„Potrivit ANSVSA, la mijlocul lunii august, numărul focarelor de pestă porcină africană a ajuns la 677. Acestea se află în 132 de localităţi din opt judeţe: Satu-Mare, Bihor, Sălaj, Tulcea, Brăila, Constanţa, Ialomiţa şi Galaţi.
În calitate de europarlamentar, am luat o poziție hotărâtă, cerând tuturor factorilor de răspundere măsuri urgente și extraordinare. Am solicitat, de asemenea, sprijin din partea Comisiei Europene, adresând, în acest sens, o scrisoare oficială comisarului pentru agricultură, Phil Hogan. Răspunsul primit poate fi rezumat așa: există mecanisme de sprijin, dar efortul trebuie făcut de către autoritățile române”, a transmis Laureurențiu Rebega pe site-ul lui.
În continuare, comisarul Phil Hogan i-a răspuns europarlamentarului român că înțelege „situația dificilă a crescătorilor de porcine din zonele afectate” și că, înainte de toate, țara noastră “trebuie să ia toate măsurile ecesare pentru a ține epidemia sub control, cu precădere prin folosirea instrumentelor disponibile prin legislația privind sănătatea animalelor, în special în Directiva Consiliului 2002/60/EC.”
„În plus, răspunsul României la situația epidemiologică în legătură cu Pesta Porcină Africană ar trebui să fie aliniat principiilor Strategiei UE pentru Pesta Porcină Africană. Măsurile implementate de România pentru monitorizarea și eradicarea Pestei Porcine Africane sunt deja susținute financiar de UE încă din 2015, printr-un program veterinar multianual completat de finanțarea de urgență, în baza dispozițiilor Regulamentului 652/2014”, a scris comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan.
Hogan a adăugat că România are posibilitatea de a apela, mai întâi, la propriile ajutare de stat.
„În timp ce este de o importanță deosebită ca cerințele de monitorizare și biosecuritate să fie respectate și răspândirea bolii limitată, autoritățile române trebuie, de asemenea, să reflecteze la posibilitățile de finanțare din cadrul programului pentru dezvoltare rurală pentru a dezvolta măsuri sustenabile, de lungă durată pentru îmbunătățirea biosecurității în exploatațiile de porcine din România. În același timp, doresc să amintesc posibilitatea pe care autoritățile țării dumneavoastră o au de a explora cadrul ajutoarelor de stat axate pe prevenirea, controlarea și eradicarea Pestei Porcine Africane”, se mai precizează în scrisoarea comisarului de la Bruxelles.
Hogan susține că regulamentele europene oferă posibiltatea unor măsuri „de natură excepțională și temporară”, iar schema de ajutor de criză pentru crescătorii de porci din România reprezintă o ultimă măsură, care, din păcate, nu se poate activa în momentul de față.
„Sunt complet familiarizat cu faptul că restricțiile veterinare au efecte economice asupra crescătorilor de porci din zonele în cauză. Articolul 220 al Regulamentului UE Nr. 1308/2013 care stabilește organizarea comună a piețelor produselor agricole, oferă posibilitatea de a adopta măsuri pentru susținerea pieței care sunt de natură excepțională și temporară. Acest tip de măsură de susținere a pieței poate fi acordat doar pentru o perioadă scurtă de timp pentru a completa măsuri veterinare țintite. Aceste măsuri nu sunt, sub nici o formă, menite să ofere ajutor financiar continuu în zonele restricționate. În ultimul rând, dați-mi voie să vă atrag atenția asupra pericolului legat de stimularea economică a creșterii de porcine în zone în care riscurile de Pestă Porcină Africană devin endemice. În încheiere, în scrisoarea dumneavoastră din data de 17 iulie menționați că vă așteptați ca fermierii români afectați de Pesta Porcină Africană să poată folosi rezerva de criză. Doresc să vă amintesc că această rezervă este formată din plăți directe. Statele Membre decid asupra activării sale la nivelul Consiliului ca măsură de ultim resort, în circumstanțe specifice, când anumite măsuri de ajutare a pieței care au legătură cu sectorul agricol nu pot fi finanțate din bugetele disponibile existente. Nu se poate aplica în cazul de față, așa cum este menționat în scrisorile trimise de dumneavoastră”, a transmis comisarul Phil Hogan.
CITEȘTE ȘI: FOTO/ Ce nu s-a văzut la parada de Ziua Marinei. Zeul Neptun n-a mai ajuns pe uscat!