harold Seneker, care a condus Forbes 400 în primii 15 ani de la înființarea sa.
Rămân astfel multe întrebări: Este cu adevărat Trump un titan al afacerilor, un model de succes? Este un personaj tabloid care a pozat în antreprenor, construindu-și afacerile din banii moșteniți? Adevărul este undeva la mijloc. Deciziile pe care omul de afaceri le-a luat de-a lungul timpului arată că acesta este un amestec de fanfaradă, alegeri proaste, dar și succes.
Donald Trump are un talent pentru afacerile imobiliare, însă acest lucru nu a însemnat și un succes în alte domenii
Donald Trump și-a creat o carieră de peste 45 de ani în afacerile imobiliare, deținând clădiri emblematice precum Turnul Trump de pe Fifth Avenue în Manhattan, Trump Tower Chicago și Mar-a-Lago, un club privat din Palm Beach. Trump Organization deține un portofoliu de clădiri, hoteluri și terenuri de golf în întreaga lume. În ciuda reputației de om de succes în afacerile imobiliare, acesta nu pare a fi chiar atât de dominant. Donald Trump nu se regăsește nici măcăr în top 10 al oamenilor de afaceri din real estate din New York. Mai mult, în timp ce afacerile sale cu hoteluri și terenuri de golf din întreagta lume par a fi de succes – firmele sunt private, iar detaliile sunt destul de limitate.
Afacerea sa cu cazinouri a dus la patru falimente, lucru care este folosit ca un atac de rivalii săi politici. În 1991, afacerile mergeau atât de prost, încât Donald Trump a fost cât pe ce să piardă și averea sa personală. El a scos milioane de dolari din propriul buzunar pentru a îi investi în companiile care se prăbușeau. Și-a vândut iahtul, compania aeriană și a renunțat la multe dintre acțiunile sale.
În 1990, Donald Trump a deschis cel mai mare și luxos cazino din Atlantic City. Se aștepta ca The Trump Taj Mahal să doboare fiecare record, însă câteva luni mai târziu s-a prăbușit.
Astăzi, Donald Trump susține că nimeni nu a avut de suferit în urma acelor falimente. El susține că a pornit sute de companii, însă a declarat faliment doar de patru ori. Mai mult, susține că hotelurile din Atlantic City ar fi dus la pierderi pentru orice antreprenor. “Aproape fiecare hotel din Atlantic City fie a fost în faliment, fie va fi în faliment”, a declarat Trump, în timpul celei de-a treia dezbateri republicane. Michael dAntonio, care a scris recent o biografie a miliardarului, spune că evaluarea sa este una incompletă.
“Sunt mulți oameni care nu erau bogați și care au pierdut bani în urma acelor falimente. Oricine a investit într-un fond de obligațiuni sau a cumpărat titluri de valoare a pierdut bani”, scrie dAntonio.
Potrivit The New York Times, mai multe bănci de pe Wall Street au refuzat să lucreze cu miliardarul din cauza problemelor sale financiare anterioare. 15 companii legate de Donald Trump ar fi ajuns să aibă datorii de peste 270 de milioane de dolari băncilor.
„Când aveam necazuri, pe la începutul anilor ’90, am ieșit în lume și am recunoscut că valoram minus 900 de milioane de dolari – și multora nu le venea să creadă că pot face așa ceva, pentru că erau convinși că am mândria mea”, a afirmat Donald Trump.
El a reușit până la urmă să se împrumute și să iasă din necazurile financiare. În plus, el a afirmat că nu folosește băncile de pe Wall Street, deoarece este suficient de bogat pentru a-și face propria finanțare.
O altă poveste ciudată despre afacerile lui Donald Trump este legată de implicarea sa în fotbalul American profesionist, în 1980. În 1984, el a cumpărat New Jersey Generals, o echipă abia creată care a avut o viață foarte scurtă în Liga de Fotbal a Statelor Unite. El spera că această ligă se va uni cu NFL, iar altfel echipa sa va ajunge în „liga cea mare”. Însă acest lucru nu s-a întâmplat, iar Liga de Fotbal a Statelor Unite (USFL) a murit, pur și simplu, în 1985.
„Cred că este foarte priceput la afacerile imobiliare, însă nu cred că este foarte bun la celelalte domenii”, mai spune D’Antonio. „A încercat să aibă o companie aeriană și a dat greș. A încercat să dețină cazinouri și a dat greș de patru ori. Asta nu e o dovadă de inteligență când vine vorba despre a avea o afacere complexă”, conchide Michael dAntonio. În plus, Donald Trump este cunoscut pentru tendința sa de a se plictisi rapid de unele afaceri.
„Pentru mine, lucrul cel mai important este să obțin, nu să dețin”, a scris el, într-una din cărțile sale.
Donald Trump nu a pornit de la 0, ci a fost ajutat de familie
Fostul candidat la cursa pentru învestitura republicană, Marco Rubio, a afirmat că dacă Donald Trump nu ar fi moștenit 200 de milioane de dolari de la tatăl său, „ar fi vândut ceasuri” pe străzile din Manhattan. Rubio a greșit însă numerele. 200 milioane de dolari reprezenta de fapt averea tatălui lui Trump în anii ’70, nu suma moștenită de Donald. Cu toate acestea, este mai mult decât clar că Trump a beneficiat de averea, dar și relațiile tatălui său. Fred Trump, unul dintre cei mai bogați oameni din Statele Unite în anii ’70, Fred Trump a construit un adevărat imperiu imogiliar dezvoltând clădiri de apartamente pentru familiile de clasă mijlocie din Brooklyn, Queens și Staten Islande, după Al Doilea Război Mondial. De asemenea, Donald Trump a intrat în afaceri sub îndrumarea tatălui său și a profitat de credibilitatea și relațiile acestuia.
„Când a vrut să pornească singur o afacere, creditul tatălui său era valabil și pentru el, iar asta valora zeci de milioane de dolari”, spune D’Antonio. Cu toate acestea, sunt încă întrebări despre câți bani a făcut Trump singur. Într-o dezbatere, el a afirmat că a luat un împrumut de un milion de dolari de la tatăl său și l-a transformat într-o avere de 10 miliarde. Afirmația însă nu pare complet adevărată, scrie presa americană.
Împrumutul de un million de dolari nu include și beneficiile pe care Trump le-a avut în urma relațiilor pe care familia sa le avea. Mai mult, nu include nici averea estimată la 40 de milioane de dolari pe care acesta a moștenit-o în 1974. Totodată, averea sa de 10 miliarde este și ea una cam umflată, potrivit evaluărilor. Bloomberg spune că Trump are o avere de 2,9 miliarde, în timp ce Forbes vorbește de 4,1 miliarde. Și cum afacerile lui Trump nu sunt publice, adevăratul număr nu este clar.
Cei de la Washington Post au făcut un altfel de calcul. Averea lui Trump era estimată în 1978 la aproximativ 100 de milioane de dolari, potrivit Business Week. Dacă Trump ar fi investit acești bani într-un fond, similar cu cele pe care americanii le aleg să facă bani pentru perioada de pensionare, el ar fi valorat astăzi șase miliarde de dolari.
Tot ce Donald Trump atinge devine „Trump”
Donald Trump suferă într-un fel de atingerea regelui Midas: Cele mai multe dintre afacerile care ajung sub tutela lui capătă numele lui de familie. De obicei, este scris cu litere mari. Dintre cele 515 companii la care Donald Trump deţine poziţii de preşedinte sau membru, 268 au numele lui de familie, potrivit unui document depus de miliardar la Comisia Electorală Federală. Cu toate acestea, nu toate companiile care împărtășesc numele Trump sunt deținute de omul de afaceri. Pentru multe dintre ele, și-a oferit numele cu licență altor dezvoltatori. „Donald este genial în a se transforma într-un brand”, zice D’Antonio. Înclinația lui Trump de a-și oferi numele de familie a fost o strategie de marketing de succes, însă pare să satisfacă și o dorință a acestuia pentru faimă și împlinire.
Pe lângă hotelurile și cazinorile Trump, există fripturi Trump (care sunt servite în restaurantele sale), un joc Trump, o revistă Trump și companie aeriană Trump (ambele au fost închise), o linie de cămăși și cravate numită Donald J. Trump Signature Collection.
Mai mult, Trump și-a pus numele pe apă, băuturi energizante israeliene, vin din Virginia, vodka, mobile… De fapt, întrebarea este pe ce anume nu și-a pus numele?
Brandul Trump include și… Universitatea Trump, pentru care a fost atacat de rivalii săi politici. Washington Post scria anul trecut că aceasta nu este deloc o universitate, ci o serie de workshopuri motivaționale și ponturi despre industria imobiliară, care erau ținute în sălile de bal ale hotelurilor, în 2004.
