Reporterii Libertatea au stat de vorbă cu oamenii, pe stradă, atât în Capitală, cât și în țară, pentru a afla ce înţeleg aceştia din întrebare şi care ar fi opinia lor.
Întrebarea îi bulversează pe români, indiferent de vârstă, instruire ori condiție socială. Fie că sunt orășeni sau țărani, întrebarea de la referendum li de pare „în coadă de pește”și îi cam „bagă în ceață”, pentru că nu toată lumea știe ce a adoptat Parlamentul.
În unele cazuri, oamenii și-au schimbat radical opinia în momentul în care reporterii le-au explicat ce prevede legea adoptată de Parlament.
„Se interzice căsătoria între homosexuali, nu? Adică se anulează legea care s-a dat, că se permite căsătoria între bărbaţi… Eu aş răspunde nu! Adică să se regândească, nu?! Redefinirea… Nu, adică sunt de acord cu legea care s-a adoptat”, declară un tânăr din Bucureşti, care nu a înţeles exact nici ce modificări au fost aduse legii, nici întrebarea care îi va fi adresată la referendum.
„Nu sunt de acord cu căsătoriile între persoane de acelaşi sex, eu nu văd ceva normal”, a fost opinia unei doamne în vârstă, dar care, în momentul când a aflat întrebarea şi i s-a cerut opinia, a spus că e mai bine să fie întrebată altă persoană.
Un alt bărbat crede că Referendumul pentru redefinirea familiei se referă la combaterea violenţei conjugale şi la o mai bună înţelegere între soţ şi soţie: „E vorba de familie, e vorba de ceva legat de violenţa în familie, dacă am înţeles eu bine”.
După ce a citit întrebarea, a spus că ar vota DA, deşi nu ştie care e textul legii: „E liber fiecare să facă ce vrea. La această întrebare eu aş răspunde DA!”, este opinia unei femei, dar, după ce a citit textul legii, şi-a modificat opinia: “Acum am înţeles, v-am zis, fiecare e liber să facă ce vrea, deci sunt de acord, nu mă deranjează cu absolut nimic pe mine. Ar trebui pusă întrebarea puţin mai simplu, să înţeleagă toată lumea despre ce este vorba”.
„Aş alege DA!”, a spus o tânără, care a aflat întrebarea pentru referendum, însă şi aceasta şi-a schimbat opinia după ce a citit textul legii. „Nu, nu sunt de acord cu asta, pentru că nu ar trebui să se limiteze acest drept, deci în cazul ăsta răspunsul la întrebare ar fi NU. Nu este clară întrebarea, din punctul meu de vedere ar trebui să se includă clar ce anume se revizuieşte”, a spus tânăra.
În alt capăt al țării, la Timișoara, oraș care va fi Capitală Culturală Europeană în 2021, oamenii sunt la fel de bulversați. Nu prea au înțeles despre ce este vorba în întrebare sau pur și simplu sunt total dezinteresați de subiect.
„Mă duc să votez, da. Eu, deși sunt mai în vârstă, totuși zic că să ne aliniem și noi. Apropo de familie e întrebarea, da? Nu știu întrebarea”, ne-a declarat Rodica Vuc.
Femeia nu știa întrebarea, așa că reporterul Libertatea i-a citit-o. “Nu sunt de acord cu întrebarea, că Parlamentul a votat pentru bărbat și femeie. E cam ambiguă, pentru că nu toată lumea știe ce a votat Parlamentul”, ne-a spus femeia.
„Eu am amante, nu mă duc la niciun referendum”
Total dezinteresați de subiect s-au arătat un bărbat din piața de animale din Bălcescu, dar și un om de la salubrizare, care se plimba cu o furcă și o lopată într-o mână și cu o sticlă de bere în altă mână.
“Nu mă duc la referendum, nu știu despre ce e vorba, așa că mai bine nu mă duc”, ne-a spus bărbatul.
„Eu am amante, nu mă duc la niciun referendum, ce familie tradițională? Ce să fac la referendum? Alte probleme nu avem în România? Nici nu știu care e întrebarea! Am alte lucruri mai importante de făcut, trebuie să-mi vând animalele să fac bani să am cu ce să-mi hrănesc familia”, a fost răspunsul unui bărbat care era în piața de animale din Bălcescu, Timișoara.
„Întrebarea e în coadă de pește. Ne-au băgat în ceață!„
Două femei care lucrează la un salon de înfrumusețare din Timișoara au auzit că se face referendum în România și că sunt cheltuiți o grămadă de bani pentru el, dar spun că nu vor să meargă. Nu știau nici ce a votat Parlamentul, dar nici ce întrebare se pune la referendum.
„Aaa, mi-o zis maică-mea că au votat ceva”, ne-a spus una dintre ele.
“Nu e acesta contra persoanelor gay? E o tâmpenie, că dacă nu știm despre ce e vorba, cum să votăm? Ce lege, despre ce e vorba în legea asta? Sunt de acord că familia se întemeiază între un bărbat și o femeie, dar întrebarea e lăsată în coadă de pește, poate să fie punct și virgulă dup-aia, nu știu, ne-au cam băgat în ceață”, a completat cealaltă femeie.
Un alt timișorean, care s-a declarat „în afara politicii”, a opinat, totuși, că este de acord cu căsătoria între bărbat și femeie.
„Să văd despre ce e vorba, nu sunt la curent, îmi pare rău, eu stau departe de politică. Dacă este vorba despre căsătoria între femeie și bărbat, eu sunt de acord, bineînțeles”, ne-a răspuns un timișorean.
Când însă reporterul Libertatea i-a citit întrebarea, răspunsul omului a fost categoric.
„Nu sunt de acord cu întrebarea, aș vota NU, pentru că trebuie să precizeze clar despre ce e vorba, ca să știi ce zici”, a completat acesta.
„Mai bine întreba: Sunteţi de acord cu căsătoria între persoane de acelaşi sex?”
În Prahova, oamenii nu par tocmai interesaţi de referendum.
Într-un cartier mărginaș al oraşului Ploiești, doi bărbaţi par uşor descumpăniţi când află că se doreşte schimbarea Constituţiei.
„N-a făcut Constituţie? Face alta?”, se întreabă, oarecum retoric, unul dintre ei.
Întrebarea stabilită de Guvern pentru referendum nu îi e tocmai clară. „Pentru mine dacă-i vorba de aşa, nu e clară. Nu există aşa ceva! Soţ-soţie, aşa ne-am născut, aşa-i lăsat de la Dumnezeu”, spune el.
Omul găseşte repede şi formularea care nu i-ar fi creat niciun dubiu: „Mai bine întreba: «Sunteţi de acord cu căsătoria între persoane de acelaşi sex?» NU! Ăsta era răspunsul final”.
O doamnă la a doua tinereţe spune că nu va merge să voteze la referendum. Îi e clar că întrebarea va pune dificultăţi multora: „Nu toată lumea ştie care a fost hotărârea atuncea, la decizie. Întrebarea ar fi fost să întrebe mai degrabă poporul. De exemplu, în presă, se spunea clar cum ar fi bine pentru populaţie”.
Din uşa unui magazin de cartier, o doamnă vânzătoare joacă Sudoku, în aşteptarea clienţilor care nu mai vin. „Vă spun, dacă nu mă filmaţi. Domle, pe mine prea puţin mă interesează referendumul! Eu vreau să fie lăsaţi să lucreze. Cum cine? Ăştia de la putere. Nu vedeţi că nu-i lasă să lucreze?”, spune cu emfază femeia.
Când i se explică faptul că opoziţia nu are practic cum să-i împiedice „să lucreze” pe „ăştia de la putere”, fiindcă ei au şi majoritatea în Parlament, şi guvernarea, cade pe gânduri.
La Craiova, oamenii au auzit de referendum, însă nu par prea interesați de subiect. Consideră că au treburi mai importante de făcut acum, în plină campanie de recoltat viile.
Unii dintre ei nici nu știu pentru ce anume ar trebui să meargă la urne.
„N-au fost alegeri acu doi ani? Iar fac? Ce mai votăm acu?”, întreabă nedumerită o femeie, grăbită să prindă autobuzul spre o localitate învecinată Craiovei. Când aude despre ce e vorba, doljeanca se uită lung și întreabă: „Păi ce, ar vrea să se însoare bărbat cu bărbat? Ptiu. Dacă e așa, eu mă duc să votez. Casa e făcută de bărbat și muiere, nu alți draci”.
Craiovenii trecuți de a doua tinerețe sunt mai conservatori și nu și-ar închipui că familia poate fi formată din persoane de același sex, însă tinerii sunt mai toleranți.
„Până la urmă, e dreptul fiecăruia de a-și trăi viața așa cum și-o dorește. Nu spun că mă deranjează căsătoriile unor persoane de același sex, dar nici că sunt foarte încântat”, spune un student craiovean.
O formulare șmecherească
Și la Vaslui oamenii cred că întrebarea este neclară și lasă loc unor interpretări.
”Întrebarea mi se pare neclară, atât ca formulare, cât și juridic. Normal ar fi fost să întrebe: «Sunteți de acord ca familia să fie redefinită în Constituție ca uniunea dintre un bărbat și o femeie?» Așa era normal, cât mai simplu, să înțeleagă și cel de la țară, și cel de la oraș, și cel cu facultate, și cel cu patru clase”, ne-a declarat Relu Budacea, colonel în rezervă.
Omul spune că, în forma actuală, e posibil să se creeze o „oarecare confuzie”.
„Nu putem acum lăsa în seama presei, așa cum spuneau membri ai Guvernului, să lămurească treaba lor. Nu mergem la vot doar așa, ca să ne aflăm în treabă. Trebuie să votăm doar în cunoștință de cauză”, afirmă cu tărie vasluianul.
Doru Lașcu, fost șef al Biroului de Combatere a Criminalității Organizate Vaslui, consideră că este „o formulare șmecherească”, sub care guvernanții vor putea modifica orice din Constituție.
„Întrebarea trebuia să fie certă, referitoare la căsătorie, nu ambiguă, cum este acum… Scopul acestui referendum nici nu este bine definit. În Codul civil este clar reglementată problema căsătoriei. Cei care au deviații de la natură, vor continua să o facă, chiar dacă este trecut sau nu în Constituție. De fapt, scopul referendumului este deturnarea atenției opiniei publice de la probleme reale ale societății”, crede Doru Lașcu.
Citește și: