Reprezentanții Trezoreriei au menționat că 114 politicieni și 96 de oameni de afaceri figurează pe listă, însă aceștia nu au fost sancționați de SUA și nu sunt supuși restricțiilor, relatează site-ul agenției The Associated Press, citat de Mediafax.ro.
Lista oligarhilor care au legătură cu Vladimir Putin a fost cerută de Congresul Statelor Unite care a adoptat în 2017 o lege ce prevede sancțiuni împotriva Rusiei pentru ingerințe în alegerile prezidențiale din 2016. Potrivit sursei citate, Administrația Trump trebuia să finalizeze până luni lista persoanelor care au obținut bani sau putere datorită relațiilor cu președintele rus Vladimir Putin. Controversatul raport a fost denumit de presă „Lista lui Putin”, „Lista oligarhilor” sau „Reportul Kremlin”.
În raport figurează aproape toți membrii administrației prezidențiale din Rusia, de la Dimitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, până la şefii agenţiilor de stat ruse, primari, guvernatori şi la parlamentari. Mai mult, au fost incluşi şi liderii corporaţiilor de stat şi din sectorul privat, catalogaţi drept „oligarhi”, conform sursei citate.
Printre persoanele care se regăsesc pe lista SUA se află oamenii de afaceri German Gref (directorul executiv al Sberbank), Igor Sechin (director executiv Rosneft-cel mai mare producător de petrol din Rusia), Andrei Kostin (preşedintele VTB Bank), Alexei Miller (director executiv Gazprom), Vagit Alekperov (director executiv Lukoil), Leonid Mikhelson (director executiv Novatek), Nail Maganov (director executiv Tatneft), Mihail Guţeriev (director executiv Russneft), Vladimir Bogdanov (director executiv Surgutneftegaz), Roman Abramovici (patronul echipei de fotbal Chelsea Londra), Oleg Deripaska (deţinătorul companiei Rusal – al doilea cel mai mare producător de aluminiu din lume), Alişer Usmanov (al treilea cel mai bogat om din Rusia), Eugene Kaspersky (fondatorul companiei de software Kaspersky Lab), Vladimir Potanin (deţinătorul companiei de minerit Nornickel), Suleiman Kerimov.
Fiecare dintre oamenii de afaceri incluși pe listă are o avere de cel puțin un miliard de dolari, susțin reprezentanții Departamentului de Trezorerie al SUA.
Reacția Rusiei după publicarea listei cu oligarhii care au legătură cu Vladimir Putin
Cotația rublei a scăzut cu 0,1 la sută față de dolarul american. În plus, acțiunile celor mai mari companii din Rusia s-au depreciat chiar și cu doi la sută.
Raportul Trezoreriei SUA despre afaceriștii și oficialii ruși ar putea afecta imaginea companiilor ruse și denotă faptul că Statle Unite percep Rusia ca un inamic, a afirmat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Președinției ruse, pentru agenţia The Associated Press
„Publicarea unei asemenea liste vaste ar putea dăuna imaginii şi reputaţiei companiilor noastre, oamenilor de afaceri, politicienilor noştri şi membrilor conducerii statului. Nu este nimic de comentat, aceasta este o abordare generalizată [din partea SUA]. De facto, toată lumea de pe această listă a fost catalogată drept un adversar al Statelor Unite, deşi există anumite precauţii în text potrivit cărora nu sunt invocate sancţiuni sau restricţii. În orice caz, aceste acţiuni vor fi analizate de Moscova pentru a oferi protecţie maximă intereselor noastre, intereselor companiilor noastre”, a declarat Peskov.
Oficialii de la Moscova au calificat demersul ca fiind unul „fără precedent” și așteaptă o analiză amănunțită cu privire la raportul Trezoreriei SUA. Referitor la includerea sa pe listă, Dimitri Peskov a spus că îi este „indiferent” și nu simte „nimic special”.
Citește și Jurnalistul Dan Andronic a povestit judecătorilor cum stă treaba cu microfoanele găsite în priză, în dosarul lui Tăriceanu