Însă, în spatele „cortinei”, a ecranului calculatorului care ține loc de scenă pentru tânăra fără inhibiții care trebuie să îndeplinească anumite standarde fizice, dar și intelectuale, stau zeci de specialiști. Echipa de suport, aflată în contact permanent cu modelul care face videochat, este formată din psihologi, sociologi, consultanți artistici și specialiști în dezvoltare personală, care intervin și corectează, din mers, orice greșeală.
Numărul fetelor care fac videochat în România ar putea ajunge la câteva zeci de mii. O cifră care nu poate fi însă o certitudine pentru nimeni, atâta vreme cât există și munca „la negru”, prestată uneori în garsoniere închiriate.
Bucureștiul adună la un loc aproximativ zece studiouri mari, profesioniste, în care aproximativ 2.000 de tinere vin zilnic la muncă, în schimburi, în funcție de bioritmul lor, dar și de preferința de a lucra într-o anumită parte a zilei.
„Modelele (n.r., fetele care fac videochat) lucrează suficient cât să fie eficiente. Atât ziua, cât și noaptea, în funcție de cum ne înțelegem cu ele. Ținem cont de profilul lor, de randamentul pe care îl pot da într-un anumit interval orar și sunt programate pentru serviciu în ture, patru-cinci zile pe săptămână. Recomandarea noastră e să lucreze între opt și nouă ore pe zi. Statistica ne-a arătat că este un timp relativ bun pentru a-și face clientelă și, firește, pentru a câștiga bani frumoși. Atât ele, cât și studiourile pentru care lucrează”, explică Dumitru Gîrbăcea, consultant în resurse umane și specialist în comunicare și dezvoltare personală.
Specialiștii corectează imediat limbajul nonverbal, tonul vocii. Greșelile minore sunt trecute într-un tabel și corectate mai târziu
Fie că e vorba de opt ore sau de nouă ore, fie că vorbim de tură de noapte sau de zi, prestația fetelor care fac videochat este permanent monitorizată de o întreagă „armată” de specialiști. Echipa de suport e formată din profesori de engleză, stiliști vestimentari, hairstylisti, make-up artiști, profesioniști în arta înfrumusețării, consultanți artistici, specialiști în dezvoltare personală, psihologi și sociologi. La rândul lor, specialiștii intră într-un program de pregătire specifică domeniului, înainte de a se ocupa de monitorizarea fetelor.
Din momentul în care intră în camera de videochat, personalizată după profilul ei, tânăra nu este singură nici o clipă. Întreaga conversație purtată în spațiul virtual cu clientul este urmărită, minut cu minut, de membrii echipei de suport, pe monitoare de control. Felul în care se poziționează în fața camerei, felul în care își etalează atuurile fizice, o exprimare greșită, modul în care își construiește linia conversației și zona în care alunecă discuția, felul în care privește, limbajul nonverbal, ba chiar și tonalitatea vocii sunt corectate în timp real.
Membrii echipei de suport au o cale internă de comunicare cu fetele care fac videochat și le dau toate indicațiile la momentul oportun, fără ca persoanele cu care acestea discută să audă vreun cuvânt. Dacă greșelile nu sunt flagrante, ele sunt trecute într-un tabel și sunt corectate în prima pauză de lucru, când se poate stabili noua strategie a prestației fetelor.
Consiliate psihologic și antrenate să-și stăpânească emoțiile în camera de videochat
Înainte de a intra în direct, fetele care fac videochat trebuie să treacă, timp de cel puțin o săptămână, de anumite teste care simulează situații reale, ale căror răspunsuri vor arăta dacă sunt pregătite. Ele trebuie să fie foarte bine antrenate, atâta vreme cât, zilnic, pot purta discuții chiar și cu aproape o sută de persoane, fie bărbați, fie femei.
„Specialiștii în comunicare, psihologii, sunt acolo să le ajute pe modele să se descarce de problemele cu care se încarcă zilnic de la membrii lor. Le îndrumă pentru a le putea valorifica întregul potențial. Este de reținut că, zilnic, un model poate purta discuții chiar și cu o sută de persoane”, spune Andra Chirnogeanu, reprezentant al Academiei Studio 20.
Fetele sunt antrenate să-și stăpânească emoțiile, să se adapteze personalității clienților și să conducă discuțiile cu aceștia, astfel încât aceștia să revină.
„Folosim chiar și filmulețe demonstrative, pentru a le arăta unde au greșit și cum să se corecteze. Suportul tehnic intervine atunci când modelul se blochează și nu mai poate să iasă rapid din situație. Nimic nu e lăsat la voia întâmplării, pentru că fata trebuie să-și câștige clientul plătitor. Dacă ea are clienți, înseamnă că suportul și-a făcut treaba”, spune Dumitru Gîrbăcea.
.
Pe cât de importanți sunt acești specialiștii pentru industria videochatului, pe atât de greu sunt de găsit. Piața de profil este într-o continuă căutare de tineri cu studii medii sau cu cu studii superioare care pot intra, gratuit, într-un program intensiv de pregătire.
„Industria videochatului se confruntă, chiar și în condițiile posibilității obținerii unor venituri care depășesc 3.000 de lei lunar, la care se adaugă și bonusuri substanțiale, cu o acută lipsă de personal specializat. Lumea crede că se lucrează cu informații legate de sexualitate, de erotism, destinate unui anumit gen de public. Fals. Informațiile sunt non-adulte. Echipa de suport nu este prezentă la eventualele scene de erotism care se pot derula în privat. Acolo sunt doar modelul și clientul care plătește”, mai spune Gîrbăcea.
Specialistul participă doar la conversația inițială, pe care o coordonează și, la nevoie, o corectează. El nu este prezent la eventualele scene de erotism, care se pot derula în privat, ci lucrează cu fetele în zona de comunicare, negociere, inteligență emoțională și autocunoaștere. Fetele primesc informații de cultură general, din geografie, istorie, psihologie sau socio-politică, pentru a putea comunica mai profund cu persoane din diferite țări și culturi, adaugă Dumitru Gîrbăcea.
Citește și:
SUPER EXCLUSIVITATE/ Primele imagini cu Elena Udrea gravidă în 7 luni. Avem fotografiile și dovezile pe care le vâna toată lumea!
Dosarul „Tigrul de platan”. Cine a profitat de pe urma platanilor cumpărați pentru București când alte orașe occidentale reduceau numărul lor
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro