Compania de stat Transgaz, firma românească privată Inspet Ploieşti şi constructorul austriac Habau, au încheiat lucrările de construcție pe sub Dunăre a conductei principale a gazoductului. Acesta va face parte din proiectul Bulgaria – România – Ungaria – Austria (BRUA), care va lega reţelele de gaze naturale din cele patru state şi va permite exportul gazelor de la Marea Neagră spre Austria, conform economica.net.
„Lungimea efectivă a subtraversării este de 2,1 km de la grupul de robinete Comasca până la grupul similar de la Marten (Bulgaria)”, se arată în comunicat.
Conducta a fost construită în atelierele Inspet Ploieşti, firmă amendată în 2014 de Consiliul Concurenţei cu 1,6 milioane euro pentru trucarea unei licitaţii. Totodată, compănia Habau s-au ocupat, în principal, de forajele pe sub Dunăre, începând cu finalul lunii iulie.
Va fi folosită pentru importuri și exporturi
Conducta Giurgiu-Ruse, care va avea o lungime totală de circa 25 kilometri, dintre care 15,4 kilometri pe teritoriul Bulgariei şi 5,2 kilometri pe cel al României, trebuia să fie finalizată încă din anul 2012. proiectul a întârziat, însă, din cauza procedurilor privind subtraversarea Dunării.
Conducta va putea fi folosită atât pentru importuri, cât şi pentru exporturi de gaze naturale. Aceasta va avea o capacitate maximă de transport de 1,5 miliarde metri cubi de gaze pe an dinspre Bulgaria către România și de 500 milioane metri cubi pe an în sens invers.
Interconectorul România-Bulgaria a fost finanţat cu fonduri europene în valoare de 23 milioane euro, din care 10 milioane alocate lucrărilor de pe malul românesc şi 13 milioane de euro pentru partea bulgară, având termen de finalizare 31 decembrie 2016, notează sursa citată.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro