Cea mai mare cultură bio de goji din România riscă să fie distrusă din cauza unui litigiu cu Biserica Greco-Catolică. Cel care a pus pe picioare această cultură deja certificată la nivel internațional a fost somat de Primărie să elibereze terenul și riscă să piardă o investiție de peste 300.000 de euro, precum și subvențiile pe care le primește de la APIA. 

6984_362133810591213_941473560_nIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 12

Proprietarul Emeric Kolbaszer a declarat, pentru Libertatea, că Biserica Greco-Catolică a primit în anul 1926, de la statul român, 18 hectare de pământ arabil, în Ciuperceni, județul Satu Mare. El susține că a făcut un contract de locațiune pe 30 de ani, până în 2041.
”De 7 ani sunt înregistrat la APIA și mi s-a semnat de către agentul agricol, fără nicio obiecție, adeverința pentru APIA. Anul trecut mi-au fost semnate, fără obiecții, actele, de către primărie. În acest an, un an covârșitor de important pentru noi, căci în sfârșit, cu modificarea legii, putem depune dosar pentru proiecte, nu mi-a mai semnat. Nu m-am putut înregistra cu această suprafață, pentru care am obținut certificarea BIO, deci am fi avut șanse de subvenții de 620 euro/ha. Motivul, Biserica s-a adresat instanței pentru elucidarea proprietății sale”, a povestit proprietarul culturii de goji.
Acesta afirmă că pierderile pentru afacere sunt enorme. ”Pe deasupra, am primit somație de la Primărie să eliberăm terenul, deci să distrugem plantația ce are singurul certificat din țară și, probabil, din Uniunea Europeană”, mai spune Kolbaszer.

Ce spune Primăria Agriș

Cazul Ferma Dacilor. Un an de la focul devastator care a omorât opt oameni. Laboratorul de expertize criminalistice a identificat cauzele incendiului
Recomandări
Cazul Ferma Dacilor. Un an de la focul devastator care a omorât opt oameni. Laboratorul de expertize criminalistice a identificat cauzele incendiului


Primarul comunei Agriș, Zsuzsanna Marton, a declarat, pentru PresaSM, că există o posibilitate de rezolvare a situației, conformă cu legislația în vigoare.

”Domnul Kolbaszer poate să achiziționeze, pe raza comunei Agriș, o suprafață de 11,5 hectare, pe care să o propună la schimb cu cele 11,5 hectare pe care se află plantația. Decizia trebuie aprobată de Consiliul Local, cu două-treimi”, a precizat Zsuzsanna Marton pentru PresaSM.

Primarul comunei Agriș susține că Parohia Greco-Catolică Agriș nu ar fi intrat legal în proprietatea celor 11,5 hectare, pe care mai apoi le-a închiriat, printr-un contract, către fermierul Emeric Kolbaszer.

Emeric Kolbaszer susține că acest plan, privind schimbul de teren, a fost idee sa și că este dispus să o pună în aplicare. Dar cu o singură condiție: să se știe, în definitiv, cine este adevăratul proprietar – Parohia Greco-Catolică sau statul român, prin Primăria Agriș.

Libertatea a prezentat, anul trecut, povestea românului din Ciuperceni care a reușit să aclimatizeze fructul originar din Tibet în solul din Satu Mare, cu semințe aduse de fiul său, din Canada.

Acesta a reușit performanța de a avea, în prezent, o producție-record de goji, la nivel european, pe care o vinde în afara țării.  Plantația de goji de la Ciuperceni este cea mai mare plantație bio din România și, totodată, una din cele mai mari din Europa. Pe cele peste 4 hectare se produc, anual, peste 20 de tone de fructe. Emeric Kolbaszer spunea anul trecut că are patru produse, pe care le vinde doar în afara țării.

Edith Alibec, despre ce înseamnă să fii actriță independentă: „M-am apucat să fac proiectul și am început să bat la uși”
Recomandări
Edith Alibec, despre ce înseamnă să fii actriță independentă: „M-am apucat să fac proiectul și am început să bat la uși”

Goji este o plantă care poate fi folosită în totalitate: de la rădăcină, plantă, frunze și până la fruct, este folosită pentru beneficiile sale. Soiul pentru care a primit certificarea europeană este folosit, în prezent, de 42 de proprietari.

A reușit să facă ceai din fructele de goji ceai, tinctură din frunze, care este unicat în lume, gem și nectar, toate bio și fără niciun pic de zahăr. Urmează uleiul esențial și din semințe, dar și mierea, care sunt deocamdată în fază de experiment.

”Până în toamnă, vom avea 60 de hectare plantate, iar în acest moment, suntem cea mai mare putere din Europa la goji”, afirma atunci Emeric Kolbaszer.

El s-a întâlnit, în 2017, cu ministrul Agriculturii Petre Daea și cu mai mulți politicieni. El le-a prezentat greutățile legate de birocrație în dezvoltarea afacerii cu goji.

::placeholdeR–>

Cultivatorii de goji au primit vești bune – vor putea accesa mai ușor fonduri europene, din Programul Național de Dezvoltare Rurală, ca urmare a introducerii acestei specii în categoria pomilor și arbuștilor fructiferi considerați prioritari în Legea Pomiculturii. Guvernul anunța, la finalul anului trecut, că este de acord cu această măsură, având în vedere interesul arătat în ultima vreme de consumatorii românii față de fructele de goji.

Ultimul mesaj al pilotului avionului prăbușit în Kazahstan indică un posibil atac. Principalii suspecți
Recomandări
Ultimul mesaj al pilotului avionului prăbușit în Kazahstan indică un posibil atac. Principalii suspecți

În decembrie 2017, Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege pentru completarea anexei nr. 1 la Legea pomiculturii, prin care se introduce specia goji (Lycium barbarum).


Citește și:

VIDEO/Sean Paul, declarație-șoc înainte de concertul de la București: „N-am știut că Inna e româncă! Îmi cer scuze, Inna!”

 
 

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News