Chifteluţe de năut

Ingrediente: două conserve de năut, o lingură de unt de cocos, o lingură de ulei de măsline, o linguriţă de pudră de curry, 5-6 căţei de usturoi, două linguri de pastă de susan (tahini), două linguri de seminţe de susan, sare, piper.
Preparare: se scurge bine năutul şi se mixează, folosind un blender, cu pasta de susan, untul de cocos, usturoiul pisat, sare şi piper după gust, uleiul şi pudra de curry. Dacă e nevoie, se adaugă apă, astfel încât să se obţină o pastă destul de tare, dar uşor de modelat, ca o cocă. La sfârşit, se încorporează uşor seminţele de susan. Se ia câte o linguriţă de compoziţie şi se formează în mâini biluţe rotunde, care se aşază pe o foaie de hârtie în tavă. Se coc 20 de minute (sau până se rumenesc), la 200 de grade.

Supă cremă de ciuperci

Ingrediente: 2 morcovi, o rădăcină de pătrunjel, o ceapă, o felie de ţelină, 600 ml apă, două mâini de ciuperci, 4-5 căţei de usturoi pisaţi, 200 ml lapte de soia, o linguriţă de făină, o linguriţă de zeamă de lămâie, ulei de măsline, pătrunjel, sare, piper.
Preparare: ceapa tocată şi ţelina tăiată cubuleţe se călesc în două linguri de ulei de măsline, apoi se adaugă ciupercile (păstrează 2-3 pentru decor). După vreo 3 minute, se pune făina, se amestecă bine şi se toarnă apa fierbinte. Se adăugă morcovii şi rădăcina de pătrunjel mărunţite, se sărează şi se lasă la fiert vreo 20 de minute. Când legumele sunt fierte, se scot cu o spumieră şi se dau deoparte. Se scot şi ciupercile şi se pasează cu un blender. Se amestecă piureul de ciuperci cu zeama în care au fiert şi se adaugă laptele de soia. Se dă într-un clocot şi apoi se condimentează cu piper, sare, usturoi şi lămâie. Se presară deasupra pătrunjel proaspăt tocat şi se ornează cu felii de ciuperci.

Sondaj INSCOP la comanda Libertatea. Alegeri prezidențiale: Marcel Ciolacu, George Simion și Mircea Geoană, pe primele 3 locuri
Recomandări
Sondaj INSCOP la comanda Libertatea. Alegeri prezidențiale: Marcel Ciolacu, George Simion și Mircea Geoană, pe primele 3 locuri

Şniţele de soia

Ingrediente: o pungă de soia felii, un cotor de ardei cu tot cu seminţe (pentru gust), o ceapă, o linguriţă de sare, una de piper şi una de boia de ardei dulce, 2 căţei de usturoi; pentru crustă – două linguri de muştar, 8 linguri de făină, 100 ml apă minerală, un praf de sare, ulei pentru prăjit.
Preparare: se rehidratează soia, lăsându- se la înmuiat timp de 5 minute în apă rece, apoi se pune la fiert în apă clocotită (cât să le acopere) cu sare, piper, boia, usturoiul pisat, cotorul de ardei şi ceapa tăiată felii. După ce dă în clocot se mai lasă 20 de minute, (soia trebuie să se înmoaie), apoi se pune la scurs în strecurătoare. Se pune uleiul la încins, iar ingredientele pentru crustă se amestecă folosind telul, până când se obţine o compoziţie omogenă de consistenţa unei smântâni groase. Se presează puţin feliile de soia (între palme) şi se cufundă în amestecul pentru crustă, apoi se prăjesc cam două minute pe fiecare parte. Se scot pe şervete de hârtie, care vor absorbi uleiul în exces. Se servesc cu garnitură de cartofi sau cu salată.

Cornulete de post

Ingrediente: 500 g făină, un plic de drojdie uscată, 250 ml apă, 80 ml ulei, 50 g margarină, o lingură de zahăr, un plic de zahăr vanilat, un praf de sare, gem (de caise, de mere sau de prune, după preferinţă).
Preparare: se amestecă făina cu drojdia, sarea, zahărul şi zahărul vanilat şi se adaugă apa călduţă puţin câte puţin. Se frământă bine, apoi se adaugă treptat uleiul, continuând frământatul până se obţine un aluat moale. Se acoperă cu un prosop şi se lasă la dospit 30 de minute. Coca rezultată se porţionează în 6 bile, care se întind uşor, se ung cu margarină şi se suprapun, apoi se strâng iar şi lasă din nou la dospit. Fiecare bilă se întinde într-un cerc, care se taie apoi în 8 părţi egale. La baza fiecărei felii se pune gem şi se rulează spre interior – aşa obţii cornuleţele. Se pun în tava tapetată cu hârtie de copt şi se mai lasă câteva minute să crească. Se coc 20-25 de minute la 180 de grade.

Toate taxele care ar putea crește în 2025. Scumpiri pe bandă, din cauza pomenilor guvernamentale
Recomandări
Toate taxele care ar putea crește în 2025. Scumpiri pe bandă, din cauza pomenilor guvernamentale

Tort de biscuiţi

Ingrediente: 500 g biscuiţi simpli, 70 g margarină, 100 ml apă, 3 linguri de cacao, 150 g zahăr, 100 g nucă, alune de pădure, esenţă de rom, scortişoară, rahat mărunţit.
Preparare: se fierbe zahărul în apă 5 minute, până se topeşte. Se fărâmiţează biscuiţii în robotul de bucătărie, apoi se amestecă bine cu margarina (la temperatura camerei) şi cacaua. Se adaugă esenţa de rom, rahatul tăiat cubuleţe, scortişoara, nuca şi alunele. Se toarnă siropul peste această compoziţie şi se omogenizează. Se tapetează o tavă de chec cu hârtie de copt, se toarnă în ea amestecul, se presează, apoi se acoperă cu hârtie şi se dă la rece până a doua zi, când se taie felii.

