Colonelul Marian Corcodel, comandantul Bazei de Administrare şi Deservire a Jandarmeriei, este în arest din 4 august, iar adjunctul lui, maiorul Daniel Preoteasa, a fost arestat șase zile mai tîrziu, ambii fiind puși sub acuzare de procurorii DIICOT în dosarul de cămătărie și delapidare.
Procurorii îl acuză pe maiorul Iancu Daniel Preoteasa, prim-adjunct al comandantului Bazei de Administrare şi Deservire a Jandarmeriei Române şi şeful parcului auto al unității, că a aderat la grupul infracţional organizat inițiat de Corcodel în 2011, care a urmărit să dea bani cu camătă subalternilor, de la care a ajuns să ceară dobânzi de 10-20%.
”În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a reţinut că ”beneficiarii” împrumuturilor cu dobândă, acordate în afara cadrului legal erau, în general, subordonați ai inculpatului Corcodel Marian şi ai inculpatului Preoteasa Iancu Daniel sau persoane din cercul relațional, iar sumele împrumutate erau cuprinse între câteva sute de euro și câteva mii, uneori chiar și zeci de mii de euro, la care a perceput dobânzi cuprinse între 10 și 20% din valoare, iar în cazul în care debitorii ajungeau în imposibilitatea de a achita camată, aceştia erau ulterior executaţi silit”, arată joi procurorii DIICOT, într-un comunicat.
În situaţia când sumele împrumutate erau mai mici de 1.000 de euro, cardul de salariu al debitorului sau al intermediarului care garanta pentru împrumut era reţinut de Marian Corcodel, care primea și codul pin. Retragerile banilor din conturile debitorilor erau făcute fie de Corcodel, fie de interpuşi.
Dacă împrumuturile depăşeau 1.000 euro, pentru a-şi asigura achitarea debitelor şi a dobânzilor aferente, Corcodel solicita punerea la dispoziţie a unor garanţii mobiliare sau imobiliare şi încheierea unor contracte de împrumut, în care era trecută suma totală datorată, pentru a ascunde astfel cămătăria.
”Ca garanţii mobiliare, inculpatul Corcodel Marian prefera autoturisme, imobiliare – case, apartamente, suprafeţe de teren, cu o valoare de minim 2-3 ori faţă de cea a împrumutului. De altfel, la nivelul Bazei de Administrare şi Deservire era răspândită expresia «are cardul la Corcodel» (la propriu) pentru a ilustra o persoană îndatorată financiar, iar cu privire la persoana acestuia se folosea informal «Banca Română de Comerț Corcodel»”, susțin procurorii.
Investigaţia a evidenţiat faptul că, de multe ori, dobânzile achitate de debitori îi erau date lui Preoteasa, suspectului B.G.A. sau altor membri ai grupului infracțional, care îi predau ulterior banii lui Corcodel.
”De asemenea, în cauză s-a reţinut că inculpatul Corcodel Marian, în calitatea sa de comandant al Bazei de Administrare şi Deservire a Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, în mod repetat a dispus unor subordonați care au aderat la grupul infracțional organizat pe care l-a inițiat/constituit, persoane ce aveau ca atribuții gestionarea și administrarea unor bunuri, să-și însușească importante cantități de combustibil (motorină) de la stația de carburant a parcului auto al unității, combustibil scos ilegal din unitate și transportat în alte locații, de unde era predat acestuia sau altor membri ai grupului infracțional din care făcea parte şi inculpatul Preoteasa Iancu Daniel”, potrivit procurorilor.
Citeşte şi: EXCLUSIV/ Micile delicii ale generalului Neculai Bontic. Carne de sturion, mistreț și căprioară, găsită de DNA în frigiderele lui Corcodel
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro