Reamintim, companiile de stat au fost obligate la începutul anului să acorde dividende de minim 90% din profitul înregistrat anul trecut. Acum companiilor li se cer sume de bani, iar acestea ar urma să fie plătite de către societăți din rezervele acumulate în alți ani.
Vineri, chiar în ziua în care Guvernul a anunțat rectificare bugetară, producătorul național de gaze Romgaz își anunța acționarii de pe bursă să Ministerul Energiei, acționarul său majoritar, a cerut convocarea ”deîndată” a Adunării Generale a Acționarilor, scopul fiind acordarea unor dividende suplimentare de 750 de milioane de lei. Din această sumă, 525 de milioane de lei vor reveni statului.
Luni, Ministerul Energiei a trimis o solicitare similară și către Conpet, transportatorul național de țiței prin conducte. Aceasta trebuie să achite 85 de milioane de lei.
De asemenea, este posibil ca astfel de solicitări să fie primite și de către Transelectrica, Transgaz și Electrica, companii controlate tot de către stat.
Nuclearelectrica, societate listată la rândul său, are o situație specială. Compania a transmis la începutul anului că se opune acordării de dividende speciald in rezerve deoarece i-ar afecta planurile de modernizare a Reactorului 1 de la Cernavodă, operațiune care necesită peste un miliard de euro.
Reamintim, statul a numit recent un tânăr de 27 de ani la conducerea Nuclearelectrica în locul precedentului manager, Daniela Lulache, al cărui mandat a expirat recent.
Probleme cu banii?
Ministerul Apărării a anunțat recent că va plăti eșalonat drepturile salariale ale angajaților, în așteptarea rectificării bugetare. Ulterior, Ministerul Finanțelor a declarat că nu există probleme în privința plăților, însă din cauza scandalului ministrul Adrian Țuțuianu și-a dat demisia.
Concomitent, Guvernul a adoptat recent și plata defalcată a TVA.
De asemenea, Guvernul Tudose mai anunțase anterior și alte două taxe, respectiv impozitul pe cifra de afaceri și taxa de solidaritate, dar autoritățile au renunțat la acestea.
Anterior, Executivul a plafonat indemnizațiile mamelor și pensiile speciale ale militarilor, polițiștilor și ofițerilor din serviciile secrete.
De asemenea, de anul viitor contribuțiile sociale și de sănătate trec din sarcina angajatorului în sarcina angajatului, ceea ce înseamnă că majorările salariale pentru bugetari vor fi mai mici.