Fursecuri cu ghimbir

Ingrediente: 300 g făină, o cană de zahăr, un pachet de margarină, 100 ml ulei, 100 ml borş, două linguriţe de bicarbonat, o linguriţă de esenţă de rom, un plic de zahăr vanilat, un vârf de cuţit de sare, o lingură de ghimbir pudră.
Preparare: se amestecă toate ingredientele şi se face un aluat gros. Se întinde o foaie de 5 mm şi se taie în formele dorite, care se pun în tava tapetată cu hârtie de copt şi se bagă pentru 30-40 de minute la cuptor, la foc mic, până se rumenesc puţin. Se lasă la răcit în tavă.

Ce nu s-a văzut la TV la lansarea candidatului Ciucă: aplauze în sală, șușoteli, supărări și deziluzie pe holuri. „Și-a bătut joc de toată munca noastră”
Recomandări
Ce nu s-a văzut la TV la lansarea candidatului Ciucă: aplauze în sală, șușoteli, supărări și deziluzie pe holuri. „Și-a bătut joc de toată munca noastră”

E cel mai uşor post, cu 13 dezlegări la peşte

Azi începe cel mai uşor post de peste an – deşi ţine 40 de zile, are 13 dezlegări la peşte: pe 21, 22, 23, 28, 29 şi 30 noiembrie şi pe 3, 5, 6, 7, 12, 13 şi 19 decembrie. În aceste zile, dar şi în fiecare marţi şi joi se poate consuma ulei şi vin – mai puţin pe 24 decembrie, când este Ajunul Crăciunului. Pe 24 se mănâncă doar grâu fiert îndulcit cu miere, poame, covrigi sau turte de făină. Când e dezlegare la peşte, poţi mânca şi icre sau fructe de mare.

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Explozibilul care l-a ucis pe Ioan Crișan era militar. Frizerul care ar confecționat detonatorul a dat informații prețioase
Știrileprotv.ro
Explozibilul care l-a ucis pe Ioan Crișan era militar. Frizerul care ar confecționat detonatorul a dat informații prețioase
Pepe a luat foc după propunerea Ralucăi Pastramă și A REFUZAT categoric: „Se trezește mamă peste noapte! Nu am cum să fiu de acord...”
Viva.ro
Pepe a luat foc după propunerea Ralucăi Pastramă și A REFUZAT categoric: „Se trezește mamă peste noapte! Nu am cum să fiu de acord...”
Sanda Țăranu, dezvăluiri după moartea Deliei Budeanu. Erau sau nu rivale?  „Fiecare avea frumusețea ei”. De ce nu a fost la înmormântare
Libertateapentrufemei.ro
Sanda Țăranu, dezvăluiri după moartea Deliei Budeanu. Erau sau nu rivale? „Fiecare avea frumusețea ei”. De ce nu a fost la înmormântare
Zodiile care rup norma în weekend. Trei nativi vor avea parte de clipe de vis pe 26 și 27 octombrie
FANATIK.RO
Zodiile care rup norma în weekend. Trei nativi vor avea parte de clipe de vis pe 26 și 27 octombrie
A fost ispită la „Insula Iubirii”, acum se iubește cu un fotbalist legendar » A confirmat relația la ieșirea din hotel
GSP.RO
A fost ispită la „Insula Iubirii”, acum se iubește cu un fotbalist legendar » A confirmat relația la ieșirea din hotel
Câtă sare să pui la varza murată. Așa te asiguri că nu se va înmuia, nu va face floare și nici gustul nu va fi foarte sărat
FANATIK.RO
Câtă sare să pui la varza murată. Așa te asiguri că nu se va înmuia, nu va face floare și nici gustul nu va fi foarte sărat
Delia, schimbare spectaculoasă de imagine! Toată lumea vorbește despre noul look al artistei! Cum a apărut îmbrăcată și coafată / FOTO
Unica.ro
Delia, schimbare spectaculoasă de imagine! Toată lumea vorbește despre noul look al artistei! Cum a apărut îmbrăcată și coafată / FOTO
Cât costă să mănânci la pensiunea lui Nicolai Tand. Preparatul care îi impresionează pe turiști
Financiarul.ro
Cât costă să mănânci la pensiunea lui Nicolai Tand. Preparatul care îi impresionează pe turiști
ANIMAŢIE. Reconstituirea zilei în care Laura Crişan şi-ar fi ucis tatăl. Cine a trădat-o pe suspecta asasinatului din Arad
Observatornews.ro
ANIMAŢIE. Reconstituirea zilei în care Laura Crişan şi-ar fi ucis tatăl. Cine a trădat-o pe suspecta asasinatului din Arad
Horoscop 24 octombrie 2024. Capricornii au la dispoziție o zi care aduce energie debordantă și multă determinare în tot ce și-au propus
HOROSCOP
Horoscop 24 octombrie 2024. Capricornii au la dispoziție o zi care aduce energie debordantă și multă determinare în tot ce și-au propus

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI