Produsul rezultat este un amestec de mușchi și alte țesuturi care nu sunt în general considerate carne.
Ce conține parizerul de porc…multe E-uri
Asociație pentru Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe produse tip Parizer de porc. În cadrul studiului au fost analizate 17 produse, ce au următorii producători sau distribuitori: SC. CIA ABOLIV S.R.L., Carrefour Romania S.A., IFANTIS ROMANIA S.A., Kaufland Romania S.C.S., S.C. FOX COM SERV S.R.L., S.C. GOODIES MEAT PRODUCTION S.R.L., S.C. PROFI ROM FOOD S.R.L., SC AGRO-ARDEAL SRL, SC ALDIS SRL, SC Auchan Romania SA, SC Romania Hypermarche SA. 25% dintre produse au menționat pe etichetă, pentru producător, doar țara în care au fost fabricate, respectiv România și Germania. Recent, Asociația pentru Protecția Consumatorilor a realizat un studiu şi pe produse tip Cârnați Cabanos.
Ca urmare a realizării acestui studiu, în ceea ce privește numărul de E-uri, a reieșit faptul că acesta variază între 3 și 12 E-uri.
Produsele cu cel mai scăzut număr de E-uri au fost:
La polul opus, produsele cu cel mai ridicat număr de E-uri au fost:
E-urile identificate în produsele studiate sunt: E120 – carmin, E250 – nitriti de sodiu, E262 – acetati de sodiu, E300 – acid ascorbic, E301 – ascorbat de sodiu, E316 – izoascorbat de sodiu, E326 – lactat de potasiu, E327 – lactat de calciu, E330 – acid citric, E331 – citrati de sodiu, E335 – tartrati de sodiu, E407 – caragenan, E412 – gumă guar, E415 – gumă xantan, E425 – gumă konjac, E445 – esteri glicerici ai răşinilor lemnoase, E450 – difosfați, E451 – trifosfați, E452 – polifosfați, E508 – clorură de potasiu, E621 – monoglutamat de sodiu
94.1% dintre produse au specificat pe etichetă tipurile de alergeni ce se pot găsi în produs, acestea fiind: soia, mustar, telina, grau, lapte, ou, fructe cu coaja tare, susan, lupin.
În ceea ce privește cantitatea, la studiu au participat atât produse cu gramaj calibrat, cât și produse vrac. Dintre produsele calibrate, gramajul acestora a fost cuprins între 400 și 1000g.
Toate produsele au menționat pe etichetă valorile nutriționale, valoare energetică fiind cuprinsă între 166 – 300 kcal/100g.
Produsele conțin grăsimi între 11.12 și 27.78 g/100g , iar două dintre produsele studiate conține doar grăsimi saturate:
Produsele cu cel mai mic conținut de grăsimi saturate identificate au fost:
La polul opus, produsele cu cel mai mare conținut de grăsimi saturate au fost:
Aportul proteic pentru produsele studiate variaza între 11 și 12.84 g/100g și are origine atât animală cât și vegetală:
- proteine din lapte
- proteine din zer
- proteine din soia
- proteine din porc
- proteine mazăre
Conținutul de sare variază între 1.27 și 2.8 g/100g
Produsele cu cel mai mic conținut de sare identificate au fost:
La polul opus, produsele cu cel mai mare conținut de sare au fost:
Atenție! În condițiile în care Organizația Mondială a Sănătății recomandă un consum mediu de sare de 5g/zi pentru un adult, 100g din produsul cu cel mai mare conținut de sare acoperă 56% din cantitatea zilnică recomandată unui adult, iar produsul cu cel mai mic conținut de sare, 25.4%.
În ceea ce privește conținutul de fibre, acesta este menționat pe eticheta doar în cazul a două produse.
Citeşte şi
REPORTAJ VIDEO/Meteorologii singuratici de pe Grindul Lupilor. Când e vreme rea, merg acasă pe jos, în urletul animalelor de pradă
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro