Parlamentarul susține că, deși au fost construite trei secții de arși în țară, la Iași, Târgu Mureș și Timișoara niciuna nu este însă funcțională așa cum trebuie.
„Cu tristețe spun că la trei ani după acest accident, în România, oamenii care au ghinionul de a da de un accident în care devin mari arși, mor. Acesta este singurul deznodământ pe care un mare ars îl poate avea în România. În România nu există posibilitatea de a trata 30 de mari arși. Eu spun că niciun pacient mare ars nu poate fi tratat. În România, chiar și de la Colectiv încoace, nu există nici măcar un pat care să trateze un pacient mare ars. Există saloane improvizate, bombe bacteriologice. Tristețea acestui lucru nu se oprește aici”, a atras atenția parlamentarul Popescu.
Deputatul PNL de Timiș susține că România joacă teatrul absurdului, pentru că în țară au fost construite trei centre de mari arși în ultimii trei ani, dar niciuna nu a fost dotată, iar pacienții sunt transferați în alte spitale din Europa.
„În România au fost construite trei secții fizic, dar nu au fost dotate”, spune Pavel Popescu.
Pe lângă cele trei secții pentru marii arși despre care a vorbit parlamentarul, există și o secție de mari arșli la Spitalul Floreasca, din Capitală.
La Spitalul Județean din Timișoara, unde există de doi ani o secție de mari arși, nu pot fi duși pacienții cu arsuri grave, pentru că nu există aparatură. Deputatul liberal spune că acolo au fost angajate 40 de persoane, ventilatoarele funcționează, curentul la fel, se plătesc facturi, dar degeaba.
„Secția trebuie îngrijită ca oricare altă secție, dar nu a avut parte de nici un pacient pentru că licitațiile care s-au făcut pentru cele trei secții construite la Iași, Târgu Mureș și Timișoara s-au făcut într-un mod incredibil. Ești în situația în care ai trei secții de arși degeaba”, spune parlamentarul.
Potrivit acestuia, una dintre cele trei secții a fost dotată cu cabluri, alta cu monitoare și alta cu paturi.
„Sunt trei secții goale cu aparatură împărțită în mod stupid. Este incredibil. Și oamenii mor. Asta nu mai este o discuție despre culoare politică, este o discuție despre incompetență și prostie, pentru că nimănui nu-i pasă. La Timișoara, este prima secție construită la standarde europene care nu poate funcționa”, a conchis Pavel Popescu.
La Timișoara, marii arși sunt tratați la Casa Austria din cadrul Spitalului Județean Timișoara, dar cu improvizații. Tot la Casa Austria a fost amenajat un centru special pentru marii arși, dar nu este funcțional, pentru că nu are aparatura medicală necesară, pe care ar trebui să o primească de la Ministerul Sănătății.
Centrul are trei saloane speciale destinate marilor arși și sală de operații, însă stă gol de la sfârșitul anului 2016.
„A început livrarea aparaturii, mai este în curs de organizare o licitație la Ministerul Sănătății și să sperăm că ritmul de livrare a aparaturii va fi cel puțin la fel în continuare, conform caietului de sarcini înaintat de spital. Licitația este a Ministerului Sănătății, știm că ea este în curs de desfășurare, cu bani de la Banca Mondială. Când va fi livrată ultima componentă a aparaturii centrul va deveni funcțional. Proiectul centrului de mari arși este din 2009 – 2010”, declară Marius Craina, managerul Spitalului Județean Timișoara.
Marii arși sunt pacienții care au arsuri pe mai mult de 50 la sută din suprafața corpului.