Chifteluţe de năut
Ingrediente: două conserve de năut, o lingură de unt de cocos, o lingură de ulei de măsline, o linguriţă de pudră de curry, 5-6 căţei de usturoi, două linguri de pastă de susan (tahini), două linguri de seminţe de susan, sare, piper.
Preparare: se scurge bine năutul şi se mixează, folosind un blender, cu pasta de susan, untul de cocos, usturoiul pisat, sare şi piper după gust, uleiul şi pudra de curry. Dacă e nevoie, se adaugă apă, astfel încât să se obţină o pastă destul de tare, dar uşor de modelat, ca o cocă. La sfârşit, se încorporează uşor seminţele de susan. Se ia câte o linguriţă de compoziţie şi se formează în mâini biluţe rotunde, care se aşază pe o foaie de hârtie în tavă. Se coc 20 de minute (sau până se rumenesc), la 200 de grade.
Supă cremă de ciuperci
Ingrediente: 2 morcovi, o rădăcină de pătrunjel, o ceapă, o felie de ţelină, 600 ml apă, două mâini de ciuperci, 4-5 căţei de usturoi pisaţi, 200 ml lapte de soia, o linguriţă de făină, o linguriţă de zeamă de lămâie, ulei de măsline, pătrunjel, sare, piper.
Preparare: ceapa tocată şi ţelina tăiată cubuleţe se călesc în două linguri de ulei de măsline, apoi se adaugă ciupercile (păstrează 2-3 pentru decor). După vreo 3 minute, se pune făina, se amestecă bine şi se toarnă apa fierbinte. Se adăugă morcovii şi rădăcina de pătrunjel mărunţite, se sărează şi se lasă la fiert vreo 20 de minute. Când legumele sunt fierte, se scot cu o spumieră şi se dau deoparte. Se scot şi ciupercile şi se pasează cu un blender. Se amestecă piureul de ciuperci cu zeama în care au fiert şi se adaugă laptele de soia. Se dă într-un clocot şi apoi se condimentează cu piper, sare, usturoi şi lămâie. Se presară deasupra pătrunjel proaspăt tocat şi se ornează cu felii de ciuperci.
Şniţele de soia
Ingrediente: o pungă de soia felii, un cotor de ardei cu tot cu seminţe (pentru gust), o ceapă, o linguriţă de sare, una de piper şi una de boia de ardei dulce, 2 căţei de usturoi; pentru crustă – două linguri de muştar, 8 linguri de făină, 100 ml apă minerală, un praf de sare, ulei pentru prăjit.
Preparare: se rehidratează soia, lăsându- se la înmuiat timp de 5 minute în apă rece, apoi se pune la fiert în apă clocotită (cât să le acopere) cu sare, piper, boia, usturoiul pisat, cotorul de ardei şi ceapa tăiată felii. După ce dă în clocot se mai lasă 20 de minute, (soia trebuie să se înmoaie), apoi se pune la scurs în strecurătoare. Se pune uleiul la încins, iar ingredientele pentru crustă se amestecă folosind telul, până când se obţine o compoziţie omogenă de consistenţa unei smântâni groase. Se presează puţin feliile de soia (între palme) şi se cufundă în amestecul pentru crustă, apoi se prăjesc cam două minute pe fiecare parte. Se scot pe şervete de hârtie, care vor absorbi uleiul în exces. Se servesc cu garnitură de cartofi sau cu salată.
Cornulete de post
Ingrediente: 500 g făină, un plic de drojdie uscată, 250 ml apă, 80 ml ulei, 50 g margarină, o lingură de zahăr, un plic de zahăr vanilat, un praf de sare, gem (de caise, de mere sau de prune, după preferinţă).
Preparare: se amestecă făina cu drojdia, sarea, zahărul şi zahărul vanilat şi se adaugă apa călduţă puţin câte puţin. Se frământă bine, apoi se adaugă treptat uleiul, continuând frământatul până se obţine un aluat moale. Se acoperă cu un prosop şi se lasă la dospit 30 de minute. Coca rezultată se porţionează în 6 bile, care se întind uşor, se ung cu margarină şi se suprapun, apoi se strâng iar şi lasă din nou la dospit. Fiecare bilă se întinde într-un cerc, care se taie apoi în 8 părţi egale. La baza fiecărei felii se pune gem şi se rulează spre interior – aşa obţii cornuleţele. Se pun în tava tapetată cu hârtie de copt şi se mai lasă câteva minute să crească. Se coc 20-25 de minute la 180 de grade.
Tort de biscuiţi
Ingrediente: 500 g biscuiţi simpli, 70 g margarină, 100 ml apă, 3 linguri de cacao, 150 g zahăr, 100 g nucă, alune de pădure, esenţă de rom, scortişoară, rahat mărunţit.
Preparare: se fierbe zahărul în apă 5 minute, până se topeşte. Se fărâmiţează biscuiţii în robotul de bucătărie, apoi se amestecă bine cu margarina (la temperatura camerei) şi cacaua. Se adaugă esenţa de rom, rahatul tăiat cubuleţe, scortişoara, nuca şi alunele. Se toarnă siropul peste această compoziţie şi se omogenizează. Se tapetează o tavă de chec cu hârtie de copt, se toarnă în ea amestecul, se presează, apoi se acoperă cu hârtie şi se dă la rece până a doua zi, când se taie felii.
Fursecuri cu ghimbir
Ingrediente: 300 g făină, o cană de zahăr, un pachet de margarină, 100 ml ulei, 100 ml borş, două linguriţe de bicarbonat, o linguriţă de esenţă de rom, un plic de zahăr vanilat, un vârf de cuţit de sare, o lingură de ghimbir pudră.
Preparare: se amestecă toate ingredientele şi se face un aluat gros. Se întinde o foaie de 5 mm şi se taie în formele dorite, care se pun în tava tapetată cu hârtie de copt şi se bagă pentru 30-40 de minute la cuptor, la foc mic, până se rumenesc puţin. Se lasă la răcit în tavă.
E cel mai uşor post, cu 13 dezlegări la peşte
Azi începe cel mai uşor post de peste an – deşi ţine 40 de zile, are 13 dezlegări la peşte: pe 21, 22, 23, 28, 29 şi 30 noiembrie şi pe 3, 5, 6, 7, 12, 13 şi 19 decembrie. În aceste zile, dar şi în fiecare marţi şi joi se poate consuma ulei şi vin – mai puţin pe 24 decembrie, când este Ajunul Crăciunului. Pe 24 se mănâncă doar grâu fiert îndulcit cu miere, poame, covrigi sau turte de făină. Când e dezlegare la peşte, poţi mânca şi icre sau fructe de mare.