„Studenții” plateau câteva mii de dolari pentru cursuri de câteva trei zile și până la 35.000 de dolari pentru workshopuri intense. Mulți aveau impresia că vor învăța chiar de la Donald Trump, dar, în final, aceștia se aflau cel mai aproape de omul de afaceri, în momentul în care stăteau lângă bucata de carton care îl înfățisa pe acesta.
Donald Trump se confruntă cu mai multe procese în acest caz, însă el le-a catalogat, în stilul său caracteristic, prostii. „Oamenii care urmat acel curs au semnat, iar mulți au zis la sfârșit că a fost fantastic, minunat…”, a declarat miliardarul.
Trecutul lui Trump include și mai multe episoade în care ar fi fentat legea
Deși Donald Trump nu a fost acuzat niciodată de fapte ilegale, el a lucrat cu mai multe companii care erau controlate de mafie, în cazul proprietăților din New York și Atlantic City. Unii ar putea spune că ar fi fost singura modalitate de a construi în New York în anii ’70 și ’80, când mafia controla multe părți din industria construcțiilor din oraș. Donald Trump a afirmat, pentru Wall Street Journal, că nu știa că acele companii aveau legături cu mafia, ci că erau „contractori foarte buni”.
Cu toate acestea, pentru Trump ar fi lucrat și imigranți ilegali, așa cum l-au acuzat de mai multe ori rivalii săi pentru învestitura la candidatura republicană. Aceste acuzații sunt puțin ciudate având în vedere că Donald Trump duce o campanie anti-imigrație.
De exemplu, The New York Times a scris că sute de americani care și-au dorit să lucreze la Mar-a-Lago Club în Palm Beach au fost refuzați. În schimb, au fost angajați… români. Asta în timp ce angajații de la noul hotel Trump din D.C. au afirmat, pentru Washington Post că sunt și numeroși angajați la negru.
De fapt, în trecut, Donald Trump a fost dat în judecată de cei care au ridicat Trump Tower pe Fifth Avenue în Manhattan. Potrivit acuzațiilor, clădirea a fost construită de angajați la negru din Polonia, care erau plătiți cu 5 dolari pe oră și chiar mai puțin, asta atunci când erau plătiți. Cazul a fost tărăgănat ani de zile. Un judecător a decis, în primă instanță, că Trump știa că angajații polonezi lucrează fără acte și au salarii sub media pieței. Trump a făcut apel, însă, în 1999, s-a ajuns la o înțelegere . Când această problemă a fost ridicată în timpul unei dezbateri, Trump a spus că a angajat zeci de mii de oameni la viața sa și că, pe atunci, regulile erau complet diferite.
Donald Trump și declarația de avere
După ce și-a anunțat intenția de a candida la alegerile prezidențiale din SUA, Donald Trump, considerat acum favoritul pentru învestitura republicană, a fost nevoit să-și depună, pentru prima oară, declarația de avere. Documentul de 92 de pagini a fost depus în luna iulie a anului trecut la Federal Election Commission.
Astfel, potrivit declarației de avere, Donald Trump deține active de cel puțin 1,5 miliarde de dolari – de la participaţii în companii imobiliare şi de divertisment la restaurante, o agenţie de modeling şi un carusel în Central Park din New York.
Trump a inclus în declaraţie 515 companii în care deţine poziţii de preşedinte sau membru. Multe sunt corporaţii cu răspundere limitată având legătură cu deţinerile imobiliare ale lui Trump, incluzând proprietăţi în Panama, Istanbul, Mumbai, Puerto Rico şi Dubai.
În plus, Trump are o investiţie în fondul de hedging BlackRock Obsidian evaluată la peste 25 milioane de dolari. Trump a raportat de asemenea deţineri importante de acţiuni în mare parte blue chips.
Trump a declarat de asemenea venituri de 1,9 milioane de dolari din şapte discursuri. În declaraţie mai sunt incluse 14 cărţi publicate de acesta din 1987. „Time to Get Tough“, din 2011, a avut cele mai mari drepturi de autor, de peste 50.000 dolari.
Trump a declarat pasive cuprinse între 265 milioane şi 450 milioane de dolari. Acesta are 12 credite ipotecare în total, din care 7 ajung la scadenţă până în 2020.