Forțele Navale Române participă cu două fregate, două corvete, două nave purtătoare de rachete, două dragoare maritime, două detașamente mobile de lansare rachete, nave auxiliare și scafandri de luptă. Aviația ridică trei aparate de zbor MiG 21 Lancer și, în premieră, Forțele Terestre Române participă cu un detașament de infanteriști de la Brigada 9 Mecanizată „Mărășești”.
Şi celelalte ţări au adus în Marea Neagră unele dintre cele mai sofisticate nave de război. De exemplu, Turcia participă cu un submarin, o fregată, o navă de patrulare, un avion de cercetare MPA P 235, Bulgaria, cu corveta BGS Bodri, SUA, cu un avion de patrulare MPA P 8 Poseidon, Marea Britanie participă cu trei aeronave Typhoon, iar Grecia, cu ofițeri de stat major.
În apele Mării Negre este şi Gruparea navală permanentă SNMG-2 a NATO, din care face parte distrugătorul britanic HMS Duncan, fregata bulgărească BGS Drazki, fregata românească „Regele Ferdinand”, fregata spaniolă SPS Victoria și fregata turcească TCG Gemli.
„Acest exercițiu demonstrează capacitatea deosebită a marinarilor militari români de a planifica, organiza și conduce activități de instruire întrunite în cele trei medii de acțiune, terestru, aerian și maritim”, anunţă Forţele Navale Române.
Exercițiul multinațional se numeşte Sea Shield 18 şi este este cel mai mare exercițiu NATO organizat pe flancul sudic și estic al Alianței Nord Atlantice, în anul 2018.
Citeşte şi:
PSD a decis să schimbe data la care se vor plăti pensiile. Dragnea anunță trimiterea Corpului de control al premierului la Poşta Română
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro